torsdag 13 september 2012

Han heter Samsom inte Samson...

...och han vann nästan det holländska valet i går. Svenska medier, bla SVT, Expressen, SvD och DN envisas med att kalla honom Samson, engelska för Simson, ni vet den bibliska hjälten vars övermänskliga kraft satt i håret och som hans Delila klippte av. Det är visserligen TT som ligger bakom felstavandet och det blir smått komiskt i sammanhanget. Kommer Diederik Samsom, ledare för socialdemokratiska PvdA, att kunna hålla kvar sin kraft om hans parti skulle ingå i en koalition med liberala VVD, eller kommer VVDs Mark Rutte snabbt klippa av honom håret?
Diederik Samsom. Foto Volkskrant.nl

För det är Mark Rutte som är den verklige segraren. VVD tog 41 mandat mot PvdAs 39 (en uppgång för VVD var väntad, men större än förväntat, men PvdA gick från ca 20 i opinionsmätningar för inte så länge sedan till 39 så Samsom har tydligt stått för ett smått mirakel).
Det blev en politisk rysare som varade halva natten. Exitpolls hade nämligen sagt 41 mot 40 så många trodde länge att det var jämnare än det var. Jag somnade dock ifrån ståhejet (det kan man göra om man har TV i sovrummet).
Mark Rutte Foto: Volkskrant.nl

De stora förlorarna var konservativa kristdemokraternas CDA, vänsterinriktade miljöpartiet Groen Links och Geert Wilders PVV. Geert Wilders, känd för sin kritik mot islam, invandring och stödet till EU, eller Grekland, som han brukar säga, förlorade stort. Gick från 24 mandat till 15. Holländska andra kammaren har bara 150 mandat, så det är mycket. Wilders var självklart mycket besviken, men holländarna har enligt min mening inte köpt hans starka EU-kritik och statiska inhemska politik, som i princip endast har gått ut på att "bara vi stoppar invandringen så kommer vi att kunna behålla vår välfärdsstat utan att skära någonstans". Någon vettig ekonomisk politik har han inte kunnat presentera och det har antagligen fällt honom. Frågor som invandring och problem med andra och tredje generationens invandrare har kommit alldeles i skymundan i valrörelsen.
Geert Wilders  © ANP

tisdag 11 september 2012

Val i Nederländerna... igen

De gillar nyval här. Så fort en regeringskoalition spricker (det händer ofta) utlyses nyval. I stället för att sätta sig ned och försöka få ihop en ny koalition.
Konstigt för en svensk, som är van vid den statiska blockpolitiken. Dessutom har de bara 150 (tror jag) platser i andra kammaren och ingen 4% spärr. Följaktligen har udda partier som "Parti för djuren" och SGP (ett ultrakonservativt "gammalkyrkligt reformert" parti som inte har en enda kvinna på valbar plats, ja, inte på sina listor överhuvudtaget) två mandat vardera.

Diedrik Samsom
Geert Wilders PVV lär bli den stora förloraren, i alla fall om man tänker på att PVV blev tredje största med 24 mandat i förra valet (ligger på ca 19 just nu).

Mark Rutte
Striden kommer att stå mellan konservativa VVD (Mark Rutte som ledare) och PvdA, socialdemokraterna (Diedrik Samsom som ny ledare). Samsom har gjort en raketkarriär. Han blev lite av TV-kändis under rapporteringarna om tsunamin och Fukusimakatastrofen i Japan, i egenskap av expertkommentator. Han är kärnfysiker och har på kort tid blivit väldigt populär. Frågan är om han och Mark Rutte skulle kunna regera tillsammans. Mark Rutte extraknäckte som lärare i samhällskunskap på en högstadieskola när han blev premiärminister. Något som han vägrade sluta med. Så han ger lektion till en klass fortfarande. Tänk dig att ha Reinfeldt som lärare. Eller som kollega i lärarrummet. Rätt kul.

I morgon är det val, jag återkommer.

fredag 7 september 2012

Bokmässan och tävling

Med min sidoblogg Bokläsardagbok är jag med som Bokmässans bloggambassadör i år (4 dagar bokmässa nonstop!).
Och vi har en liten tävling!
Om du planerar komma på bokmässan (speciellt på lördag fm) ta chansen att vara med i vår stafettävling (fina bokpriser).
Först ut idag är Pocketlover.

Ps. Om man vinner måste man hämta priset personligen, eller skicka ombud. Inga priser skickas per post.