tisdag 3 september 2013

Kyrkovalet 2013 - Gå och rösta!

Partipolitik hör inte hemma i kyrkovalet

Ja, jag vet, jag är inte den första som säger detta. Men jag säger det i alla fall.
Om du har fått röstkort till kyrkovalet, gå och rösta och rösta på partipolitiskt obundna representanter. Se till att, en gång för alla, få bort partipolitiken ur Svenska Kyrkan.

Missförstå mig inte, jag tycker inte att kristna inte ska vara politiskt aktiva. Det är helt i sin ordning att vara politiskt aktiv i ett parti och samtidigt vara aktiv i en kyrka. Men man ska inte vara med och styra Svenska Kyrkan för att man är politiskt aktiv och vill ha inflytande över kyrkan, utan för att man är kyrkligt aktiv och vill ha inflytande över kyrkans verksamhet.

Funderar du på att lämna Svenska Kyrkan? Gör det, om det känns rätt för dig, men gå först och rösta bort partipolitiken ur Svenska Kyrkan.

Har du inga planer på att lämna Svenska Kyrkan, men planerar ändå att inte rösta? Gör det i alla fall, och se till att rösta bort partipolitiken ur Svenska Kyrkan?

Är du medlem i en annan kyrka, men har medlemskapet kvar? Gå och rösta och se till att rösta bort partipolitiken ur Svenska Kyrkan.

Jag är inte längre formellt medlem i Svenska Kyrkan, eftersom jag bor utomlands och är medlem i en annan protestantisk kyrka. Som är helt fri från staten och där folk tittar konstigt på mig om jag berättar hur det fungerar i Svenska Kyrkan. Här är det den gudstjänstfirande församlingen (och de registrerade medlemmarna) som väljer sin ledning. Här gifter sig folk inte i kyrkan om man inte är kyrkligt aktiv (kyrkan har inte heller vigselrätt) och man döper inte sina barn om man inte själv är medlem och aktiv i kyrkan. Ingen konfirmerar sig för presenternas skull utan för att man vill ta ett medvetet beslut att tillhöra Gud och bli aktiv medlem i kyrkan. (Jag är ingen större anhängare av den svenska sk. folkkyrkotanken, som ni kanske förstår, även om jag kan se vissa positiva grundtankar i den).
Min kyrka här är ingen perfekt kyrka, men jag tror att styrelsesättet ligger närmare den första kristna kyrkan. Den kyrka som man blev medlem i på grund av ett aktivt val och inte för att det var tradition.
När kristendomen blev statsreligion började det gå fel.

Gustav Vasa slängde ut katolska kyrkan för att han själv ville ha kontroll över kyrkan (och dess rikedomar). Det är inte så värst annorlunda i Svenska Kyrkan i dag. Politiska partier vill hålla koll på kyrkan, delvis för dess rikedoms skull, trots att den är fri från staten sedan flera år. Församlingar slås ihop till större, så att antalet valda ledamöter till kyrkofullmäktige och kyrkoråd blir färre, för annars kan inte de politiska partierna hosta fram tillräckligt med folk som kan stå på valbar plats. Det är direktval till kyrkomötet i stället för att församlingar/stift väljer sina egna representanter.

Och vad som är läskigast av allt, i skuggorna lurar Sverigedemokraterna, (vilka inte tycks veta att Jesus var en svartmuskig man i Mellanöstern) som nu uppmanar sina sympatisörer att rösta i kyrkovalet. Om Svenska Kyrkans sympatisörer inte aktar sig har SD snart mycket mer inflytande i Kyrkan än vad som kan återfinnas i våra värsta mardrömmar. (Det är mycket läskigare än det där med äggen i sockerkakan...)

Gå och rösta bort partipolitiken! Det finns tillräckligt med partipolitiskt obundna alternativ för att hitta något som passar just dig!





Och när du ändå är i gång....