måndag 3 september 2007

Brian McLaren och Generös Radikalitet

DÄRFÖR ÄR JAG EN missionell + evangelikal + post/protestantisk + liberal/konservativ + mystisk/poetisk + biblisk + karismatisk/kontemplativ + fundamentalistisk/kalvinistisk + (ana)baptistisk/anglikansk + metodistisk + katolsk + grön + förkroppsligande + nedstämd men ändå hoppfull + framväxande+ ännu inte färdig KRISTEN.

Så står det på framsidan av Brian McLarens bok Generös Radikalitet (eller Generous Orthodoxy, som den heter på engelska. Det är det engelska orginalet som jag har läst).
När jag fick boken i min hand och läste ovanstående "undertitel" (antagligen rekord i längd), så kände jag: Men det är ju jag!
Och sedan fick jag en klump i halsen och tårarna var på väg att tränga fram.

Eller som Emil (bakom bloggen Jord om jag inte misstar mig) säger i bokens förord:
Äntligen någon som verkar förstå den verklighet vi faktiskt lever i. Äntligen någon som sätter ord på det jag själv känt så länge. Äntligen någon som inte bara kritiserar. Äntligen någon som kan peka på en riktning och en väg att gå. Äntligen någon som kan ge hopp inför framtiden,"

Jag brukar inte reagera så över kristna böcker, jag läser faktiskt väldigt få kristna böcker, helt enkelt därför att jag har känslan: Jag har läst allt. Alla säger samma sak. När kommer något nytt?
Jag insåg när jag börjar läsa att här hade jag något nytt i min hand.

"Jag tror många desillusionerade, förhoppningsfulla och längtande och besvikna kristna känner igen sig. Många vill ha en kristendom som är större, djupare och bredare än den man vuxit upp i. McLaren granskar, hårt och med bitskt allvar och humor, framför allt sin egen kristna bakgrund i en ultrakonservativ riktning. Där lägger han mycket krut. Han har precis som jag under många år mött cyniska, men kanske framför allt besvikna och längtande pingstvänner, som i sin brottning med sin egen tradition ofta slängt ut ”barnet med badvattnet”. skriver Björne Erixson om McLarens bok i Dagen.

Egentligen säger McLaren inget nytt. I alla fall är det inte nytt för mig. Men han har formulerat mina tankar.
Jag håller inte med om allt i boken och jag erkänner villigt att jag måste läsa boken igen, en tredje gång faktist, för att få grepp om den. Men i stort känner jag att han har lyckats uttrycka det jag känner och tycker om min kristna tro.
Det tilltalar mig att McLaren inte är teolog. Pastor, ja, med inte teolog. Han har en bakgrund som lärare i engelska, på universitetnivå, tror jag. En språkets man alltså, åter känner jag samhörighet.
Missförstå mig inte, jag har i princip inget emot teologer. Men ibland tror jag att icketeologer skriver på ett annat sätt, de måste sätta sig in i ämnet på ett annat sätt, från en lekmans perspektiv. Så det är lättare att känna igen sig. Han kallar sig själv "confessed amateur".

Detta är nog den första bok som jag har läst som har ett kapitel 0 (noll).

Generös Radikalitet har kallats Emergent Church-rörelsens Manifest. Men EC är större än så, McLaren är en viktig del i den. Det finns mycket mer att läsa.
Jag är nästan helt grön vad det gäller EC. En mycket uppskattad upptäckt för min del. Emergent betyder framväxande, bland annat. Det är ett nytt ord, svårt att översätta.
Kritikerna är många, föga förvånande starkast från mer konservativt håll. McLaren är amerikan och han ger den kristna högerrörelsen rejäla kängor, utan att vara utslätat liberal, nej, han är uppfriskande bibeltrogen och Jesuscentrerad.
En kritiker jag hittade på Amazon hävdade att en ickekristen vän hade läst boken och fått belägg för att han inte "behövde" bli kristen, han skulle ju komma till himlen ändå.
Det vore att misstolka McLaren totalt. Han vill i första hand predika evangeliet om Jesus Kristus, men på ett nytt sätt.
Om man inte vill bli kristen så kan man säkert finna många ursäkter, även i Bibeln själv. Vill man inte, så vill man inte.

Jag har länge strävat efter ett nytt sätt att berätta om min tro. Bort från det stela konservativa och slappa liberala, bort från fundamentalism och in med en Jesuscentrerad tro. Egentligen har jag nog mer än en gång var medlem i en emergent-inspirerad församling, innan ordet fanns i vokabulären.

Några citat: "I´m naive in many ways, with an uncorrected leaning toward optimism and hope."

"I am a Christian because I have confidence in Jesus Christ-in all his dimensions (those I know, and those I don´t). I trust Jesus. I think Jesus is right because I believe God was in Jesus in an unprecedented way. Through Jesus I have entered into a real, experimental relationship with God as Father, and I have received God´s spirit into my life."

"For much of Western Christianity, the doctine of creation (a biblical term) has been eaten alive by the doctine of the fall (not a biblical term)."

Jag måste nog sluta här annars blir inlägget för långt.
Och jag skulle inte ha något emot att avsluta som Brian på sin hemsida:
Plotting Hope...
-------------------

Mer Brian McLaren här.

8 kommentarer:

 1. Från och till känner jag en stor glädje över att jag inte har något "religiöst bagage" att släpa på. Ingen direkt kristen uppfostran, men inte heller några religionskritiska samtal.
  Att jag ville bli präst tyckte väl föräldrarna var konstigt, men accepterade. När jag inte längre kände kallelsen, så accepterades det också. När jag lämnade kyrkan, blev det inga höjda ögonbryn.
  Vad vill jag ha sagt med dethär? Jo, jag slipper ta till mig massor av påpekanden om att så är inte traditionen eller så står det inte bibeln. Jag vet vilka frågor som gjorde, att jag berördes av Jesu tilltal. Eller som jag sa i en lekmannapredikan - det är inte jag som hittat Jesus, utan det är han som hittat mig - det bortsprungna fåret.
  Och du, intressanta inlägg kan i egentlig mening aldrig bli för långa:-)

  SvaraRadera
 2. Kanske har mina år utomlands och alla möten med kristna från olika samfund gjort att jag har kunnat ta till mig McLarens bok på ett så påtagligt sätt. Jag kan se det han ser och känner igen mig.

  Förresten, det kommer alltid kommenterar från dig som väcker min nyfikenhet. Varför blev du inte präst? Hade du börjat läsa teologi?

  Jag har heller inget "bagage" med mig hemifrån, mina föräldrar är oskyldiga! Vi har kunnat diskutera nästan allt hemma, men inte så mycket personlig tro.

  SvaraRadera
 3. Om du inte läst hans "Finding Faith" tycker jag att du skall göra det, den är suverän. Hans "More ready than you realize" handlar mycket om att formulera tron i vår tid.

  SvaraRadera
 4. Hej Pastor Astor!!
  Jag har bara läst GR och "Secret Message of Jesus", resten står på önskningslistan. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 5. Mycket intressant, kul att du lyfter fram McLaren. Jag gillar honom, men inte utan förbehåll. Emerging gör mig samtidigt lite ledsen eftersom vi än så länge ser alltför få tydliga tecken på en alternativ-församlings rörelse i Sverige. I Sverige verkar det viktigaste ofta vara att inte sticka ut och att sitta still i båten...

  (Kanske kan du vara intresserad av min blogg, www.alternativ.info.se)

  SvaraRadera
 6. Hej "anonym"!
  Jag gick in på din blogg och insåg att jag har varit inne där förut. Ska läsa mer.

  Jag tycker nog ungefär som du om McLaren. Mycket intressant, uppfriskande, men inte utan förbehåll.

  Stämmer nog det där med att sitta ned i båten.

  SvaraRadera
 7. Pelle Poluha inspirerade mig för 2½ år sen att beskriva min andliga status så här:
  ~~~~~~~~~~
  Definierar mig som lärjunge på väg med evangelisk-luthersk hållning med stor kärlek och frändskap till allt Guds folk - oavsett dessa trossyskons tillhörighet av ortodox, bekännelsetrogen, svenskkyrklig, evangelikal, trosrörelse-, fri-, lågkyrklig, katolsk, pentekostal, karismatisk, gammal- eller högkyrklig natur
  -------------
  Actually I use to say that I'm a disciple on my way forward mainly evangelical-lutheran with love and friendship to the People of Gud irrespectively they belong to an orthodox, catholic, churchofswedish, pentecostal, smallcharismatical, evangelical, highchurchian or a faithmovement church ...
  ~~~~~~~~~~
  FÖRST IDAG har jag beställt boken. Den hjälper mig att bättre få bättre hum om Missional...
  -
  Tack för att du redan är långt före och delar med dig. Bra att du delar med dig på facebooks Groups hos Douglas och mig... Ses //DSr
  -
  PS
  www.alternativ.info.se verkar vara en sida jag bör gå till för att finna ett och annat av gemensamma iakttagelser kan jag ana...
  /DSr

  SvaraRadera
 8. Dag, jag har haft en liknande beskrivning av mig själv. Så det var inte så konstigt att jag reagerade när jag såg framsidan på McLarens bok.

  Jag som hela tiden hade trott att det var något fel på mig, att jag inte lyckades ta ställning...

  SvaraRadera