fredag 7 september 2007

Dagens kvinnoideal, kosmetisk kirurgi och science fiction

Jodå, visst hänger det i hop. (Varning, här kommer ett argt inlägg som i det närmaste är feministiskt!)
Dagens idealbild av hur kvinnan ska se ut är inte verklighetsförankrad. Det finns idag inte en bild i stora glansiga tidsskrifter som Cosmopolitan, och för den delen; Playboy, som inte är digitalt förändrad. I princip skulle kan kunna säga att modellerna i Playboy inte skulle behöva raka bort könshåret, det går ju att ta bort digitalt från den tagna bilden efteråt.

Igår visades en dokumentär och kvinnoideal och kosmetisk kirurgi på holländsk TV. Jag blev emellanåt bokstavligt illamående, speciellt när de visade hur ett kosmetiskt ingrepp för att förminska blygdläppar går till.

Intervjuerna med unga kvinnor som hade gjort, eller ville göra kosmetiska ingrepp, i ansikte, i underliv, fettsugning och så vidare, visade på samma sak: De hade en idealbild av kvinnan som finns i modevärlden och porrvärlden. De ville att kroppen skulle se ut som en fotomodells och att underlivet som en porrstjärnas. Vindtunnelansikte och ett underliv som ser ut som om det tillhör en tjej som inte har nått puberteten. De ansåg att det var något fel på dem, och det gjorde dem till "a candidate" för en kirurgiskt ingrepp. Så att de skulle kunna skulpteras om till idealkvinnan.
En sådan kvinna finns inte! Alla bilder är ju digitalt förändrade.
Varför? Jag frågar mig; varför? För att behaga mannen? Kvinnan har i alla tiden velat behaga mannen, det är ingen nyhet. Nu är det praktiskt möjligt att kirurgiskt förändra sin kropp, därför gör man det. Varför? För att maken, pojkvännen vill det?
Mannens idealbild av kvinnan har givetvis också förändrats genom tidsskrifter och lättillgänglig porr på internet. Men varför vill man ligga med en tjej som ser ut som ett barn? Har män något dolt pedofilt drag, jag bara undrar. (Min man undrar också...)
Programmet visade också Playboy bilder från sjuttiotalet, då var idealet sannerligen annorlunda. Snygga tjejer, självklart, men med naturliga underliv. Inte ens rakade!

Raka bikinilinjen och benen i all ära, men det här går för långt. Vilka tjejer utsätter sig för detta? De med taskig självkänsla? Eller är vi så hjärntvättade idag med dagens kvinnoideal att vi inte vet vad som är normalt längre.

När den holländska kvinnliga reportern frågade den amerikanske kosmetiske kirurgen om inte de delar av blygdläpparna som han skar bort egentligen var en viktig erogen zon för kvinnan, svarade han glatt: "Vi har aldrig fått några klagomål!"
Tror jag det. Skulle han ha sagt något annat? Skulle han ha sagt att en del kvinnor upplever mindre lust när de har sex? Det hade ju varit dålig reklam för hans företag.
Han tjänade över $300 000 i månaden!

3 kommentarer:

  1. Samhällsutvecklingen ger dessa symptom på sjukligt och ytligt förhållningssätt till själva livet. Är allt i livet fråga om - det som den nyliberala moralfilosofins gränslöshet triggar egoismen - pengar, leva livet, sex och njutning i högsta omnipotens på alla växlar, då är inte jag förundrad över att det som sker sker såsom du skriver. Det är bara en helnormal process för människan i hennes gudlöshet. Den tillvaro som enbart blir till ett liv med henne själv på tronen, Jaget på tronen, blir till sist en totalsjuk tillvaro. Det är klart man måste gå på droger och operera sig.
    ~~~~~~~~
    Är det inte ytterst fråga om vilken världsbild som är råder i ens liv? Narcissismen dödar många idag. Ogudaktigheten drar många ut i missbruk och självmord. de råa marknadskrafterna gör alltför många till vrak och zombies.
    ~~~~~~~~~
    Nä, tacka vet jag livet med en levande verklighet. Livet med en relation som är ens allt. Som fyller ens sinne och vardag med mening.
    ---
    Oj då, Monica, sorry! Här fick jag ju predika utan att bli avbruten. Ska skärpa mig tills nästa gång. Men du är ju inspirerande i ditt skrivande...

    SvaraRadera
  2. Jo, det är väl fördelen med bloggandet, att man kan predika ostört i bland...

    SvaraRadera