onsdag 5 september 2007

Nya vindar

För att fortsätta på temat Emergent church, så har Magnus Malm en intressant gästkrönika i Dagen idag. Han nämner inte emergent en enda gång, men talar egentligen om det hela tiden.
Många kristna i USA vill ta sig ur höger-vänster/konservativ-liberala polariseringen och söker vind i seglen som tar dem till en ny plats. Bibliskt förankrade, intresserade av frågor som tidigare stämplades som "liberala" och vänstervridna av den konservativa evangelikala kristenheten, tex. AIDS, fattigdom, global uppvärmning och så givetvis; Irak och Mellanösternfrågor. Och med en passion för att predika evangelium, på nya sätt.

För att återknyta till mitt tidigare inlägg, när man läser Generös Radikalitet är det viktigt att inte glömma att McLaren är amerikan och skriver från amerikansk perspektiv. För att citera min bättre hälft, som jag satte boken i händerna på; "Han är amerikan, men han skriver som en europée!" Med det menande att vi ser kanske annorlunda på mycket på denna sidan av Atlanten, kanske är kristenheten något mindre polariserad här? Mycket av det som McLaren skriver om är inget nytt, i alla fall för mig. Men jag inser att det är nytt för många andra, speciellt i de evangelikala kretsarna i USA.
-----------------------

Uppdatering:
Om ni läser detta inlägg på God´ Politics blog, så kanske ni förstår varför Brian McLaren håller på en soulmate of Kolkmans. Där skriver han om den militanta kristenheten i USA, som håller på att ta sig upp till en nivå av extremism, liknande den extrema islam som de bekämpar. Missa inte att läsa de artiklar han länkar till.
Hmm... Rättelse... "som håller att sänka sig till en nivå av extremism" ska det naturligtvis vara...

2 kommentarer:

  1. Blev så glad av att se Magnus Malm som ny krönikör i Dagen. Ville bara tipsa dig om hans fantastiska böcker om du inte redan känner till dem. Särsklit hans senaste "Viskningar från katakomberna Skisser för en kristen motkultur" , "Fotsprår i glastrappan" och "Bildfaktorn". Verkligt läsvärda och tänkvärda böcker!

    SvaraRadera
  2. Jodå, jag har läst en hel del böcker av Malm, och "viskningar från katakomberna" tycker jag är en av de bästa.

    SvaraRadera