fredag 5 oktober 2007

Genusförskolor = sudda ut könen?

Genusförskolor ska det tydligen kallas nu. Jag skrev tidigare om "jämställdhetsdagis" i Gladdumma tjejer och fräscha killar. Igår debatterades det i Argument om samma fråga.
Min reflektion är att Kd:s Anders Sällström gav ett ganska luddigt intryck.
Vad menar han med balans? Att man skulle rubba balansen i samhället?
Sedan började han virra om att vi måste värdera hemarbetet. Så att hemmamammor skulle känna sig mer jämlika?
Varför snackas det aldrig om att värdera mannens hemarbete? Är det inte mannen vid spisen som behöver uppvärderas?

Det flesta av oss kan nog hålla med om att män idag är bättre på omvårdnad än deras fäder. Min pappa har nog aldrig bytt en blöja, men få ifrågasätter idag att nyblivna pappor, byter blöjor, badar bebisen och värmer välling. Har det rubbat balansen i familjen?

Balansen i samhället? Jag tror att de flesta är ense, det handlar inte om att sudda ut skillnaderna mellan könen. Det handlar inte om att tvinga killar att leka mer tjejleksaker och vice versa. Det är skillnad på oss, och inte bara fysiskt.
Det handlar om att fundera på vilka roller och vilken makt vi uppfostrar vår barn att leva efter.
Som i SvD artikeln om förskolan Tittmyran, resultaten var bland annat att tjejerna när de kom i högstadiet "tog mer plats", var mer självsäkra helt enkelt. Killarna hade också kvalitéer som normalt inte räknades som typiskt "manliga".
Kanske är Kd och Sällström rädda för att tjejer och kvinnor ska ta mer plats. De verkar ju ligga i mänsklighetens natur att män dominerar och kvinnor är mer tillbakadragna. (Jag anser ju att det är en konsekvens av syndafallet, men låt oss inte tolka det här religiöst just nu). Om kvinnor dominerar mer, så hotas ju balansen. Skulle det vara farligt för samhället, eller vad menar Sällström? Att kvinnor och män är olika och därmed säger man att typiskt manliga karaktärsdrag, som "att ta plats" och "ta för sig", inte är något som kvinnor bör ägna sig åt.

Det är givetvis också intressant att diskutera vad det egentligen innebär att kvinnor och män är olika. Vad betyder det egentligen? Förutom att kvinnor blir gravida, föder barn och ammar och att mannen står och tittar på. Han kan ju liksom inte göra så mycket annat, i alla fall inte i de tre avseendena.

På vilket sätt är vi olika?

4 kommentarer:

  1. Mannen vid spisen behöver definitivt en boost. Många av dem är alldeles jättefina kockar ojojoj. Lätt att glömma.

    Byta blöja-frågan/barnpassningen kommer alltid att vara kritisk och det kommer alltid att tjafsas om detta tror jag. Jämställdhetssatsningar
    (puh långt ord) behövs väl för varje ny generation.

    Såg ej argument men det låter som om Kd-debattören själv haft hemmafrumamma och han kanske inte riktigt har "erfarit" kvinnor på andra poster. Han har kanske inte satt sin fot på dagis och tror det är hemskt.

    Folk har så olika erfarenheter. Tror det är bra att vara medveten om detta, så att man kan hjälpa folk att öppna ögonen.

    SvaraRadera
  2. MONICA: Gott att höra att luften gått ur! Nej, inte skadeglädje, nej. Bara att då förstår ni kanske kvinnor hur många, många män kan uppleva denna otroliga genderdyrkan med blöjor, spis, jämställdhet etc
    ~~
    Vad kristenheten borde kunna göra vore att balansera upp hela den snedvridna människosynen. Är vi inte olika och lika?
    ~~
    Är vi inte LIKA och OLIKA? Varför får det inte vara lite mera av teamfunktion i gendertänket? Varför får det handla om komplementaritet?
    ~~
    Ni som är både radikala & vettiga ska veta att ni har ett massivt support i er feministiska strävan på ett adekvat sätt. Den svenska gendersituationen utan sans och balans är snart en global visa. Snälla, kom igen på spår som har grund i Herrens vilja och hans ord. Våga bryta mot den PK- och RK-mässiga samhällsströmmen och plocka bort de röda nätstrumporna på en stor del av också den kristna kvinnofalangen.
    ~~
    Monica, det gläder oss att luften nästan gått ur. Förstår ni vakuum-situationen för offren av det människoförakt som ändå pågår emot en stor del av den manliga mänskligheten. Vi är 2 om ansvaret som människor...

    SvaraRadera
  3. Dag,
    Jag vill helst efterstäva sans och balans, jag vill inget hellre.
    Men när jag ser att komplementariet ibland används som en medel för att betona kvinnans underordning, då går luften ur mig.
    Jag talar hellre om teamfunktionen, som jag anser vara förankrad i skapelsen.
    Exemplet med blöjor var kanske lite dumt, men jag ville bara visa hur synen på omvårdnad har förändrats, få ifrågasätter numera att pappor gör det.
    Jag vill med det säga att jag tror att vi kompletterar varandra, men att det som vi exakt GÖR växlar med tiden. Rent praktiskt gör kvinnor nu vad enbart män gjorde för hundra år sedan (läkare tex) och män gör saker som enbart kvinnor tidigare gjorde.
    Sedan har jag inga problem med en kvinna som städar och en man som mekar med bilen, om det är så de vill ha det i sitt "team".
    Glöm inte att jag är en äkta hemmafru!

    Med detta inlägg ville jag egentligen peka på att vi som kristna måste akta oss för att inte för mycket koncentera oss på könsroller som jag anser har sin förankring i syndafallet, i stället för att betona teamfunktionen. I ett team kompletterar man varandra, men rollerna är inte alltid statiska, i alla fall inte de praktiska (jag menar föda barn kan fortfarande inte män!) Visst måste man ha räkning med olikheter fysiskt och mentalt.

    Man kan ju ta ett exempel hur man måste komplettera varandra; om en kvinna är kallad till kristet ledarskap, så måste ju mannen komplettera henne. Och vice versa.

    Jag är ju övertygad om att Gud kallar kvinnor till kristet ledarskap, genuint förankrat bibliskt ledarskap, men att många kvinnor inte vågar sticka ut hakan och ta plats. Jag tror att kristenheten (i alla fall den som man inte kan räkna som "liberal") har ett problem där. Det är en "kristen könsrollsfråga" hur vi än vrider och vänder på det.

    Ursäkta min minipredikan, men jag brinner verkligen för detta just nu...

    SvaraRadera
  4. Bra, Monica, du både kan sticka ut hakan (keep doin´ that, sister!!), praktisera team, och ha en vettig attityyd med sans & balans i ett Sverige som är totalt genomsyrat av en rätt gender-dyrkan som blivit till en ideologi som fullkomligt låser allt tänkande i kyrkan, media och politiskt.
    ~~
    Det grekiska dramats Lysistrate ligger ljusår efter den svenska myllan AD 2007.
    ~~
    Och... jag gillar ditt brinnande nit att slåss för en vettig utveckling i saken, med sans och balans du besitter.
    ~~
    Du, vem hade minipredikan? Först jag, sen du. Båda behövs i den svenska ankdammens lervälling. Den är sorgligt helsjuk, den svenska feministiska genderreligionen.
    ~~
    God Helg i Gouda ;-)
    //Dag Sr

    SvaraRadera