måndag 12 februari 2007

Marianne Fredriksson är död

En av Sveriges mest kända författare är borta. Måhända inte kulturskribenternas favorit, men sedan när är deras gunstlingar de författare som folk i allmänhet vill läsa? Med folk menar jag, sådana som jag, som tycker om att ryckas med av en bra bok. Där man gläds, upprörs och känner med romanfigurerna.
Fredriksson var stor i Sverige, men jag tror inte att Sverige riktigt vet hur stor hon också var utomlands. I Holland har hennes böcker legat på topp tio så fort de har kommit ut. Hon var enormt populär här. Nyheten om hennes bortgång var förstasidesnyhet i den stora dagstidningen de Volkskrant.
Jag minns att hennes böcker om Eva, Karin och Norea var kontroversiella inom konservativare delar av kyrkan när de kom ut, hon behandlade ju de bibliska figurerna på ett sätt som man inte hade gjort förut.
Jag delade kanske inte hennes livsåskådning, hon ansåg att Gud var en myt, men hon var otvivelaktigt en god berättare och jag har inga problem att njuta av hennes böcker bara som berättelser.
Min favorit, och många andras; Anna,Hanna och Johanna. En klassiskt bra berättelse. Skilda verkligheter var den senaste boken som jag läste och den tyckte jag också om, även om jag tycker slutet var alltför sorgligt. Jag är trots allt svag för lyckliga slut. Men alla böcker kan inte ha lyckliga slut...
Alla göteborgare borde var stolta över Marianne Fredriksson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar