måndag 30 april 2007

Bokrekommendationer: Läs Susan Howatch!


Det var ett tag sedan jag skrev om något jag har läst, men det betyder inte att jag inte läser. Den senaste tiden har jag beställt böcker över internet som en liten galning, och jag har upptäckt Amazons välsignade begagnade boksäljarvärld. Främst gällande Susan Howatch romaner om präster och biskopar (och några lekmän) i den Anglikanska kyrkan. Går nästan inte att få tag på i nyskick, men begagnat går bra.
Hennes nyaste serie, oftast kallad "St Benet" efter det själavårdscentrum som de tre senaste romanerna cirkulerar runt, går däremot utmärkt att få tag på. "A question of Integrity", "The Highflyer" och den senaste "The Heartbreaker" rekommenderas varmt! Spänningsromaner och psykologiska thrillers i ett. Och Howatch är inte rädd för att blanda in kyrka och tro, helande och psykisk sjukdom i sina böcker. Präster med äktenskapsproblem, präster som är inbitna kvinnoprästmotståndare, präster som både står för en konservativ kristendom och för en liberalare syn, präster som kämpar med sin sexuella läggning, personer som söker Gud och kämpar med dåligt självförtroende, olycklig kärlek, sexuella frestelser och övernaturliga gåvor.
Allt finns i Susan Howatch´ böcker! Tyvärr inte översatta till svenska, men om du är hemma i engelska och tycker om romaner med en öppen och insiktsfull relation till kristen tro, utan att vara överdrivet evangeliserande, läs dem!

Dessutom är de riktiga bladvändare.
Men som sagt, de Howatch-romaner som jag har plöjt igenom den senaste tiden är de äldre romanerna, som skildrar präster och biskopars liv och leverne i fiktiva Starbridge.
En av karaktärerna i "St Benet",Nick Darrow, dyker upp i denna serie som ung. Han är då en osäker prästson och präststudent, som liksom sin far har övernaturliga gåvor som han dåligt bemästrar. Senare i "St Benet"-trilogin, har han mognat något, men inte helt, och driver ett själavårdscentrum. De jobbar efter en helhetssyn; andlig och psykisk hälsa är viktig, men de är inte främmande för att låta gudomligt helande spela en stor roll. Präster, läkare och psykologer jobbar ihop. Men det är personerna som mer eller mindre av en slump kommer i kontakt med St Benet, som driver berättelserna framåt.
Bladvändare, jag säger det igen.

4 kommentarer:

  1. Oh, vad glad jag blev när jag hittade din blogg! Jag är själv en stor Howatch-fan. Och jag har inspirerats av henne i mitt eget skrivande. Visst är hon alldeles makalös!

    SvaraRadera
  2. Inga-Lina!
    Välkommen till min blogg!
    Visst är Susan Howatch toppen! Det är bara så SYND att hon inte översätts till svenska.
    Jag har också inspirerats av henne i mitt skrivande, med den stora skillnaden att jag inte lyckats bli utgiven (ännu...).
    Klickade vidare till din blogg och blev väldigt nyfiken på din roman Mirakelkuren.

    SvaraRadera
  3. Förlåt att jag inte hört av mig på så länge:) Jag minns hur svårt det var från början att läsa Howatch på engelska, och hur jag satt med ordlista när jag fick hem Scandalous risks. Men sen gick det lättare och lättare. Jag dyrkar ju henne, och min ambition är att skriva om Svenska kyrkan såsom hon skriver om den anglikanska. Förresten, läste du i DN idag om Sigge Eklunds nya satsning Vulkan.se? Det låter ju väldigt smart - kanske något för dig?

    SvaraRadera
  4. Jag kan inte hitta något om Eklund och Vulkan.se i DNs digitalupplaga, vad handlar det om?

    Jag har två romaner i skrivbordslådan om präster i svenska kyrkan, en är ännu inte färdig, den andra har refuserats tre gånger.
    Visst är jag inspirerad av Howatch när jag skriver dem, men jag vågar inte ta efter hennes stil, hon är helt enkelt för bra för mig!... :)

    Men jag inspirerades att skriva därför att jag tycker det finns ingenting som skildrar präster i Svenska Kyrkan (och kyrkan som sådan) som det verkligen är.

    De enda präster/pastorer som förekommer i romaner är nästan alltid onda eller hemskt konstiga, typ i många deckare.

    Nej, jag ville skriva om präster "av kött och blod", men ännu har ingen visat intresse.

    SvaraRadera