fredag 17 mars 2017

Valefterdyningar Nederländerna - Blogg100 -Dag 16

Dagen efter valet är det i Nederländerna som i många andra länder; det är som om luften gått ur lite. Dessutom blev det inte så enormt spännande, det stod snart klart att VVD, högerliberaler med premiärminister Rutte i spetsen, hade vunnit, trots att de förlorat ganska så många mandat (men inte alls så många som opinionsundersökningarna hade visat på). Det stora förlorarna var PvdA, arbetarpartiet, som nästan inte finns kvar, och som numera är mindre än SP, socialisterna. Eftersom PdvA förlorade med så mycket, var det många andra som vann. Det var helt enkelt många vinnare i det här valet. Och dit räknar man inte riktigt högerpopulistiska PVV, som visserligen vann 5 mandat, men det var mycket mindre än förutspått (i januari låg de på 30 mandat i undersökningarna, men fick 20). Och eftersom de andra partierna inte vill ingå i en koalition med PVV har de ändå inte någon makt. En del tror VVDs tillbakagång och PVVs framgång vändes när Rutte deklarerade att VVD, som ju ligger till höger, inte kunde tänka sig att sitta i en regering med PVV. Dessutom verkar Ruttes och regeringens, och lokala makthavares, tuffa attityd mot Turkiet, har gynnat VVD och inte PVV. Här bör jag tillägga att ett nytt parti kom in, DENK, ett "migrantparti", som många säger är Turkietvänligt, eftersom partiledaren är turk, men de lockade också många migranter av andra nationaliteter, till exempel från den stora gruppen som har sitt ursprung i Marocko.

"Mitt" parti (jag är inte nederländsk medborgare så jag får inte rösta), ett litet kristdemokratiskt parti, Christen Unie, som inte skulle komma in i andra kammaren om det fanns en fyraprocentspärr, med en tydlig "modern" och progressiv profil (bland annat en miljöpolicy som jag gillar), fick över 60 000 fler röster, men lyckades inte få ett sjätte mandat. Men många säger att det har stor chans att bli inbjudet i en regeringskoalition, eftersom VVD, två mittenpartier och Christen Unie skulle få majoritet. Andra säger att det stora segrarpartiet; Groen Links (grön vänster), med Trudeau-kopian Jesse Klaver, kommer att bli inbjudet. Undrar bara hur Klaver och Rutte ska kunna enas i miljöfrågor i så fall.

Eftersom Nederländerna inte känner till blockpolitik är det nu förhandlingar mellan partierna som gäller. Det kan ta lång tid innan en regering formas. Förra valet gick det på 54 dagar, vilket räknas som mycket snabbt. Ibland har det gått mer än ett halvår...
Att sätta sig vid förhandlingsbordet efter en tuff valkampanj är inte lätt. Plötsligt ska man vara vänner igen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar