måndag 12 januari 2009

Skridskoglädje

Idag är det många plusgrader, vatten på isen och alla holländare deppar.

Annat var det i helgen. Efter två veckor av rejäl frost låg isen mer än decimetertjock och alla, jag menar hundratusentals, var ute på isen. Så också vi. Jag avstod dock från skridskorna, men var i alla fall ute och gick på den sjö som vi i vanliga fall seglar på.

Holländare är födda med skridskor på fötterna. Eller de lär sig åka skridskor innan de lär sig gå. 
Så är det i alla fall i deras sinnen. Faktum är att de inte har haft riktig skridskois på över tio år. Så en hel generation ungar stod på skenor för första gången i livet under den senaste veckan.
Sportbutikerna har glada dagar. Och skridskofabrikanterna. Den som dessutom råkar ha sin restaurang intill sjön och säljer varm chokladmjölk och soppa till rödnosade skridskoåkare tjänar en bra hacka. Eller de smartingar som använde sin brygga till att sälja detsamma från eget kök.

Kanske fryser det på till helgen igen. Kanske. Då blir isen ännu bättre.

Och ett litet tillägg till säkerhetsmedvetna svenskar; Om holländarna använder hjälm när de åker skridsko? Lika lite som när de cyklar. Det vill säga: Nooit! Aldrig!


Skridskoglädje på Reeuwijkse Plassen, Nederländerna, inklusive det obligatogiska olycks/sjukdomsfallet med tillhörande ambulanshämtning:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar