torsdag 28 maj 2009

Virus

Har sedan söndag varit mer eller mindre däckad av ett virus (vad annars...). Fick i tisdags sällskap av äldste sonen. Nu ligger vi i sängen och tittar på Harrison Ford-filmer, lyssnar på Audioböcker och har ganska mysigt. Det vill säga, de första dagarna var inte så roliga med hög feber och huvudvärk ända fram i näsan. Matlusten har varit lika med noll. Energinnivån är subzero. 
Som pricken över i fick jag i dag röda flammiga utslag över hela kroppen. Jag som trodde det bara var småbarn som reagerade så. Men icke, sa doktorn. Ganska vanligt. Inget annat att göra än att äta lite antihistamin.

Ligger annars och funderar på att börja skicka in mitt manus till förlag. Känner mig redo. Har inget annat att göra, liksom. 

Och funderar på att beställa Michael Connellys nya The Scarecrow. Trots att jag aldrig köper inbundet, bara pocket. Men jag tycker att jag behöver muntra upp mig. Och jag bara måste läsa denna bok, där Jack Evoy och Rachel Walling återförenas för första gången efter The Poet.


måndag 18 maj 2009

Väntar på kicken

Påfallande ofta när jag drabbas av bloggtorka brukar jag annonsera att nu minsann tar jag en bloggpaus...
... bara för att ganska snart därefter gå igång på något som jag bara måste skriva en inlägg om.

Nu har bloggtorkan hållit i sig länge. Inte ett regnmoln i sikte. Och jag sitter här och väntar på den där inspirationen som ska regna över mig. Fattar inte hur en del kan skriva något varje dag.

Samtidigt vet jag att inspiration inte kommer av sig själv. Man måste sätta sig och skriva. Precis som med vanligt skrivande.

Gällande mitt vanliga skrivande kan jag meddela att jag har kommit så långt att jag snart är redo för att skicka in mitt manus till förlag. Ingen lätt sak. Mycket frågor. Vilket (vilka) förlag? Vad ska jag skriva om i följebrevet? Vad ska jag inte skriva om?


söndag 17 maj 2009

onsdag 13 maj 2009

Summering av dagen

Får se nu 2009-1967= öh... öh...
42...

Vad är egentligen det för ålder?

Summering av dagen:
  • Te och skorpa med marmelad på sängen.
  • Presenter.
  • 20 grader varmt (!)
  • Bakade tårtbottnar.
  • Redigerade det allra sista (!) av min bok.
  • Printade för att korrläsa.
  • Köpte jordgubbar.
  • Gjorde tårta.
  • Fick en JÄTTESTOR och JÄTTEFIN blombukett av dottern (som hon köpt efter att hon tagit pengarna ur mammas plånbok. Sanktionerat av pappa, förstår jag...)
  • Fick iväg ungarna på musiklektion.
  • Fick till lite mat.
  • Korrläste. Borde skriva bara korrlästa inte ändra något annat i pannan. Fast det är klart, det ser ju bara andra, inte jag. Jag bara måste släppa den här boken ifrån mig snart.
  • Planterade en ros vid uteplatsen.
  • Flyttade en pion (tror jag det är) som dykt upp på fel ställe (kryddlandet).
  • Fick iväg de två yngsta på Goudas årliga ungdomsvandrarevenemang (ska berätta om det en annan gång, men de ska gå 5km på varje kväll fyra kvällar i rad...)
  • Kvartsamtal med dotterns klassföreståndare.
  • Hämtade de två yngsta från Goudas årliga... se ovan. Yngste sonen helt sluuuut....
  • Åt tårta med hela familjen.
  • Övertalade dottern att flytta upp en nivå i högstadiet, efter anmodan av skolan (ska förklara det en annan gång, m.a.o det har gått ruskigt bra det första året i högstadiet)
  • Bloggar lite.
  • Undrar om det ska hinna födas någon bloggbebis med efternamnet Elsander på min födelsedag?

måndag 11 maj 2009

Ja, men läs inte bloggar då!

Mymlan skriver bra i dag, med anledning av ännu en attack på bloggeriet av en representant för gammelmedia.

Jag kan bara hålla med och säga att Elisabet Höglund inte har en aning om vad det handlar om.
Men jag håller med; Blondinbella, som hon nämner, har hittills aldrig skrivit om något som intresserar mig. Jag kan inte ens vara avundsjuk på att hon tjänar en massa pengar, hon har helt enkelt lyckats med en affärsgrej. Punkt slut.
Linda Rosing läser jag inte heller, och kommer antagligen inte att göra det. Har inget intresse i källarförrådstädning.
Och jag skulle inte heller lägga ut min förlossning live på bloggen.

Men folk läser om detta, det är ju helt klart. Varför? Varför läser folk kvällstidningar och skvallerblaskor? Varför läser man Camilla Läckberg? Eller Denise Rudberg? Tittar på BigBrother?

Svaret är ju ganska enkelt. Det är underhållande, det är lättsmält, spännande eller det kittlar med lite glamour. Så har det alltid varit. Men nu är medlen andra. Internet gör det möjligt för alla att lägga ut sin förlossning live på internet så att alla kan läsa.

Men det är ju en myt att alla läser allt. Eller försöker läsa allt.

Man måste välja. 
Man behöver inte läsa Blondinbella eller Linda Rosing. Det är faktiskt inte nödvändigt. Om man inte vill plåga sig förstås, som Höglund tycks ha behov av i bland.
Man skulle ju kunna leta upp bloggar som man tycker är bra. Det går ju faktiskt. Precis som man väljer ut de böcker man vill läsa och slutar läsa om man inte gillar dem.
Höglund borde ju rimligtvis läsa bloggar som har med politik att göra. Eller matlagning, om det skulle vara hennes hobby.
Väldigt enkelt.
Välj.

Att representanter för gammelmedia  som Elisabet Höglund inte har fattat det tycker jag är ganska obegripligt.
Ännu obegripligare är att hon tror att folk bloggar för pengarna. Det måste vara en ytterligt liten promille av bloggarna som tjänar pengar på bloggandet.

Varför denna avoga inställning från gammelmedia?
Jo, jag tror det har en enda orsak.
Gammelmedia har ingen kontroll över fenomenet bloggosfären. Tidigare hade man kontroll över det mesta som sades i media. Och man behövde inte kommunicera med läsaren/tittaren/lyssnaren. Inte mycket i alla fall.
Nu har bloggen tvåvägskommunikation (på gott och ont), och det är klart att det skrämmer. Det kan ju råka vara så att läsarna inte håller med om det man skriver.

onsdag 6 maj 2009

Mina läsupplevelser

Gillar egentligen inte sådana här kedjegrejer, men den här är så kul att jag inte kan låta bli.
Från Mackan alltså...

Mina läsupplevelser:

1. Tre viktiga läsupplevelser under din uppväxt?

Tre? Då får det bli Tolkien. Härskarringen. Gånger tre. Äsch, där kom jag enkelt undan. Någon som minns Sotarpojken? Grät floder. Författare: Liza Tetzner Och så Astrid Lindgren. Vem annars?

2. Tre viktiga serieupplevelser under din uppväxt?

Tintin, Tintin och Tintin. Favorit: Plan 714 till Sydney, Den mystiska stjärnan och så när han åkte till månen förstås. Var allvarligt förälskad i Tintin under hela min uppväxt. Erkänner detta utan att skämmas. Har just besökt slottet som står som förebild för Haddocks Moulinsart. (Det heter Cheverny och ligger inte alls i Belgien, utan i Loiredalen i Frankrike). Tack vare Tintin hyser jag en mycket grundmurad kärlek till äventyr i bokform (är själv ganska feg) och han har nog mycket skuld till min eviga reslust. Måste jag klämma ur mig någon mer seriefavorit så får det bli Prins Valiant. Någon som minns honom? Var även trogen Kalle Anka prenumerant under många år.

3. Romaner som överrumplat berättartekniskt på senare tid?

Berättartekniskt? Vad menas egentligen med det? Jag brukar däremot grubbla en del över varför jag uppslukas (i motsats till slukar) av vissa böcker (typ Susan Howatch´ präst och biskopsromaner, eller Jo Nesbös polisromaner, som använder sig av alla deckarklichéer som finns, eller nu senast: Stieg Larssons Milleniumserie, som ju visserligen bryter ny mark, men är full av språkliga klichéer). Är det storyn, språket, karaktärerna?

4. Musik eller inte när du läser?

Det händer.

5. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och gillat?

Läser ofta chick lit. Typ Sophie Kinsella. Varför? Vet inte. Kul underhålling. Ungefär som halvbra deckare.

6. Finns det någon adaption från bok/serie till film som du ser fram emot?

Skulle gärna se någon av Michael Connellys böcker på film. Det ska visst komma en Lincoln Laywer film. Clintans mord på Blood Work vill jag helst glömma.

7. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och ogillat?

Kan inte komma på någon så där på rak arm. Ska fundera.

8. Vilken författare hade du velat ge en stor kram, tagit en öl med, och vem hade du velat ge en omgång stryk?

Åsa Larsson skulle få en stor kram, Michael Connelly och Jo Nesbö skulle jag gärna bjuda på en stor stark Amstel, Susan Howatch skulle få ett glas gott St Émilionvin (hennes romankaraktärer pimplar Claret hela tiden), jag skulle gärna äta lunch med Jan Guillou och diskutera terrorism eller något annat magstarkt, Dennis Lehane skulle jag hoppa i säng med om jag hade varit en av mina egna romankaraktärer (som inte var lyckligt gift på annat håll och dessutom förfärligt from), men vem skulle få en snyting? Jag är inte så våldsam av mig. Skulle möjligen vilja ge Stieg Larsson en snyting för att han gick och dog. Men det var ju inte riktigt hans fel...

Skickar denna utmaning vidare till fyra som jag vet tycker om att läsa: Mirjam i vassen, Kolportören, Inga-Lina och Birger Schlaug.


Uppdatering: Bör tillägga att dessa frågor är skapade av Stewe.


tisdag 5 maj 2009

Twittra det Glada Budskapet

Kan du twittra evangeliet?
Det vill säga sammanfatta det i 140 tecken?
Försök. 
Skriv i kommentarerna.

Rob Bell gjorde ett försök.
Lyckades inte få inte det på 140 tecken.
"Well, you can't really tweet the gospel. I'm convinced that I am not doing anything new. I am hoping that I'm in a long tradition"
blev hans respons på sin mångordighet.


Sprid gärna denna utmaning. 
Så får vi se vem som är bäst på att twittra det Glada Budskapet.


Resa till Loire


Efter att ha beslutat att inställa resan till Norditalien pga extremt dåliga väderutsikter riktade vi blickarna mot västra Frankrike och närmare bestämt Loiredalen
På UNESCOs världsarvslista, känt vindistrikt, hundratals slott. Bland annat.
Och vi mötte ett Frankrike som var i försommarprakt, trots att temperaturen gjort en tillfällig djupdykning. Syrenblom, kastanjeblom, gula rapsfält och grönt, grönt, grönt.

Här kommer en snabb sammanfattning av veckan:

Antal nätter i tält: 2 (jo, vädret blev bättre i slutet av veckan)
Dopp i poolen: 1 (och poolen på campingen var uppvärmd...)
Besökta slott: 2 (Cheverny och Chambord). Såg många fler på vägen...
Besökta katedraler: 2 (Tours och Chartres)
Besökta vingårdar: 2, eller var det 3?
Provade viner: Tappat räkningen
Konsumerade franska getostar: 3. Minst.
Konsumerade baguetter: Tappat räkningen
Adderade kilo: Censurerat
Kasserade vandringskängor: 1 par (andra paret som liksom pulveriserar sulan efter ett antal år)
Hört göken: Jämt. Det var ett fasligt liv på den.
Lästa böcker: 5 (Jan Guillou: Fienden inom oss,Susan Howatch: Absolute Truths,WM Paul Young: The Shack, James Patterson: 7th Heaven,Vibeke Olsson: Skymningens Nådatid).
Antal upplevelser: Massor. Men jag saknade bergen. De som vi skulle ha sett i Schweiz och Italien...
Summa: NÖJD



Viktig information till Tintinentusiaster! Loireslottet Cheverny användes av Hergé som förebild till Moulinsart, slottet som kapten Haddock ärver. Hergé kapade sidodelarna och placerade slottet i vallonska Belgien. Kolla i era Tintinböcker!

Slottet Chambord byggdes som jaktslott, kungligheternas svar på sommarstugan. Groteskt stort, vi gick vilse flera gånger tillsammans med massor av turister.

Loire är centrum för fransk hästsport, så dottern fick sitt lystmäte.


Något udda utsmyckning på katedralen i Tours.


Katedralen i Chartres (ja, jag vet, inte riktigt i Loire) med sina två udda torn. Efter att ha sett alla stora kyrkor och svulstiga slott, så undrar jag i mitt stilla sinne om det egentligen inte var helt logiskt att franska revolutionen en gång ägde rum.