fredag 20 november 2009

Kristen tokhöger och islamism

Vad är skillnaden?
Ingen skulle jag vilja säga.

Igår var jag på en "föreläsning" i en kyrka av en arabist, alltså en expert på islam, så kallas han i alla fall.
Det visade sig vara en ytterst arrogant herre vid namn Hans Jansen, som kallade vissa åhörare lögnare och som hindrade andra frågeställare att tala till punkt (däribland min man). Han talade bl a om hur oerhört mycket muslimer i Mellanöstern hatade väst och generaliserade grovt genom att dra alla muslimer över en kam. (Jo, han hade rätt om islamister och vad de tror på och vill, det förnekar jag inte).
De fromma muslimer som befann sig i kyrkan (jo, de hade inget emot att vara där, trots att det både sjöngs psalmer och bads böner, speciellt för Israel), opponerade sig givetvis och trots att de viftade med flygblad om ett initiativ i Amsterdam för att få muslimer, judar och kristna att närma sig varann, så kallades de lögnare.
Varför? Jo, därför att deras tolkning av Koranen inte överensstämde med arabistens. Enligt honom var en muslim som inte var islamist (alltså extrem i sin Korantolkning) ingen riktig muslim. När de tog upp de Koranverser som han hänvisade till för att visa hur vidrig Islam är enligt hans mening var det ganska tydligt att de tolkade verserna helt annorlunda.

Och plötsligt kände jag igen mig. Jag har ofta suttit i liknande sits som muslimerna på plats i kyrkan i går kväll. Någon som tror sig veta anser att jag inte är riktigt kristen eftersom jag tolkar Bibeln annorlunda (alltså inte bokstavligt).

Och i kväll inser jag också att det inte är så stor skillnad mellan de extrema yttringarna av islam och liknande inom kristendomen. Vi ska nog akta oss från att slå oss för bröstet.

Det senaste från kristna tokhögern är detta med kampanjen Pray for Obama Psaltaren 109:8, (se klippet nedan);
Må hans liv bli kort och en annan överta hans syssla.
Följt av vers 9:
Må hans barn bli faderlösa och hans hustru änka.

Vidrigt, inte sant.

Men nu börjar andra företrädare av kristna högern i USA (den icketokiga, med andra ord) tack och lov reagera.
Frank Schaeffer (son till Francis Schaeffer, som har påverkat den kristna högern mycket) säger bland annat ungefär så här i klippet nedan:
"Om den kristna högern inte reagerar mot detta så är de inte bättre än muslimerna som inte reagerar mot extrema muslimer."Leo Holtter och Brian McLaren bloggar också om detta.
Andra reagerar här.

----

13 kommentarer:

 1. Absurt. Som tur är har vi en ytterst liten tokhöger i Sverige. Men i USA finns det ju desto fler av dem. Jag har en god vän i Connecicut som är djupt bedrövad över vad som försiggår inom den kristna högern i USA, inte minst deras skanderande hatramsor mot presidenten.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra sammanfattat!

  Det är just, bland annat, sådana här människor som driver villsna ungdomar och även äldre,till de extrema rörelserna, såväl kristna som judar och muslimer med flera.

  När jag läste teologi, fick jag lära mig att man skall skilja på akademiska teoretiska kunskaper och enskild tro och inte döma. Detta verkar den här föreläsaren inte lärt sig.

  Som det nu är med allt starkare muslimfientlighet i Europa, måste vi föra fram att det finns "de stilla i landet" även bland muslimerna och att den majoriteten hörs minst och dessutom ses de på med skepsis.

  Här har vi alla kristna en skyldighet att höja våra röster. Liksom vi har det vad gäller våra egna extremister.

  SvaraRadera
 3. "Något som skrämmer mig lite när det kommer till min egen religiösa övertygelse, är att man har svårt för att skilja mellan religion och politik. Precis som man inte kan skilja Islam och politik, katolicismen och politik, så finns det också "protestantiska" "kristna" rörelser såsom t.ex Kristen Vänster, och vad som populärt kallas "Kristen höger".
  Problemet med att blanda religiösa övertygelser med politik- är alltid skrämmande- här är ett exempel: " http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/11/karlek-del-1.html

  SvaraRadera
 4. Vi satt en kväll och fikade en grupp medelålders i min Pingstkyrka, Vi började prata om muslimer, en sa "förbjud moskeer i Sverige" hälften av oss protesterade, har vi religionsfrihet skall den gälla alla. Visst finns det starka krafter även i Sverige: Pastorn Stanley Sjöberg: "Islam som en fredens religion är en fasad"
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=191356

  Min muslimske vän Ida D http://forumforfrihet.blogspot.com/
  är en som står upp mot fundamentalismen som finns bland muslimer. I Sverige är det bara den kristna vänstern som ser sambandet.

  SvaraRadera
 5. Michael, först vill jag säga att jag helst hade satt "kristen höger" inom citationstecken precis som du, (liksom givetvis "kristen vänster"), därför att jag ogillar dessa stämplar.

  Men Christian Right är en ganska vedertagen term, speciellt i USA, de använder den ju gärna själva.
  Därför använder jag den.

  Tro har politiska konsekvenser, helt klart. Däremot kan det bli farligt när politik tillåts påverka tron.

  Tanken bakom mitt inlägg är att vi kanske borde sopa rent framför vår egen dörr först och kritisera andra (tex moderata, reformvänliga muslimer) sedan.

  Och Michael, det hade känts bättre om du i ditt eget inlägg hade kritiserat "dina egna" för sammanblandning tro och politik, och inte en "motståndare" dvs någon som hör till Katolska kyrkan (som du ju inte har så mkt till övers för).

  SvaraRadera
 6. Frånsett det faktum att jag i allt håller med om det du skriver, Monica, vill jag göra en liten sidobelysning. "Förbundet humanisterna" här i Sverige driver en aggresiv kampanj mot all religion i det offentliga rummet. För dem är islamister och kristen tokhöger detsamma som all religion utan undantag. Att påstå något sådant är lika begåvat som hävdandet att alla i publiken på en fotbollsmatch är huliganer. Proportionerna är ungefär desamma... Jag är en av dem som i både tidningar och radio har stångat min panna blodig för att nå igenom som en representant för den sansade tron. För det mesta ihjältigen, dock. Men det är bättre att köra huvudet i väggen än att inte använda det alls. Den här kampen är VIKTIG!

  Allan Willny

  SvaraRadera
 7. Instämmer vad gäller "humanisterna" undrar vad Erasmus av Rotterdamm tänkt om dem.

  Jag betraktar dem som en religiös sekt som aggressivt missionerar sin tro. Kom ihåg att vi inte får döma majoriteten av ateisterna efter dem.

  De är ateisternas extremister. Jag stångar mig också blodig där samt vad gäller just muslimerna.

  När det gäller bägge dessa skall man tydligen vara antingen eller, inte mitt emellan, är man mitt i mellan klassas man ändå tillsammans med de fanatiker som drar alla över en kam av dem som drar alla över en kam åt andra hållet.

  SvaraRadera
 8. Hej Monika- ju fast kring "Kristen Vänster"- så menar jag socialdemokraternas kristna organisation.

  Kring dina andra poäng- point taken :)- ska se om jag kan få med det i del 2...orsaken jag inte kritiserade "kristen höger"- min egen "rörelse"- är för att jag kommer skriva en kritisk artikel om dem inom kort- sen jag skriver långa bloggposter- om jag ska få med alla perspektiv- så blir det tok för långt.- Katolska kyrkan var lite "open target" just nu- i samband med Gardell.

  Men point taken- ska ta det i eftertanke :)

  SvaraRadera
 9. Fast i kampanjen verkar bara vers 8av Psaltarpsalm 109 ingå. Orden i vers 9 som du citerar hör alltså inte dit och fokus ligger naturligtvis på den avslutande delen av vers 8 om att Gud ska låta "en annan överta hans syssla". Ett sätt att säga låt oss få en ny president.

  Sedan är jag tveksam om det verkligen går att generellt likställa kristna och muslimska fundamentalister. Jag har t.ex. adrig hört talas om en kristen självmordbombare. När Ecce Homo visades brändes inga hus och inga människor dödades, men det gjorde det efter Muhammed-teckningarna. osv
  Visst ska vi vara självkritiska och se att det finns mycket ont bland kristna och visst kan vi se att inte alla muslimer är våldsamma, MEN jag menar att det finns skillnader mellan religioner också i etiska konsekvenser. Till islams historia hör från första stunden rätt att utöva våld om det behövs och Muhammed själv förde krig under sin livstid men det gjorde inte Jesus. Att säga att kristendom och islam är lika våldsbenägna religioner är lika fel som att säga att liberalism och kommunism är det.

  Och för att undvika missförstånd: Jag stödjer inte Sd utan vill ha en generös flyktingpolitik, och jag vill att det ska vara tillåtet med slöja offentligt, halalslakt, moskébyggen och manlig omskärelse i Sverige.

  SvaraRadera
 10. Markus, bortser du nu inte från början av vers 8? Må hans liv bli kort kan ju knappast betyda något annat än att man vill att han ska dö.

  Nej, vers 9 är inte med i kampanjen. Men alla kan ju läsa vidare och det räcker med EN galning...

  Kristna självmordsbombare är inte så vanligt, men mördare finns.
  Det räcker som sagt med EN galning, som tar denna uppmaning på allvar, för att det ska gå illa.
  Och om det händer så måste man ändå hålla de som står bakom kampanjen "Pray for Obama" ansvariga, även om de inte står för den eventuella våldshandlingen.

  I första hand är det människor som är våldsbenägna.
  Inte religioner, även om jag håller med om skillnaden mellan Muhammed och Jesus. Där har du rätt. Jesus krigade inte.

  Jag har bott många år i både muslimska och odemokratiska länder. I de kyrkor jag har varit med i där, har vi ALLTID bett för ledarna, även om de var diktatorer och/eller muslimer. Bett om vishet att styra landet. Mig veterligen har det stöd i Bibeln, har inte Paulus sagt det?
  Någon som vet?

  Därför känns det mycket märkligt att världens ledande demokratiska land har invånare som ber för att deras demokratiskt valde ledare ska dö.

  SvaraRadera
 11. Svar på ovan:
  Det var Paulus 1 Tim. 2:1-2

  SvaraRadera
 12. Markus! Att jämföra Jesus och Muhammed är något annat än att jämföra oss ofullkomliga efterföljare. Du ramlar i fällan att tala i "vi-och-dom-termer". Själv är jag gift med en kvinna som bytt från islam till kristendom vilket i hennes hemland Iran innebär dödsstraff. Givetvis fördömer jag en korrupt och kriminell regim som i Guds namn stiftar sådana lagar. Men jag har i släkten mött fromma muslimer som inte ställer upp på mullornas galenskaper utan bara vill leva sin fromhet ifred. Som kristen önskar jag givetvis att alla ska hitta hem till Kristus - men tack vare våra tillkortakommanden tar det tid. Och det är inte bara korstågen för hundratals år sedan som hör till brotten begångna i Guds namn, eller till och med Jesu namn. Det klipp som finns med i blogginlägget som startade denna debatt visar det med all (o)-önskvärd tydlighet. Vi har att be och kämpa. UTAN att på något sätt delta i demoniseringen av dem som tror annorlunda än vi!

  Allan Willny

  SvaraRadera