fredag 17 augusti 2012

Om Bluffpiloten som inte tålde sågning av sin bok

Bokbloggkollegan Malin sågade en bok häromsistens (det händer att man gör det som bokbloggare), och det tålde inte författaren. Som inte riktigt vill kännas vid att han författat, "jag har inte skrivit ett ord!". Som medförfattaren i och för sig bekräftar, men boken är baserad på intervjuer av den sk. bluffpiloten.
Nåja, "bluffpiloten" reagerade med sexistiska påhopp, både i bloggen och på facebook. Malin var givetvis snabb med att lägga ut allt på internet.

Sedan har förlaget, Norstedts, bett om ursäkt och även Aftonbladet skrivit en längre artikel.
(Kan inte låta bli att glädjas lite åt all gratisreklam för bloggen som Malin får). Och bluffpiloten "ursäktar" sig också. Enligt honom är det normalt att uttrycka sig som han gör i Italien, där han bott i många år. Alltså typ: "Du har väl inte fått kuk på länge..." när man är arg. Underförstått: Det är alltså Malin (och andra) som överreagerar. Överkänsliga svenskar, ungefär.

Men bäst av allt är nog Malin Wollins krönika. Hon blir riktigt nyfiken på landet där "könsorganen tydligen flyger i luften när de diskuterar". Jag älskar Malin Wollin. Krönikan bör läsas i sin helhet, men här är ett citat: 
"Jag föreställer mig hur man står i kön till kassan och diskuterar med biträdet huruvida mozzarellan är på extrapris eller inte.”Den kostar två euro och så är det med det” säger kanske kassörskan (fast på italienska).
”Men vafan, den låg ju vid en röd skylt! Alltså du skulle nog må lite bättre om du fick dig en rejäl omgång på åderpålen” svarar mannen varpå ingen reagerar, för så här fungerar det i Italien."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar