torsdag 13 september 2012

Han heter Samsom inte Samson...

...och han vann nästan det holländska valet i går. Svenska medier, bla SVT, Expressen, SvD och DN envisas med att kalla honom Samson, engelska för Simson, ni vet den bibliska hjälten vars övermänskliga kraft satt i håret och som hans Delila klippte av. Det är visserligen TT som ligger bakom felstavandet och det blir smått komiskt i sammanhanget. Kommer Diederik Samsom, ledare för socialdemokratiska PvdA, att kunna hålla kvar sin kraft om hans parti skulle ingå i en koalition med liberala VVD, eller kommer VVDs Mark Rutte snabbt klippa av honom håret?
Diederik Samsom. Foto Volkskrant.nl

För det är Mark Rutte som är den verklige segraren. VVD tog 41 mandat mot PvdAs 39 (en uppgång för VVD var väntad, men större än förväntat, men PvdA gick från ca 20 i opinionsmätningar för inte så länge sedan till 39 så Samsom har tydligt stått för ett smått mirakel).
Det blev en politisk rysare som varade halva natten. Exitpolls hade nämligen sagt 41 mot 40 så många trodde länge att det var jämnare än det var. Jag somnade dock ifrån ståhejet (det kan man göra om man har TV i sovrummet).
Mark Rutte Foto: Volkskrant.nl

De stora förlorarna var konservativa kristdemokraternas CDA, vänsterinriktade miljöpartiet Groen Links och Geert Wilders PVV. Geert Wilders, känd för sin kritik mot islam, invandring och stödet till EU, eller Grekland, som han brukar säga, förlorade stort. Gick från 24 mandat till 15. Holländska andra kammaren har bara 150 mandat, så det är mycket. Wilders var självklart mycket besviken, men holländarna har enligt min mening inte köpt hans starka EU-kritik och statiska inhemska politik, som i princip endast har gått ut på att "bara vi stoppar invandringen så kommer vi att kunna behålla vår välfärdsstat utan att skära någonstans". Någon vettig ekonomisk politik har han inte kunnat presentera och det har antagligen fällt honom. Frågor som invandring och problem med andra och tredje generationens invandrare har kommit alldeles i skymundan i valrörelsen.
Geert Wilders  © ANP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar