tisdag 11 september 2012

Val i Nederländerna... igen

De gillar nyval här. Så fort en regeringskoalition spricker (det händer ofta) utlyses nyval. I stället för att sätta sig ned och försöka få ihop en ny koalition.
Konstigt för en svensk, som är van vid den statiska blockpolitiken. Dessutom har de bara 150 (tror jag) platser i andra kammaren och ingen 4% spärr. Följaktligen har udda partier som "Parti för djuren" och SGP (ett ultrakonservativt "gammalkyrkligt reformert" parti som inte har en enda kvinna på valbar plats, ja, inte på sina listor överhuvudtaget) två mandat vardera.

Diedrik Samsom
Geert Wilders PVV lär bli den stora förloraren, i alla fall om man tänker på att PVV blev tredje största med 24 mandat i förra valet (ligger på ca 19 just nu).

Mark Rutte
Striden kommer att stå mellan konservativa VVD (Mark Rutte som ledare) och PvdA, socialdemokraterna (Diedrik Samsom som ny ledare). Samsom har gjort en raketkarriär. Han blev lite av TV-kändis under rapporteringarna om tsunamin och Fukusimakatastrofen i Japan, i egenskap av expertkommentator. Han är kärnfysiker och har på kort tid blivit väldigt populär. Frågan är om han och Mark Rutte skulle kunna regera tillsammans. Mark Rutte extraknäckte som lärare i samhällskunskap på en högstadieskola när han blev premiärminister. Något som han vägrade sluta med. Så han ger lektion till en klass fortfarande. Tänk dig att ha Reinfeldt som lärare. Eller som kollega i lärarrummet. Rätt kul.

I morgon är det val, jag återkommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar