torsdag 17 mars 2016

Blogg100 #16 - Homeland in Amsterdam - nee...

Amerikanska TV-serien Homeland är väldigt populär här i Nederländerna, precis som i Sverige. Och fansen här blev extra exalterade när de hörde att ett avsnitt i senaste omgången utspelade sig i Amsterdam. Men även den inflyttade svensken kunde snabbt konstatera att det som uppgivs vara Zeeburg district i Amsterdam inte är Amsterdam.
Det visade sig att de amerikanska skaparna av Homeland (vars senaste omgång faktiskt utspelar sig i Berlin den mesta tiden) varit lata och inte orkat sig ta sig längre än till Potsdam utanför Berlin. Potsdam har ett "holländskt" kvarter.

Holländisches Viertel, Potsdam,
https://twitter.com/Julie_Hrudova/status/666955222636457984/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Än värre är det i Crossing Lines, kriminalserien som har en fiktiv polisgrupp som arbetar för ICC (International Criminal Court) i Haag. Det finns ingen sådan grupp, borde jag först säga. Denna polisgrupp är stationerad i Haag, men inte en enda scen är inspelad i Haag, utan i Prag. Så fort scener utspelar sig i Haag visas en stillbild från nederländska parlamentsbyggnader, poliserna får kläder som ser ut som hollänska polisers, bilarna får gula nummerskyltar, och vips, alla amerikaner tror att de är i Haag.
För det är ju så det är; det är en produktion för den amerikanska marknaden i första hand, och amerikanen i gemen har antagligen ingen aning om att skillnaderna mellan europeiska städer, speciellt dess arkitektur, är stora. Och vi européer skulle nog inte veta om en scen i en amerikansk dito är inspelad i Los Angeles eller San Diego.

Men för en lokalt bosatt blev det smått komiskt, i en scen har man en brottscen under en bro, alldeles intill en snabbt strömmande liten flod. Eftersom större delen av Nederländerna ligger under havets yta strömmar inte en enda liten flod snabbt. De strömmar inte alls, utan är helt stillastående, förutom möjligen någonstans i Limburg i södra delen av landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar