fredag 23 oktober 2009

Lost in the Ardennes

Vi har just kommit hem från en kort resa i Ardennerna. Ca 3 timmars resa från oss, men en annan värld.
Vad visste jag egentligen om Ardennerna innan? Inte mycket. Ardennerhästen, ardennerskinkan och så har pappa berättat om det stora slaget om Ardennerna, där tyskarna bet ordentligt i gräset (snön). Det är den romantiska versionen. Den bistra och kalla verkligheten var att över hundratusen soldater stupade och tiotusentals skadades under den dryga månad runt jul och nyår 1944-45 som offensiven pågick.

Så fort vi kom över gränsen till Belgien blev vägarna sämre, folket trevligare och maten godare (Belgien har fler Michelinstjärnor per capita än Frankrike). Efter att ha passerat Bryssel gick det uppför, uppför, uppför. Högsta topparna i Ardennerna ligger på 500-600 meter, men eftersom floderna har grävt så djupa dalar får man intrycket att man är i utkanten av Alperna. Brant och dramatiskt, skog blandat med ängar. Mycket kor som betar, vandrings- och mountainbikeleder överallt.
Vi fick med oss farmor på en 9 km vandring med graderingen lätt, men speciellt lätt var den inte. Två dagar senare gav jag och dottern oss i väg på en lika lång vandring, graderad svår. Den första timmen avverkade vi en höjdskillnad på mer än 250 meter, ganska tufft för en som inte har en så vansinnigt bra kondition.

Maten är värt ett kapitel för sig. Det är höst och jaktsäsong (vi fick ducka under vandringarna, nej, skämt åsido, vissa vandringstigar var stängda vissa dagar för jakt) och följaktligen stod mycket vilt på menyn. Vi hittade tre små restauranger inom ett avstånd av 50 m som lagade ytterst god mat och speciellt vildsvinsgrytorna var en hit.

Sammanfattningsvis kan sägas att Ardennerna erbjuder allt vi vill ha på en semester, vacker natur, lugn och ro och god mat.
Skulle nog fungera bra som skrivartillflykt, som jag skriver lite om här.

Lite bilder:


Utmärkta vandringsleder, men branta


Gullig kyrka i bergenAldrig mera krig. Belgiska eller franska soldater besökte minnesmonumentet i Bastogne samtidigt som vi


Det är inte vi som gjorde det här i gräset...


...utan dessa krabater. Vildsvin betraktar människor som stannat vid vägkanten

Häftig(a) svamp(ar)


Det finns många droppstensgrottor i Ardennerna. Här är en av dem, grottan i Hotton.


Och så var det ölet. Belgien är öllandet nr 1. I princip finns det ett litet bryggeri i varje by. Nästan i alla fall. Vi föll för La Chouffe, som har en tomte som maskot.

1 kommentar: