tisdag 25 maj 2010

Benny Hinn, falsk profet eller inte?

Jag tror inte jag är rätt person att bedöma om Benny Hinn verkligen är en falsk profet, eller inte.
Då behöver man nog lite mer kött på benen. Jag har aldrig varit på ett möte med honom. Det är som Carl-Henric Jaktlund skriver svårt att bedöma på distans.

Däremot är det mycket runtomkring Hinn som jag ställer mig mycket tveksam till.

Hans skilsmässa är givetvis tragisk, men borde inte hindra honom i hans arbete, om det inte är han som är "orsaken" till den. Att Livets ord däremot bjuder in en skild person, men aldrig skulle bjuda in en som lever i ett öppet homosexuellt förhållande, kan man ju däremot fundera en stund över. För mig låter det som ett ganska glasklart exempel av hyckleri, eller sväljande av den berömda kamelen.

Benny Hinns lyxliv är det som stör mig allra mest. Varför kan inte han som alla andra flyga med reguljärflyg (businessclass är ganska bekvämt för den som har råd...) ? Ska en gudsman leva i ett lyxhus medan hans trogna anhängare, ofta i tredje världen, lever i fattigdom?

Att han inte låter vem som helst delta i helandesessionerna är också något man måste ifrågasätta.

Och allra mest upprörs jag över berättelser som denna:

En god vän till mig stödjer en ugandisk vän ekonomiskt. Familjen har det mycket knapert och mannen är dessutom handikappad. Pengarna går i första hand till barnens skolavgifter, men ibland även direkt in i den lilla butik makarna driver. Butiken ger dem mat på bordet, men inte tillräckligt för skolavgiften.
Efter Benny Hinns första besök i Uganda var den ugandiske vännen alldeles tagen och talade mycket om denne store gudsman de hade varit så välsignade att få komma på ett massmöte med.
Inför Hinns nästa besök i landet fick den ugandiske vännen ett "erbjudande" att komma med på en "middag" med Benny Hinn. (En sådan middag i Afrika betyder ofta inte att att man sitter ned med 8-10 pers och äter en god middag... utan snarare att hundratals är inbjudna och får knapra på någon buffé). Att få vara med skulle kosta $100 ! Det hade givetvis den ugandiske mannen inte råd med och bad i ett mail sin svenske vän att få summan. Han var nämligen övertygad om att få vara med på en middag med denne store gudsman skulle bringa rika välsignelser över honom och hans familj.

Min vän blev mycket bedrövad och även arg. Inte bara för att hans ugandiske vän, som är både intelligent och välutbildad, hade gått på myten "skänker du pengar så kommer du att bli (materiellt) välsignad av Gud", utan också för att en extremt rik amerikansk evangelist (eller kanske någon dubiös kommitté som organiserade Hinns besök) som skulle begära så mycket pengar av sina ugandiska gäster för att få vara med på en middag. Att det var en middag med ordentlig VIP-stämpel på var ju uppenbart, eftersom en vanlig ugandier aldrig skulle råd.
Hade det varit rätt och riktigt hade Benny Hinn själv bjudit alla gästerna på en middag värd $100, eller ännu bättre, spenderat lite mindre pengar på middagen och gett gästerna en check, som kunde investeras i deras barns skolgång. Eller skänkt pengar till något biståndsprojekt.

Som sagt, jag dömer inte.
Jag blir bara vansinnigt arg.

10 kommentarer:

 1. Livets Ord har flera ansikten. Det är svårt att bli riktigt klok på dem. Att bjuda in BH verkar ju tyvärr vara ett steg 10 år tillbaka i deras utveckling.

  SvaraRadera
 2. Johan, jag håller med.

  Blev faktiskt riktigt besviken.
  Det enda man nu kan säga till alla som vill till konferensen; delta, men undvik Benny Hinns möten.

  SvaraRadera
 3. För flera år sedan skrev jag en liten artikel om Benny Hinn. Den finns att läsa här:

  http://hem.spray.se/harry.forsgren/Din_mening.htm#bh

  SvaraRadera
 4. Patric, jag har läst. Skrämmande.

  Vad som är ännu mer skrämmande är att den här sortens budskap slår rot bland fattiga som griper efter varje möjlighet att få ett bättre liv.

  SvaraRadera
 5. Såna där officiella middagar med prislapp är ju en vanlig sak inom välgörenhet, det är så man gör där. Man tar jättemycket betalt för lyxiga saker och så går pengarna som blir över till den aktuella saken. Bli gärna arg för det men isåfall bli samtidigt arg på hela den svenska överklassens välgörenhet också, Ronald McDonald hus och Drottning Silvia och Sophiasystrarna och alltihop.

  SvaraRadera
 6. Maja, välgörenhetsmiddagar finns över hela världen, och ärligt sagt bryr jag mig inte.

  Men detta var ingen välgörenhetsmiddag. Dessutom trodde de som blev inbjudna att det skulle välsigna dem (inget nytt grepp från Benny Hinn som ofta hävdar detta i samband med kollekten "ger du rikligt till denna ministry, kommer Gud att rikligt välsigna dig" ungefär). Det är det som gör mig arg.

  Rikt folk som gör på lyxiga välgörenhetsmiddagar kan man givetvis ifrågasätta också, men det här är något HELT annat.

  SvaraRadera
 7. Maja, rättelse, för att förtydliga mig lite.
  Jo, jag bryr mig. Tycker faktiskt att sådana där lyxiga välgörenhetsmiddagar är ganska osmakliga.
  Jag har varit med om ett stort antal "fundraising events" utomlands. Ett ganska okänt fenomen i Sverige i alla fall förr. Förutom Röda Korsets julbazar alltså...
  Ibland känns det som om de endast är till för att dämpa rika människors dåliga samvete för att de inte "gör mer".

  Men som sagt, den där middagen med Benny Hinn var något helt annat.

  SvaraRadera
 8. Har aldrig tidigare hört talas om Benny Hinn och hoppas slippa göra det mer efter att ha läst inlägget och tråden med kommentarer. Om så bara hälften av det jag läst här vore sant är det ändå tillräckligt för att göra mig direkt spyfärdig. Framför allt för att välgörenhet och kristendom inte har med varann att göra. Välgörenhet har Jesus sagt tydligt ifrån om när han såg änkan som la allt hon ägde i offerkistan medan de andra gav av sitt överflöd. Sann kristen solidaritet är något som denne Hinn inte har någon aning om (fortfarande utifrån det jag läst) och INGENTING av det kommer i närheten av sann kristendom. Det är rent och skärt hyckleri - och det blir än värre av att det sker i Guds namn.

  Allan Willny

  SvaraRadera
 9. Mycket av ryktena om Hinn påminner om fjädern som blev en höna. Vi vet oerhört lite om vad som verkligen är sant av allt som sägs.

  Och eftersom en sådan man träffar så oerhört många människor är risken alltid stor att han blir missförstådd.

  Vi har ju erfarenhet av detta men glömmer det vid varje drev. T ex Jesus blev verkligen missförstådd av fariséerna som tyckte illa om allt Han gjorde och därför vred och vände på allti i stället för att försöka förstå.

  Det är Gud som skall döma sin tjänare. Det är tur det...

  SvaraRadera
 10. Lelle, det som jag berättar är däremot ingen fjäder som blev en höna, utan alldeles sant.Inget rykte alltså.

  Men jag håller med om att det inte alltid är lätt att veta vad som är sant.

  Jag har inte studerat Hinns budskap ingående, så jag stannar vid att berätta om det jag redan har skrivit om. Det räcker för mig. Det här sortens klassiskt "framgångsteologiska" budskap (ett uttryck som inte används så ofta mer), har jag oerhört svårt för. Pastorer som reser jorden runt med egen jet och har flotta hus är helt enkelt inte trovärdiga för mig.

  SvaraRadera