lördag 8 maj 2010

Om att uppmana andra bränna böcker

Under min bortavaro utan internetförbindning (skönt emellanåt att vara helt offline) ser jag att en viss pastor Holger Nilsson i Vetlanda har gjort ett sista försök att jaga bort vinterkylan och även eventuella häxor med att uppmana andra till bokbål.

Bokbål får nog de flesta att associera till nazismen och deras bokbränneri.

Det tryckta ordet, och numera även det digitala, har alltid varit skrämmande. När vanligt folk fick en tryckt Bibel på sitt eget språk i sin hand såg de också till att lära sig läsa samma skrift, och i slutändan även tolka den. Samt en massa andra skrifter som fanns. Bra och dåliga.
Och splittrade folk, som de tyska, fick ett gemensamt språk att samlas runt.
Reformationen har också det tryckta ordet att tacka för sin framgång.
Det är bara en av följderna som det tryckta ordet fört med sig.

Vad en nyfrälst människa gör med de böcker han eller hon har i sin besittning, har ingen annan med att göra. Jag har säkert själv gjort med av med en och annan bok som jag ansåg var "dålig" (dålig språk, dåligt budskap; välj själv). Kanske till och med bränt i öppna spisen.
Jo, det finns visst stöd i Bibeln att bränna "olämplig" litteratur, jag tror att det berättas i Apostlagärningarna att nyfrälsta som sysslat med trolldom brände sina böcker.
Jag kan förstå handlingen till viss del. Om man är frestad att ta till sina gamla trolldomsböcker i tider av tvivel, så kan det ju vara bra att inte ha dem kvar.

Men att översätta det till att gälla en författare vars åsikter man inte delar är ganska långsökt.

Och att uppmana andra att bränna "dåliga böcker" är fel och kan inte annat än förknippas med historiens illdåd.

För jag tror precis som Dagens Håkan Arenius att "man kan inte elda upp åsikter". Man kan motsätta sig dem, men inte bränna upp dem i meningen att förinta dem. Nazismens syfte med bokbålen var ju att se till att folket inte hade tillgång till "fel" litteratur (en åtgärd som i dag skulle vara totalt omöjlig).
Arenius igen;
"Bokbål är inte bara ett sätt att säga emot en författares åsikt, det är ett sätt att angripa hans rätt att framföra den, vilket är något helt annat."

Så ta avstånd från Holger Nilssons uppmaning (men bränn inte hans böcker...)
6 kommentarer:

 1. Har inte riktigt hängt med i nyhetsrapporteringen mer än att en galning i Guds namn vill bränna misshagliga böcker. Själv har jag aldrig kunnat förmå mig till den åtgärden pga de assosiationer det ger till åtskilliga liknande illdåd, historien igenom. Nazisterna är väl det färskaste exemplet i stor skala. Minns att jag inte ens kunde bränna en defekt bok jag fick en gång, tror att den gick till pappersinsamlingen i stället. Erkänner att den mycket väl kunde blivit bränd senare - men jag vill inte veta... Detta är inget annat än SKRÄMMANDE! Påminner lite om när ungdomar i USA på 60-talet brände Beatlesskivor för att något John Lennon sagt misshagade en pastor. När ska dessa dårar inse vilkas ärenden de egentligen går med såna tilltag? Motståndare ska bemötas med argument istället för med eld och våld. Nu återgår jag till mitt eget skrivande.
  Allan Willny

  SvaraRadera
 2. Den här historien är väldigt lustig, jag tänker på de där ständigt i brevlådan neddimpande broschyrerna, Flammor, som Holger skickar, vilken frenesi mot allt som är muslimskt etc... Finns det något den mannen inte anser vara fördömt? Nå, jag ser inte faran i hans senaste utspel, det är bara dråpligt, däremot med hetsen mot olika folkgrupper och andra grupper i världen. Det är läskigt.


  Snygg blogg du fixat, förresten!

  mvh
  /Cecilia

  SvaraRadera
 3. Allan, jag vet egentligen vad ska tycka om Holger Nilssons alla utspel, mer än det mesta han tar sig för verkar ganska galet och det är bäst att strunta i det.
  MEN det är tråkigt att Nilsson får så mkt utrymme i media, inbjuds till TV osv, när det finns så många andra att välja på.
  OCH hans uppmaning att bränna böcker är förkastlig.

  Cecilia, får du hans skrifter i brevlådan? Tycker faktiskt lite synd om dig. Det verkar som sagt inte finnas något som han inte fördömer.
  Ser väldigt lite kärlek i det hans skriver, men jag undviker att gå in på hans hemsida, det gör en bara deppig.
  Jag har lite svårt att se det dråpliga i det hela, men jag förstår hur du menar.

  Bloggdesignen är Bloggers egen, fast på BETA versionen.

  SvaraRadera
 4. Vi får den i brevlåan oförskyllt. Min svärmor skojar nog lite med oss. Hon kanske skulle beställa frikyrkliga böcker, och möjligen fick hon avdrag, eller någon bok gratis om hon tog emot en prenumeration av Flammor, jag vet inte riktigt hur det här har gått till, om man säger. Men det enda positiva med det hela är att jag vet vilken pastor det här handlar om, och vilka hetsande domedagsprofetior där står.

  Åh, du kör med Draft? Coolt, jag funderar på att starta en blogg till, i något ämne, som har någon sådan här design

  SvaraRadera
 5. visst ja, draft heter den ju.

  Det går ju utmärkt att ändra en redan bestående blogg (som du ser...), så varför inte leka lite med den du har!

  Så svärmor råkade ut för lite gammaldags spam!

  SvaraRadera
 6. Men hon var smart nog att skicka spammen till oss istället! Eller så har hon själv redan en prenumeration. Vet inte, har inte vågat fråga. Dessutom är pamfletten smått underhållande med alla sina bål och raserier och domedagar. undrar vilken domedagsberäkning i ordningen han nu är på, den gode Holger.

  SvaraRadera