tisdag 24 augusti 2010

Anne Franks kastanj har fallit

Amsterdams, ja, kanske en av världens mest kända träd, har fallit.
Den stora kastanjen bakom det "achterhuis" (många gamla hus i Amsterdam hade ett hus mot gatan och ett mot innergården) där familjen Frank gömde sig undan nazisterna, klarade inte av gårdagens relativt byiga vind (men det var ingen storm) och föll med ett våldsamt brak.

Anne Frank gjorde kastanjen känd eftersom hon skrev om den i sin dagbok. Den enda kontakten hon hade med omvärlden var det stora träd som växte utanför hennes fönster.
Den stora mängden besökare som kommer varje år för att se "het Achterhuis" kommer också för att se kastanjen.

Men den 150 år gamla kastanjen var dödsdömd. Redan för ett par år sedan ville Amsterdams kommun såga ned den, eftersom den var en fara för allmänheten. Det blev stora protester och en stiftelse såg till att starta en räddningaktion. Trädet försågs med "stödkrage" i stål, men det hjälpte föga, när naturen har sin gång. Kastanjen var rutten inuti.

Nu finns det nya kastanjeträd, framodlade från kastanjer från Anne Frankträdet, så chansen är stor att det planteras en på nytt.

4 kommentarer:

 1. Lustig att läsa att kastanjen fallit. Som ung var jag där, kramade kastanjen för Anne Frank var min stora hjälte - levde med en del människor som hade (haft?) sympatier för nazityskland och provocerade genom att alltid bära med mig boken, lägga den överst på mitt skrivbord etc. Det var någon sots revolt mot den idioti som bygger på kollektivism och som kallas rasism. Så när jag kom till Amsterdam så var det kastanjen jag sökte upp en sen natt - åkte bara igenom staden på natten. På en vind där nära vänner bodde hittade jag nazimärken och tal av gamla nazister. Det var snälla människor som ägde vinden, så jag lärde mig att snällhet inte är en garanti mot någonting.

  SvaraRadera
 2. Visst hade kastanjen stort symboliskt värde för många.
  När den skulle fällas för några år sedan blev det ett ramaskri.
  Själv tror jag att denna protest delvis symboliserade ett kollektivt dåligt samvete bland holländarna; för att de inte gjorde mer för att skydda judarna. De som gömde familjen Frank hörde till undantagen.
  Danmark hade ungefär lika många judar procentuellt sett som Holland, men mycket färre deporterades till tyska koncentrationsläger. Kan ha med logistik att göra (det var lättare att hjälpa judar fly till Sverige), men det är nog inte hela sanningen.
  Den holländska snällheten räckte inte långt under ockupationen.
  Ändå har Anne Frank gjort holländarna kända för att gömma judar undan nazisterna.

  Kastanjen fick symbolisera ett heroiskt motstånd som många i efterhand önskade att de hade vågat delta i. Gäller antagligen inte bara holländarna, utan alla som såg vad som höll på att hända med inte gjorde något, i alla fall inte i tid.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet, synd att detta inte är något som tidningarna slår upp så att alla läser, kanske en liten notis
  jag skrev också om denna kastanj
  http://mattsjansson.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Den kastanjen blev gammal. Ofta orkar de inte mer än 60-70 år...

  Din kommentar till Birger instämmer jag i... vi måste vakna för att vi sällan är hjältar... ens när vi kunnat...

  SvaraRadera