lördag 10 december 2011

Dra alla araber över en kam bara...

Tydligen har en amerikansk presidentkandidat hasplat ur sig att "palestinier är påhittade". Och att de har haft möjligheter att flytta till andra platser, men inte gjort det.
Nu är jag varken chockad eller förvånad, men visst är det tragiskt när någon som vill bli president i USA visar på så dålig kunskap om sin omvärld.

Det är inget nytt att många, speciellt amerikaner, ser araber som ett helt enhetligt folk, som man gärna kan flytta på och pussla med som man vill. Det sägs ofta att "allt var en del av ottomanska riket", dvs att inget Palestina för palestinier fanns. Det är på sätt och visst sant, lika sant som att libaneser egentligen inte existerade, allt var tidigare "Storsyrien". Och jordanier fanns egentligen inte heller.
Men att dra alla araber över en kam är att vifta med sin okunskap på ett genant sätt.

Jag har bott sju år i "arabiska" länder, Syrien och Oman, och förutom att folk var araber, så var det stor skillnad mellan dem. Araberna i Oman var ursprungligen handelsmän, fiskare och sjöfarare, eller beduiner. Araberna i Syrien är sedan länge bönder, handelsmän och beduiner. I Oman är araberna muslimer och tillhör en gren av islam som kallas ibadi (alltså varken sunni eller shia). I Syrien är araberna kristna, sunnimuslimer, alawiter eller druser.

Palestinierna har kommit i kläm i en stor konflikt och att säga att de har haft möjlighet att "flytta till andra platser" är också att förneka hur det i verkligheten har sett ut. Palestinierna har ju verkligen försökt flytta på sig, först till Jordanien och sedan till Libanon, och inget har precis lyckats. Det bor dessutom många i Syrien.
Många välutbildade palestinier har sedan länge lämnat Mellanöstern och gör så fortfarande.
Att tro att man skulle kunna flytta på en stor grupp palestinier och tex placera dem i Saudiarabien skulle inte heller gå, framför att skulle aldrig Saudiarabien gå med på något sådant. Jag hade alltid känslan av att de rika arabländerna såg på palestinierna som den fattige efterhängsne kusinen som ingen riktigt ville ha med att göra, annat än som billig arbetskraft.

Och att många palestinier är kristna är faktiskt något som många amerikaner inte vet. Och många svenskar och holländare också, tyvärr, det upptäckte jag när jag pratade om det hemma i Sverige eller här i Holland.


4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Du och de s.k. "palestinierna" missunnar oss judar en egen stat. PLO`s & Hamas slutmål är utplånandet av den sionistiska staten Israel. Sionismen är mitt juduska folks rörelse för nationellt självbestämmande, erkänt av N.F. år 1919 och av F.N. år 1948. Vi judar har samma rätt till nationellt självbestämmande som alla andra folk (utom, oklart varför ; kurder & romer) Vi judar har tvingats slåss sedan 1948 och tidigare, för att få behålla de nationella rättigheter som såväl N.F. som F.N. har givit oss och vi ger aldrig upp dessa !

  SvaraRadera
 3. J Niclas W, var någonstans i mitt inlägg står det att jag missunnar en egen stat?

  Läs ordentligt en gång till.

  Jag tycker visst har judarna har rätt till en egen stat.

  Samtidigt stöder jag en tvåstatslösning, men vi ska inte gå in på den komplicerade frågan nu, eftersom det inte var det inlägget handlade om.
  Inlägget handlade om det fel som många gör när de behandlar araberna som ett totalt enhetligt folk vilket de inte är, enligt min mening.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig. Palestinierna har MINST lika rätt till en egen stat som judarna...

  SvaraRadera