måndag 13 mars 2017

Val i Nederländerna - Blogg100 - Dag 13

Om två dagar är det val i Nederländerna, eller rättare sagt till andra kammaren. Nederländernas parlament, generalstaterna, har två kammare, varav den första, också kallad senaten, mest sysslar med att godkänna de lagar andra kammaren stiftar. Senatorerna väljs genom indirekta val. Det är alltså andra kammaren som mest makt, och medlemmarna i andra kammaren väljs genom direkta val.
Redan här skiljer sig det nederländska systemet från det svenska.
Det andra som är en stor skillnad är att generalstaterna totalt har 225 mandat, varav 150 mandat i andra kammaren. Alltså betydligt färre än i svenska riksdagen.
En tredje och viktig skillnad är att det inte finns någon spärr i andra kammaren, liknande den svenska fyraprocentsspärren. Det betyder att får ditt parti tillräckligt med röster för ett enda mandat så är du inne i kammaren. Vid förra valet var det 11 partier som fick mandat, varav fem har mindre än fem mandat. Bland dem fanns partier ganska okända för svensk politik; ett femtioplus-parti ("pensionärspartiet"), ett parti för djur (kämpar för bättre djurskydd) och ett högerkristet gammalreformert parti. Hade man haft fyraprocentsspärr hade dessa fem partier fallit bort.
En fjärde skillnad med svenska riksdagen och svensk politik är att blockpolitik är en totalt okänt begrepp här i Nederländerna. Det är koalitionsregeringar som gäller. Och de kan variera betydligt. Just nu är det en ganska udda koalition, VVD, högerliberalt, regerar ihop med PvdA, arbetarpartiet, nederländska socialdemokraterna.

Onsdagens val kommer att bli mycket spännande. I opinionsundersökningarna har regerande VVD, med ledaren och premiärministern Mark Rutte (uttalas just rutte och inte rytte, som jag ofta hör svenska journalister säga) och PvdA förlorat väldigt många mandat sedan förra valet, PvdA har mer än halverats, och VVD ligger nu runt 24 mandat precis som CDA, kristdemokraterna och PVV, högerpopulistiskt och under ledning av Geert Wilders (förnamnet uttalas INTE stjärt, som jag har hört i svensk radio och TV, utan sjeert, med långt e), som blivit ökänd på grund av att han är extremt islamkritisk, och helst vill förbjuda koranen.
Geert Wilders kommer aldrig att bli premiärminister, eftersom man bara får bilda regering om man har mer än 75 mandat, inga koalitionsregeringar som är i minoritet förekommer. Och ingen vill samarbeta med PVV, så Wilders kommer att finna sig i att bli vågmästare.
Vad som är intressant just nu är att det inte finns några stora partier längre, alla verkar ligga mellan tio och tjugofem mandat. En riktig uppstickare är Groenlinks, lite motsvarande svenska miljöpartiet, ledda av den unge och ganska karismatiske Jesse Klaver, som i opinionsmätningarna fyrdubblats (hade bara fyra mandat sist, står nu på ungefär sexton).

Och just nu har Nederländerna ett stort gräl med Turkiet, vilket gjort att utländska media blivit extra mer intresserade. Grälet verkar gynna både Rutte och Erdogan rent politiskt, som på var sitt håll vinner på att vara starkt kritisk mot den andre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar