torsdag 9 april 2009

Liten påskbetraktelse

Måste pressa ur mig något. Stilla veckan blev för min del mest snörvlig. Känner mig dessutom lite stressad, med tanke på allt jag skulle ha gjort denna vecka. Och jag hade planerat att besöka flera av de aftongudstjänster som kyrkorna här erbjuder, men det blev inget med det. Som näsa och ögon rinner lär det inte bli någon nattvardsmässa i kväll heller.

Det blev inget inlägg i humorfastan, sorry, Charlotte och Mackan. Det går inte att pressa fram kul grejer. Skulle aldrig ha lovat...
Apropå humor, en del kristna har ingen humor, och då tänker jag inte i första hand på att min humorinspiration verkade ha lämnat mig denna fasta.  Kombinationen humor och sex är extra tabu, det skrev jag om här. Vi minns också Emanuel Karlstens Betnér inlägg. Nu reageras det igen på Emanuels blogg, men lyckligtvis skrattar de flesta, tror jag. Att vissa kristna ska ha så dålig självdistans, jag förstår faktiskt inte det. Vad vittnar det om? Otrygghet i sig själv eller sin tro?
Vad tror ni?
Och dessutom ger det mig dåliga vibbar och påminner mig om det som hände i och med Muhammedkarikatyrerna.

Ibland kan det vara lite klurigt att få grepp om vad som är meningen med påsken (eller snarare med Jesus död, att han uppstod är för mig lättare att förstå). Jonas Melin filosoferar över detta i Meningen med Jesus död  och jag tror jag köper hans teori; de olika modellerna behöver inte motsätta varandra. Mer kloka påskord av Melin här.

Och Emanuel har ett påsktest. Jag fick 12 av 13. Men testet var inte helt enkelt, jag måste erkänna att jag chansade på mer än en.

Själv har jag ägnat mina snörvliga timmar i sängen åt att lyssna på Åsa Larssons senaste deckare Till dess din vrede upphör. Lite utöver det vanliga. Annorlunda berättarperspektiv och på slutet blir en av the bad boys frälst. Lämnade jag ut för mycket av handlingen där? Ajaj, läs inte det här... SPOILERALERT heter det på engelska.
Boken rekommenderas varmt.

Vad mer? Inget tror jag.

GLAD PÅSK!

4 kommentarer:

 1. Jag gillade också i mycket Melins text, även om jag (som man kan se i kommentarerna där), har problem med hans beskrivning av "offermodellen". Har skrivit lite om "försoningen" utifrån ett annat perspektiv här:
  http://blog.bahnhof.se/plink/wb938188/20649

  /Jonas Lundström

  SvaraRadera
 2. Jonas, jag tycker det är intressant att studera de olika synsätten. Men jag väljer att inte diskutera "offermodellen" här, utan över hos Jonas Melin i stället. Vill inte stjäla någon diskussion.

  SvaraRadera
 3. Humor är viktigt, man är inte tråkig och stäl bara för att man är kristen. "Surfs Up" som man kan få gratis om man köper en 2l cola- var ytterst rolig!

  Kring försingen och JM, så tycker jag det inte är riktigt att filosofera över sådana saker. Det är en av de största händelserna i människans historia, och bara för att det finns människor som inte ser Guds helighet eller sin egen synd (vilket gör att dem häller inte kan se betydningen av Jesus försoningsdöd)- ger inte rum att börja filosofera- då ska man snarare stå upp för Guds Ord.

  Guds frid

  SvaraRadera
 4. Hej Michael-Kefas/JDFK!

  Jag har läst både din kommentar på Jonas Melins blogg och ditt eget blogginlägg.
  Jag tänker faktiskt inte gå in i en diskussion med dig så länge du inte tillåter kommentarer på din egen blogg.
  Det känns liksom inte helt ärligt från din sida.
  Jag hoppas du förstår att många irriterar sig på att du inte låter dina bloggläsare komma till tals.

  Men jag hoppas du får en välsignad påskdag i morgon och önskar dig Gud välsignelse.

  SvaraRadera