tisdag 1 juni 2010

Ship to Gaza - hur tänkte Israel? Del 2

Ja, egentligen finns det ännu inget svar på det frågan. Ingen verkar förstå hur Israel tänkte. Att borda Ship to Gaza på internationellt vatten, döda ett stort antal fredsaktivister, göra sig stor ovän med Turkiet och resten av världen.

Egentligen har jag inget nytt att tillägga än det jag sa igår. Jag känner mig bara så frustrerad att jag måste säga något.
En annan som mycket bra sammanfattar mina känslor och åsikter är Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund. Det är tragiskt och obegripligt, det som har hänt.

Sedan iakttagit några saker vid sidan om. En reaktion i Twitterflödet igår på demonstrationen på Sergels torg var att den blev mer av "jag vill framföra mitt politiska budskap"- möte, än en demonstration av missnöje mot det som hänt. Många försökte sko sig. Men jag var inte där, så jag vet inte. Alla har givetvis sin version.
Men om man blir så arg och frustrerad att sympatin för palestinierna övergår till ett stöd för Hamas, då blir det obehagligt. Hamas har trots allt Israels förintelse på agendan, inte att förglömma.

Sedan tycker jag att det är tråkigt att om man reagerar mot Israel felaktiga handlingar så är det redan en skock inbilska nötter framme och stämplar en som både antisemit och hatare av staten Israel. Jag vet att man inte ska bry sig om sådant, men jag blir lika arg varje gång.

Låt mig säga det här med en gång, så alla som läser vet; jag är en vän av staten Israel.
Det är lika orimligt att hävda att staten Israel inte ska få finnas (och alla judar åka hem till det landet de kom ifrån), som att säga att USA inte ska få finnas (och alla amerikaner åka hem till de länder de kom ifrån). Ska man hårddra det har ju USA tagit landet från ursprungsbefolkningen på samma sätt som staten Israel (med bundsförvanter) har tagit det från ursprungsbefolkningen där (kom inte dragande med att länderna var så gott som tomma på folk, alla vet ju att varken Amerika eller Palestina var "tomt"...)

Världen har genom årtusenden sett folkomflyttningar, och det är inte alltid så lätt att säga "vad som är rätt och fel". Människan har alltid strävat efter att söka sig till bättre jaktmarker. Och det har alltid skapat konflikter.
(Jag har förresten en bohuslänsk snapphane som förfader. De var inte så pigga på att bli svenskar, har jag förstått. Det är inte vansinnigt länge sedan...)
Om vi skulle få den galna idéen att skicka hem alla dit "de kom ifrån" skulle vi nog snart få stora problem. (Mina ungar skulle behöva delas i två delar, tex).

Kanske en liknelse som glappar, men ni förstår vad jag menar, hoppas jag. Om Israel inte skulle få finnas, skulle ett antal andra länder inte heller få finnas.

Jag har bott i Mellanöstern och en åsikt som man ofta stötte på bland "vanliga" araber, muslimer eller kristna, var att de inte hade något emot judar eller ens staten Israel, men de hade invändningar mot staten Israels politik.

Så jag ska fortsätta reagera mot felaktiga handlingar, oavsett vem som utför dem!

1 kommentar: