onsdag 9 juni 2010

Favorit i repris 4 - Pastorsgrodor

Hoppar lite framåt i tiden här.Kommer ni ihåg Niklas Piensohos "pastorsgroda" under samtalet med Birger Schlaug? Och att det var samma Piensoho som myntade begreppet "underlivsteologi" (jag tror i alla fall att det var han)?
(Jag kopierar inte kommentarerna, men gå in på det ursprungliga inlägget om ni vill läsa dem.)


Birger Schlaug frågar i samtalet med Niklas Piensoho:
"Är det inte så att ni själva blir så upphetsade av en massa smågrejer."
Så här i efterhand klingar det nästan profetiskt. En liten groda hoppar ur en högprofilerad pastorsmun och det ropas redan efter hans avgång.
Missförstå mig rätt, det är ingen liten groda för en del, speciellt inte för Åke Green.
Jag citerar Elisabeth Sandlunds ledare idag;
"Åke Green är besviken och ledsen över pastorskollegan Piensohos formuleringar. Det förstår jag. Skulle en journalist som ogillar något jag skrivit förklara att han eller hon inte vill ha mig i närheten och att jag är en skam för journalist­kåren skulle jag också bli sårad."

Jag håller helt med. Just detta med att inte vilja ha någon "nära" är en olycklig formulering. Kanske till och med så olycklig att Piensoho borde be om ursäkt för den. En pastor borde inte säga så. Punkt.

Sandlund fortsätter:
"För att ta "underlivsteologin" först är det snudd på komiskt att just den varning som Piensoho vill utfärda mot att frågor om sexualitet blir alltför dominerande på bekostnad av andra problemställningar får precis den effekt han varnar för."

Så rätt igen. Någon som minns något annat av det Piensoho och Schlaug talade om?
Det sades en hel del vettigt. Som det här med förpackningsfrågan. Underlivsteologin är en förpackning, döljer innehållet, skulle jag vilja säga. Eller den förpackning som gör att ickekristna endast ser att "religion är bara elände som kan få folk att göra vad som helst" (Schlaug i samma samtal).

Jodå, kyrkan har en viktig roll vad det gäller sexualmoral och det negativa inflytande som vårt sexualfixerade samhälle har på människor, speciellt unga.

Men det finns ju så mycket mer att diskutera.
Jag konstaterar att en groda hoppar ut och den slukas genast av hungriga käftar.

Konstaterar också att Schlaug beklagar att de inte"hann" in på de djupare frågorna. I all ödmjukhet undrar jag vad Schlaug hade velat komma in på?

Till sist åter det härliga orden om att störa (eller inte). Kan inte riktigt släppa dem. Konstaterar att om jag slår CS Lewis i huvudet på Birger Schlaug, så blir han väldigt störd. Antagligen inte om jag gör samma sak med Shane Claiborne eller Brian McLaren (vet inte om han har läst dem, med ni som har vet vad jag menar). Skulle jag däremot slå Claiborne eller McLaren i huvudet på George W Bush, så antar jag att jag skulle få en annan reaktion...
Allting är relativt...
Utom möjligen Gud själv...
-----------------------------
Uppdatering 20 mars:
Vi konstaterar att Niklas Piensoho idag i Dagen har både bett om ursäkt och förtydligat sig.
På ett bra sätt dessutom. Tack Niklas!
-------------
Mer om detta i Är det medias fel?

4 kommentarer:

 1. Djupare frågor, tja, kanske frågor om hur troende och icke-troende kan ha ett bättre samtal. Kanske också varför det finns så många kristna som förnekar att kristendomens kärna är att den som tror att Jesus var/är Guds son skall få evigt liv och att det inte räcker att vara en god människa som gör goda saker för sina medmänniskor. Så sent som för några veckor sedan hade jag ett offentligt samtal med Stanley Sjöberg, och två präster från svenska kyrkan närvarande, där detta plötsligt förnekades. Det var som om man skämdes för sin egen religions kärna. Det är pinsamt när en icke-troende skall behöva upplysa troende om deras egen religion. Det är värre än när politiker skäms för sin ideologi...

  SvaraRadera
 2. Hej, Birger, long time no see, i alla fall på den här bloggen...

  Kul att få svar på en fråga som jag ställde för två år sedan.

  SvaraRadera
 3. Du ser, repriser är bra och jag kände att jag nu hade ett bra exempel.Trevlig helg tillönskas dig, trots det parti som blev tredje största...:-)

  SvaraRadera
 4. Ja, det är riktigt kul att läsa igenom gamla inläggs. En del skäms jag för och vill nästan deleta. Inte denna som sagt.

  Att ett visst parti blev det tredje största här var i alla fall vi helt oskyldiga till, jag fick inte rösta, maken lyckades lägga sin röst på ett parti som gick bakåt (inte CDA dock) och dottern röstade på Groenlinks (De Gröna åt Vänster, för den som inte fattar holländska) i skolvalet, så Femske Halsema (Hollands Maria Wetterstrand, för den som undrar) har en röst om några år och hon gör bra ifrån sig.

  SvaraRadera