tisdag 15 juni 2010

Annonser

Måste bara säga något litet om det här med Dagens nekande till att sätta in en annons för EKHO (Riksförbundet ekumeniska grupperna för kristna HBTQ-personer) och deras sommarläger för ungdomar.

Det här med annonser är knepigt.
Själv tycker jag att jag sålde min själ när jag sålde min första (och enda?) annonsplats på denna blogg. Men den finansierade halva min skrivarresa till London och jag kände mig lite stolt över att ha tjänat mitt allra första öre på mitt skrivande och bloggande.
Men generellt känner jag en viss motvilja mot annonser, de har alltid en baktanke (vill sälja något, få reklam, locka läsare etc).

Annonsering är i synnerhet knepigt om man tycker att annonsen inte är i samklang med ens budskap eller inriktning. Eller ens målgrupp. Dagen hänvisar till läskretsen. Det må vara hänt. Dagen har all rätt att vägra.
Emanuel Karlsten skriver bra om detta (utlämnande så att det förslår) och Birger Schlaug slår som så ofta huvudet på spiken direkt (även om hans och min kristendomstolkning inte alltid stämmer helt överens...)

Jag tycker fortfarande att Dagen är Sveriges bästa kristna tidning. Utan konkurrens.
Men som med så mycket inom den kristna världen är man inte överens om allt. Det handlar om en tolkningsfråga om vad Bibeln egentligen säger om olika saker.
Så när Dagen annars har varit bra på att låta kristna med olika uppfattning komma till tals, så hade det kanske varit bäst att ta in den där annonsen. Men det är en rent personlig åsikt. De har som sagt rätt att vägra.

Det är svårt att vara konsekvent vad det gäller annonser.
Dagen vägrar alltså EKHOs annons, men släpper in Europakonferensens (Livets Ord). Den med Benny Hinn alltså. Girighetens (läs: riktig traditionell framgångsteologi) predikant nummer ett.
Det är ungefär lika inkonsekvent som att Livets Ord överhuvudtaget bjuder in Benny Hinn (han ligger i skilsmässa/har just skilt sig) på sin Europakonferens.
Bibeln är inte nådig mot girighet. Speciellt inte Jesus. (Däremot har han inte sagt så mycket om homosexuell kärlek, vad jag vet. Rätta mig om jag har fel).

Men i all ödmjukhet. Det är inte lätt att vara konsekvent. Speciellt inte som kristen. Och speciellt inte som sk. konservativ eller bokstavstrogen kristen. Jag vet. Jag har varit där.
I takt med att min tro har blivit mindre svartvit och mer färgrik (grå, säger "kritikerna") så har jag insett att min personliga relation med Gud faktiskt är viktigare än min förmåga att vara konsekvent.
Min svartvita konsekventa tro gav mig ångest och gjorde mig prestationsbunden. Förödande för någon med dåligt självförtroende.
Den mer färgrika har gjort mig självsäkrare, lugnare och tryggare i min tro. Man har inte alltid vind i segeln, men det är inte det som räknas, det är Gudsrelationen som räknas. Och jag kan acceptera att andra tycker annorlunda (framför allt tolkar Bibeln annorlunda) än jag utan att fördöma dem.
Men jag är inte färdig. Jag låter mig formas. Hoppas att jag åtminstone ibland får vara med och föra någon annan människa närmare en tro på Gud.

Men det där sista stycket hade inte så mycket med annonsering att göra.
Och EKHO har fått mycket gratisreklam, det är den enda man kan säga med säkerhet...

2 kommentarer:

 1. Det är riktigt att Jesus inte säger ett dugg om homosexualitet. Skulle vilja citera en vän angående detta i samband med att hela debatten om homovigslar startade. "Paulus skulle gå i taket, men vad Jesus skulle säga är omöjligt att ens gissa sig till eftersom han är så oförutsägbar." Jag gillar det och ser också all fundamentalism som ett försök att stänga in Gud mellan ett par bokpärmar. Vore det möjligt skulle vi också kunna förfoga över Gud och då skulle vi inte ha med den levande Guden att göra längre utan hänge oss åt en himmelsk springpojke... Om Gud är den jag har mött är det Han som förfogar över mig. Och den själens sjukdom som vi kallar synden hindrar mig från att i mitt sätt att vara helt och i glädje acceptera detta. Jag älskar Jesus eftersom han är kärleken själv. Och till och med vår mänkliga kärlek är i all sin bristfullhet så härligt oförutsägbar!

  Allan Willny

  SvaraRadera
 2. Frågan jag tycker man skall ställa sig är om Dagen vill vara en kristen tidning med en bredare läsekrets än Pingströrelsens folk.
  Oavsett vad man tycker ( själv ställer jag mej tämligen neutral ) i denna EKHO-debatt man kan ha många åsikter. Men det var fråga om en annons om ett läger som Sv Kyrkan är medarrangör till. Vill vi att Dagen skall vara en mötesplats för alla kristna i Sverige? Då måste vi tillåta lite udda annonser som vi själva inte gillar. Eller skall Dagen vara enbart en intern samfundstidning med bara rätta nyheter och annons typ “Världen Idag”.

  Som prenumerant och Dagen-läsare tycker jag just nu illa om Livets Ords annonser i Dagen för Benny Hinn en amerikansk helande predikan som kommer på besök där i sommar. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=43703

  Men fördenskull rasar jag inte mot tidningen Dagens annonsavd,och hotar att säga upp prenumerationen jag finner mej i mångfalden, lika så annonserar även Svenska Spel i Dagen en verksamhet som jag inte gillar.

  Men dessa "känsliga själar" som tidningen Dagen nu måste “skydda” från denna annons om ett kristet hbt-läger vill inte se verkligheten, det finns en paralell som hände 2007 då annonserade den kristna biståndsorganisationen Diakonia om sin vårkampanj “Var går gränsen” som handlar om deras arbete i Israel/Palestina väckte ramaskri hos en del Dagenläsare, Våga se mångfalden se länk: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=136458

  Så fort denna annons diskuteras på kristna bloggar kommer långa haranger av bibelord upp även av kommentaren ovan, men jag tycker inte det är kärnan i denna frågeställning.
  Frågeställningen borde vara skall Dagen ha samma annonspolicy som profana tidningar?
  För mej är det en självklarhet.

  SvaraRadera