tisdag 27 februari 2007

"Det är inte bara fanatikerna som ska få representera oss."

Låt mig först få säga en sak, jag håller inte med om allt som Nalin Pekgul säger. Jag väljer att inte kommentera det hon säger om valet av ny partiledare.
Med i artikeln i SvD idag säger hon något som jag tar fasta på:"Det är inte bara fanatikerna som ska få representera oss."
Det är viktigt att "vanliga" muslimer måste engagera sig i samhället. Nalin säger mer intressant och tänkeväckande. Hon nämner att det är svårt att vara troende muslim:
"Om du säger att du är svensk och kristen säger ingen “Jaha, du tillhör Knutby församling”. Men om jag säger att jag är muslim, förväntar sig alla i princip att jag är fundamentalist. Det är oerhört kränkande och förolämpande."
Det är tragiskt att hon möter så många svenskar som verkar ha väldigt lite eller ingen alls kunskap om andra religioner eller enskilda människors religiositet. Men det bekräftar väl bara hur sekulariserat vårt samhälle i väst är, något som människor från andra delar av världen, tex Mellanöstern, har svårt att förstå. Vi utger oss för att vara kristna länder, men vi är inte "religiösa" på det sätt många är i Mellanöstern; religionen är där en del av vardagen, en del av hela livet. Inte något som man ibland ägnar en tanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar