tisdag 13 februari 2007

Dialog muslimer och kristna

Det är en angelägen fråga, dialogen mellan muslimer och kristna, speciellt på "hemmaplan", i Mellanöstern.
En plats och speciellt en man, börjar få mer och mer uppmärksamhet för sitt arbete.

Det är klostret Deir Mar Musa i Syrien och dess grundare fader Paolo. Detta unika ställe, ca en timmes resa från Damaskus, ligger på gränsen till öknen. En kloster som bokstavligen klamrar sig fast på bergssidan. Dess kyrka är unik i sig, med freskomålningar som har överlevt lång tid när kyrkan var övergiven och inte ens hade tak. Läs mer på deras egen hemsida. Fader Paolo "återupptäckte" Mar Musa och blev så betagen att bestämde sig för att restauera kyrkan. Sedan växte det och blev en kloster med både munkar och nunnor, och en växande skara besökare från hela världen. En fascinerande man, mycket engagerad och karismatisk.

Deir mar Musa var en av våra favoritplatser i Syrien, vi har besökt klostret ett antal gånger. Man kan också övernatta, men det gjorde vi aldrig, pga av närheten hem till Damaskus.

En fridfullt ställe, fyllt av bön och andlighet. Även våra ickekristna vänner kan hålla med om att platsen är speciell.

På bilden ser ni fader Paolo tillsammans med delar av min familj.
Mer om Mar musa finns att läsa i Aftonbladet, Kyrkans Tidning (Göteborgs stiftssida nr 01/07),

2 kommentarer:

  1. Deir Marmosa är en oas av lugn som jag rekommenderar alla som äker till Syrien. Jag måste erkänna att jag lekte med tanken att gå i kloster (för en begransad tid) när jag var där. Men de var då i gång med att bygga kvinnornas tillhåll. Så kanske senare. Nåja är i Syrien ett par månader varje år (arkeolog) så det lär nog bli av förr eller senare.

    SvaraRadera
  2. Bonnie!
    Jag blir nyfiken. Var i Syrien har du varit verksam?

    SvaraRadera