tisdag 1 juli 2008

Public Service TV ska sända vad tittarna vill se

...och det gäller även minoriterna.

Så om en del av svenska folket vill ha en gudstjänst på söndag så tycker jag de ska få det. Precis som sportvänner ska få sportsändningar. Den som inte gillar respektive program kan ju alltid stänga av. Man måste väl ändå lita på att folk kan tänka kritiskt och inte blir hjärntvättade bara för att några religiösa (eller fördenskull politiskt aktiva) säger vad de tror på. Omyndigförklara inte svenska folket, snälla!
Låt humanisterna ta hand om en söndagsförmiddag, varför inte?
Visst ska religion allsidigt och kritiskt granskas, men det betyder väl inte att man inte ska kunna sända gudstjänster, eller att man måste redigera gudstjänster?
(Liten uppdatering. Jag lär genom en annan blogg att SVT24 sänder ut olika partikongresser, oredigerat dessutom).

Det är med sändningarnas opartiskhet är väl egentligen ett ganska luddigt uttryck. Vilket program är idag opartiskt? Är nyhetsprogrammen opartiska? Är Gomorron Sverige opartiska bara för att tre personer med politiska uppfattningar från höger, vänster och mitten ingår i Nyhetspanelen? Skapar man opartiska program bara för att man har med en journalist och en dokumentärfilmare som är medlemmar i Humanisterna?
Ska vi endast ha kritiskt granskande program i SVT? Passar då underhållningsprogram in? Ska man ha en panel som obundet diskuterar den nyss utsända gudstjänsten? Eller melodifestivalen? Ja, den sistnämnda försöker visserligen inga kränga en religiös uppfattning, i alla fall inte när inte Carola är med.

Äsch, skärpning, jag tycker det börjar bli löjligt politiskt korrekt i public service debatten.

Eller kanske är det spiken i kistan för Public Service TV. Precis som Svenska Statskyrkan är historia så borde kanske Public Service TV vara historia, i alla fall som det ser ut idag, med dagens stadgar.
Tekniken går framåt, snart kommer vi att kunna se vad vi vill, när vi vill. Och förhoppningsvis kan programmen produceras till en inte alltför hög summa.
Snart loggar vi in till den gudstjänst vi vill se, och vi ser den kanske till och med direktsänd. Jag sitter redan nu och lyssnar på podutsändningar av predikningar från andra sidan jordklotet. Ipoden är fulladdad med Rob Bell inför semestern vill jag lova (tillsammans med Lapidus Aldrig fucka upp, men jag har inte lyckats ladda ned tredje delen för DN... teknikens under...)

Svenska Kyrkan borde kanske satsa lite mer på podpredikningar! Ta efter Livets Ord, där ligger nästan allt på nätet.
I en nära framtid borde det blir ganska enkelt och ganska billigt att spela in en gudstjänst är sända den digitalt. Hänger kyrkorna med i den tekniska utvecklingen?

En liten fotnot. I Nederländerna, där jag bor, är public service TV (finansiering genom genom reklam och statsbidrag) annorlunda organiserat. Olika fria TV-bolag får sändningstid i förhållande till hur många medlemmar de har. Man blir alltså medlem i bolaget ungefär som man är medlem i en sportförening eller en kyrka.
Egentligen har public service TV bara hand om nyheter, sport och lite kulturprogram.
Därför kan man i holländsk public service hitta allt från den konservativa kristna kanalen EO, till den nya kanalen BNN, som uppmärksammades förra året med sin "njurdokussåpa" (samt att de gärna sänder program som Sextips for Girls o. likn. Liten rättelse: BNN har inte sänt Sextips for Girls, men däremot ett ganska kontroversiellt program kallat Spuiten & Slikken, som handlar om droger och sex).
Men även på de kommersiella kanalerna kan man hitta gudstjänster som Hour of Power. Jag upplever att även samhällsprogram är mycket mer öppna och "opartiska" (alla kommer till tals) här än i Sverige.
I princip är söndagsförmiddagen full av olika gudstjänster, från olika samfund. Det går att se annat för den som inte är intresserad, och reklamkanalutbytet är stort.
-----------
Humanisternas inlägg om Public Service-utredningen kan ni läsa på Brännpunkt i SvD.

7 kommentarer:

  1. Oj, här fick du med mycket i samma post.

    Både SR och SVT är ju oförskämt vänster, men till skillnad från SR så försöker åtminstone SVT dölja det så gott de kan. Efter att vi gjorde oss av med tv:n så blir det mycket sr-radionyheter, och där görs det olidliga vinklingar minst en gång i veckan. Usch!

    Svenska kyrkan, ja, de har ju startat webbradio. Lyssnar du på refugen.se? Inte så mycket gudstjänster kanske, men ändå... Kan även rekommendera podsändningarna från ansgar.nu.

    I övrigt så kan man ju bara beklaga att Cecilia Stegö Chilò avgick. Om svensk media inte hade befunnit sig på yttersta vänsterkanten så hade hon säkert kunnat sitta kvar.

    SvaraRadera
  2. Refugen har jag lyssnat lite på, tycker den är lite "mjäkig", och så kan man inte lyssna i efterhand.

    Kul att Ansgar poddar. Ska leta upp dem.

    Undvek medvetet att tala om SR och SVTs politiska vinkling.
    Ville egentligen säga att jag tror att opartiskhet inte fungerar i praktiken.

    SvaraRadera
  3. Du skriver: "Så om en del av svenska folket vill ha en gudstjänst på söndag så tycker jag de ska få det"
    Inser du inte att det måste göras en prioritering; alla sekter kan ju inte få sina egna favoritprogram. Och varför ska just en religiös minoritet få sin vilja fram?

    SvaraRadera
  4. Nu tycker jag faktiskt inte att Svenska Kyrkan ska ha monopol på de religiösa utsändningarna, sändningstiden borde kunna delas upp på något sätt. Och i rimlighetens namn borde andra religioner än kristendomen få plats också.
    Men varför ska religiösa inte få gudstjänster när andra får sina intresseområden tillgodosedda? Tex sport, underhållning, dokussåpa. Är det bara för att det har ett religiöst innehåll?
    Det finns väl saker i tex dokussåpor som är moraliskt tvivelaktiga, som borde ifrågasättas, precis som icketroende kanske tycker att religiösa program är moraliskt tvivelaktiga.

    Nej, egentligen tycker jag att det är det där kravet på opartiskhet som bör ifrågasättas. SVT har aldrig varit opartiskt och kommer aldrig att vara. Finns det något public service bolag i världen som är opartiskt?

    SvaraRadera
  5. Håller helt med Monica.

    Det finns inget bolag som är opartiskt, för det kan man inte vara. Bättre att låta olika intressegrupper få sända lite ibland.

    SvaraRadera
  6. Gudstjänstlistorna i SR och SVT är sedan länge ekumeniska. Bra att ha på fötterna kanske när man kommer med kritik.

    Och 'svensk media befinner sig på yttersta vänsterkanten' ha, skicka ett mejl när ni kommer fram till Pluto va. Yttersta vänsterkanten! Ha!

    Men det jag egentligen skulle kommentera var huruvida kyrkorna hänger med i den tekniska utvecklingen. Nej, SvK gör det iallafall inte. Det är för sorgligt. Men Dagen.se är framme och sänder mycket på webben. De är bra, tekniskt sett.

    SvaraRadera
  7. Det var inte min mening att få det att framstå som om Svenska Kyrkan har monopol på gudsjänstsändningarna, så har det ju inte varit på mycket längre.

    Sedan funderar jag på det där med minoritet. Fler går i kyrkan varje år än går på fotboll. Snackar vi om en minoritet?

    Men Sv Kyrkan, för att återgå till den, hänger inte med i den tekniska utvecklingen. Hur det är med övriga frikyrkor, vet jag inte, förutom Livets Ord, som ju har mycket på nätet.

    Dagen.se är ett föredöme. Även för media i övrigt.

    SvaraRadera