torsdag 10 juni 2010

Val i Nederländerna 2010

Holländarna har gått till val. Igen. Det är inte ofta en regering håller mandatperioden ut. Och kraschar den blir det alltid omval här.

Vi förbereder oss på en smått kaotisk tid. Hur ska de lyckas få ihop det denna gång?
Det finns nämligen fem partier som har mellan 10 och 20 % av väljarstödet. Störst visar sig VVD (liberalkonservativa) bli, ett mandat mer än PvDA (socialdemokraterna), båda har fått 20%. CDA (kristdemokraterna) har gjort ett katastrofval och förlorat hälften av sina mandat och ligger nu på 14%. Högerpopulistiska PVV (mja, i vissa frågor är de mer åt vänster, men mest kända är de för sin ledare Wilders och hans extrema islammotstånd) står som valets segrare, de går från 9 till 24 mandat och tar 15% av rösterna. Tredje största parti. Andra som gick framåt var Groenlinks (miljöparti på vänsterkanten) och D66 (mittenparti, som vunnit en del på sitt Wilders-motstånd). Sedan finns det flera småpartier, Nederländerna har ingen 4% spärr.

Frågan är givetvis om man vill samarbeta med Wilders, och i så fall vem som vill det.
Att så många röstat på PVV måste man väl se som en missnöjesyttring, men egentligen har Wilders ingen bra ekonomisk politik, och det är väl ingen som på allvar tror att stoppad immigration och islamfientlighet ska få ordning på landets kassa ekonomi.

SvD, DN, Expressen

-------------

Mer om Nederländska valet

11 kommentarer:

  1. "Islamfientliga"....men uppenbarligen så anser Västvärldens 68-generationsmedia inte att det finns något som heter Kristendomsfientlighet....undras varför...?

    SvaraRadera
  2. Nej, men det har väl just i detta fall inget med saken att göra. Wilders är ju inte kristendomsfientlig men däremot islamfientlig. Jag använde benämningen för att beskriva Wilders åsikter.

    SvaraRadera
  3. Dina andra kommentar har jag tagit bort, eftersom den inte kommenterar inlägget. Politiska åsikter som dem får du publicera på din egen blogg och inte i mina kommentarsrader.

    SvaraRadera
  4. "Att så många röstat på PVV " innebär helt enkelt att så många vill ha den politik som han förespråkar. Svårare än så är det inte. Har vi en demokrati så är det bara att acceptera det. Gör vi inte det , ja då har vi inte en demokrati.

    SvaraRadera
  5. Det där sista har du alldeles rätt i.
    Men som jag ser det är många missnöjda med den politik som förts hittills och röstar på PVV pga av det. Inte första gången det händer. När Wilders slänger ur sig grejer som att förbjuda Koranen får han dock sällan medhåll ens från aktiva medlemmar i PVV.

    Jag har i alla fall inte kunnat få grepp om någon bredare PVV politik, speciellt vad det gäller ekonomin.

    SvaraRadera
  6. Att kalla PVV ett högerextremt parti är en ”Conditio sine qua non”. Geert Wilders’ parti PVV har fått 1.428.246 röster, som utgör 15,5% av alla röster. Som tredje största parti, med en sådan bred förankring i bevolkningen utgör man inte längre en extrem ytterkant av samhället och är man inte heller extremt.
    När DN kallar det extremt, ifrån ett Svenskt perspektiv – säger det lika mycket om DN’s orientering som det säger om det Nederländska samhället.
    Nederländerna har enkelt fått nog av de höga kostnader på ca. 70 miljarder kronor/år, som det kostar att underhålla 600.000 invandrade personer som inte har den utbilding och de språkkunskaper att kunna försörja sig själva i ett högt utvecklat samhälle och som dessutom uppför sig utifrån en kulturell bakgrund och rättsuppfatningar, som kolliderar med landets lagar. Dessa 600.000 personer utgör ca. 33% av alla invandraren från icke västländer. 2/3 del av de har mer eller mindre integrerads.
    Båda VVD (högerliberala) och PVV (anti invandring) har agerat mot ohejdad invandring av lågutbildade invandrare och har båda vunnit stort. Folket har talat, på Svenska kallar man det “demokrati”, DN kallar det högerextremism.

    SvaraRadera
  7. Hej alla anonyma som vill kommentera här!
    Jag har några regler. Anonymitet är tillåten men tråkig. Kör med en signatur i stället.
    Jag svarar för det mesta inte på totalt anonyma kommentarer, bara i undantagsfall.
    Kommentera helst mitt blogginlägg, inte tidningsartikeln jag länkar till. Det får ni göra själva på eget forum.
    Och använd inte kommentarsfunktionen till att enbart framföra era åsikter. Skaffa en egen blogg för det
    Och upptäcker jag att ni skrivit samma kommentar på många olika bloggar, alltså en sorts spam, då tar jag bort kommentaren.

    SvaraRadera
  8. Tack för en bra sammanfattning av valet.

    SvaraRadera
  9. Geert Wilders kan se sambandet mellan samhällets förlorade tillit och etnifieringen av samhället, något som andra politiskt korrekta politiker förnekar.

    Missa inte krönikören Julia Caesars knivskarpa samhällsanalyser. Hon är just nu Sveriges vassaste och mest rakryggade journalist och tar upp denna problematik:

    http://www.korta.nu/jc

    SvaraRadera
  10. Jag tror att Wilders har fel, problemet har inte med etnicitet att göra i första hand, det är ett socialt problem.
    Det har har jag redan skrivit om här:
    http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/2010/06/mer-om-nederlandska-valet.html

    SvaraRadera