onsdag 13 april 2011

The Gouda Passion

Det är lite tyst här på bloggen, jag har inte riktigt haft tid. Det är skrivandet som tar tid.
Dessutom håller min stad på och laddar för något stort; nämligen den nederländska versionen av The Manchester Passion. The Gouda Passion med andra ord.
The Manchester Passion var ett passionsspel som framfördes i live i Manchester, England 2006. Jesus sista timmar illustrerad med lokal popmusik. Vad gäller det senare hade Manchester en hel del eget att ta av.
Gouda har inte det, så det får bli nederländsk popmusik i sin helhet.
Det är i stort ett ekumeniskt arrangemang som kommer att direktsändas i holländsk TV.

Det är inte första gången någon försöker skildra passionshistorien med musik. Bachs Matteuspassion är väl mest känd, men egentligen är också Jesus Christ Superstar en passionshistoria. Där textförfattaren visserligen tagit sig lite stora friheter, men ändå.

Så fort det tillkännagavs att The Passion skulle äga rum i Gouda (på skärtorsdagens kväll) protesterade en del ultrakonservativa reformerta kyrkor i Gouda (i Sverige har vi knappast så konservativa kyrkor, gammalkyrkliga skulle jag vilja kalla dem). Att skildra passionshistorien med skådespeleri (något som dessa kyrkor generellt inte har så gott öga till) och popmusik (måhända ännu mer kontroversiellt) tyckte de var ett spektakel och de krävde att kommunen skulle stoppa arrangemanget (kommunen är medfinansiär...)
Ett yttrande som fick min man att fullkomligt gå i taket. Han skrev en ilsken kommentar i Reformatorisch Dagblads (den tidning som står för ungefär samma åsikter som nämnda ultrakonservativa kyrkor) nätversion. I korthet tyckte han att hade man inte ett alternativ (dvs ett alternativt evangelisationsprogram där passionshistorien på ett förståeligt sätt presenterades för moderna människor) skulle man heller inte kritisera andra kyrkors evangelisationsinsatser.
För i första hand är The Passion en evangelistionsinsats, främst riktad mot unga.

Själv har jag anmält mig som steward, dvs en som ska finnas tillgänglig för samtal. Jag hoppas jag ska lyckas se lite av The Passion också. Jag hoppas på givande kväll. Det ska bli spännande att få vara med om detta.

Här nedan; The Manchester Passions skildring av nattvardens instiftande.Och här kan ni se HELA the Manchester Passion:

2 kommentarer:

  1. Tack, Monica. Bra rutet av både dig och din man. När jag var ung (har faktiskt varit det en gång för länge sen) gjorde jag själv titelrollen i Jesus Christ Superstar och minns att den hade en evangeliserande funktion, inte minst bland alla de ungdomar som fick vara med i projektet. Dessutom har passionsdramer med "tidsenlig" musik en lång tradition i Europa, minst till medeltiden och säkert ännu längre. Men inom både kyrka och kultur har vi en tendens att romantisera det som skedde för längesen och vill til varje pris upprepa det precis som vi TROR att de gjorde det då. Sanningen är att vi inte kan veta. Mycket av det som letat sig in i våra psalmböcker har en mycket profan bakgrund, och de "gammalkyrkliga" fattar som regel inte ett skvatt. Att vara kulturöppen är ett livsvillkor för en kyrka värd namnet. Jag hinner inte se filmklippen just nu, men ska försöka återkomma om det. Själv skriver jag också för fullt samtidigt som jag har en hel påsk framför mig. Livet är stressigt ibland och ändå underbart...
    Allan Willny

    SvaraRadera
  2. Lyssna om du har tid senare!
    Jag tycker the Manchester Passion är häftig!

    SvaraRadera