lördag 23 april 2011

The Passion Gouda en stor succé

Jag hade förmånen att vara med om ett fantastiskt passionspel torsdag kväll, i min egen stad här i Holland.
The Passion Gouda var en holländsk version av The Manchester Passion som uppfördes av BBC 2006.
The Passion Gouda var på förhand kritiserad av konservativa kristna som tyckte att det var ett spektakel och ovärdigt passionshistorien. Och ingen kan spela Jesus! (Och säkert tyckte de inte heller om att han gjorde entré på en cykel...)

Men de flesta andra är nu efteråt eniga om att The Passion var en stor succé. Nästan 20 000 såg det live på torget och en knapp miljon TV-tittare. Det var långt över förväntan. Jag var med som steward och delade ut programblad, men de tog slut snabbt, arrangörerna trodde på knappt 10 000 besökare.
Stämningen var på topp. Jag har även sett TV-versionen, och den var mycket bra producerad och filmad.

Passionshistorien berättades med hjälp av en berättare på scenen, förinspelade scener (bla nattvarden) och liveframträdanden (framför allt av den sångerska som gestaltade Jesus mor Maria), samtidigt som ett stort ljuskors bars i procession av en stor grupp människor genom hela staden fram till torget och scenen. Scenerna när den kom fram till torget och scenen, med suggestiv musik, var speciellt effektfulla (ca 55 min in i programmet, se nedan), liksom när den uppståndne Jesus uppenbarade sig på slutet, högt upp i kyrktornet på Goudas stora kyrka St Jan.

Jag fick över Twitter frågan från TV-bolaget EOs (kristet TV-bolag i Holland) direktör om inte detta skulle vara något för Stockholm. Jag svarade att jag inte tror SVT (eller TV4) skulle våga ge sig på The Passion i Manchester/Gouda-versionen.
Vad tror ni?

För mina läsare som är bra på holländska (det finns några stycken) eller tyska (hjälper en bit på vägen), eller er som är allmänt nyfikna (och vill se fina bilder från min stad och höra holländsk popmusik)...
HÄR ÄR THE PASSION:
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Och här är några bilder:
Maria sjunger sin inledningssång. Fotografen stod ungefär där jag stod


Korset bärs in på torget

Uppståndne Jesus sjunger från klocktornet i St Jan
foton: Jean Pierre Heijmans

5 kommentarer:

 1. Fantastiskt fint :) ja passions spel och liturgiska dramer finns väl tillbaka hur långs som helst. vet att jag läst om abedissan Hildegard från Bingen (född 1098) och hennes nunnor framförde spel och dramer med musik till.

  Har sett på youtube om syd tyska Oberammergau som har passions spel vart 10:e år och har hållt på med det i några hundra år.

  http://www.youtube.com/watch?v=M7uFUB2tl3A

  SvaraRadera
 2. Oberammergau är ju berömt. Jag har aldrig varit där, tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Gratulerar! Dessvärre har du säkert rätt i att svensk Tv inte skulle visa något större intresse. Dels beror det på likgiltighet, men än mer på undfallenhet mot den extremistiska sekt som går under namnet "Förbundet humanisterna". Dessa personer kan inte (kanske: vill inte) se att religion har betydelse för människor också i vårt samhälle. De vill inte heller förstå att vi är många kristna som bejakar en sekulär STAT eftersom det är både nödvändigt och önskvärt i ett mångkulturellt samhälle. Men de vill ha ett sekulärt SAMHÄLLE vilket är något helt annat. När t o m radio- och TV-sända gudstjänster betraktas som religiös propaganda kan man faktiskt ifrågasätta deras intelligens...
  F övr hoppas jag att fastebloggen fortsätter, fast kanske under namnet "påskblogg"? En stilla önskan.
  Allan Willny

  SvaraRadera
 4. Påskblogg?...
  Påsken är lite kort. Om man inte räknar fram till Kristi Himmelsfärd, förstås.
  Jo, jag fortsätter nog. Har inte hunnit säga allt jag vill säga under fastan. Annat (skrivande) tog överhanden.

  SvaraRadera
 5. Påsktiden räknas ända till pingst med en extrra höjdpunkt vid Kristi himmelsfärd. Det finns oceaner av tid...

  Allan Willny

  SvaraRadera