torsdag 15 maj 2008

Våra syskon i rymden

Nyheten att jesuitprästen som basar för Vatikanens observatorium "tror på" utomjordiskt liv uppmärksammas i bloggosfären.

Katoliken Tuve reflekterar över Funes ord att det kunde vara möjligt att de utomjordiska varelserna inte lever i en fallen värld och säger att det är en intressant tanke.
Charlotte Therese, även hon katolik, konstaterar att det inte är något kontroversiellt egentligen:
"Bara det vi länge har vetat - att tro och vetenskap inte motsäger varann."

Själv tror jag att det är ganska osannolikt att det finns liv på andra planeter. Ungefär lika osannolikt som att liv har uppstått på jorden och att jag sitter här och tänker och skriver. Av en slump alltså. Eller olycka, som Funes uttrycker sig.
Skämt åsido, prästen ifråga, José Gabriel Funes, uttalar sig ganska vettigt.

Någon som inte riktigt hänger med i resonemanget är Birger Schlaug. Han antar att tanken om utomjordingar, som skulle kunna vara mer högtstående än människan, ställer till det för sk. "bibeltroende".
Men jag antar att man borde räkna katolikerna till bibeltroende. Liksom vissa andra. Att de tror som de gör (i alla fall fader Funes), eller vi gör, det ställer tydligen till det för Schlaug.
Jag tycker det är ganska kul att ställa till det för Schlaug. Kasta omkull lite av hans fördomar om kristna. Och jag vet att han inte har något emot det. (Nu ska jag ju inte ta åt mig äran, det var ju Fader Funes som satte igång det hela).

Hur ställer det nu till det för bibeltroende? Att det inte står något i Bibeln om utomjordingar?
Det är mycket som inte står i Bibeln. För den skull betyder det ju inte att det inte finns. Som tur är. Annars skulle världen allt vara bra konstig.

CS Lewis skrev en gång en Science Fiction triologi. Funderade också på denna fråga. Till och med Lewis.
Men det vågar jag inte säga till Birger.
Det är så enormt länge sedan jag läste dessa romaner, jag minns faktiskt väldigt lite om dem. Någon annan kanske vet mer?

Jag var som tonåring väldigt intresserad av SF. Trodde bokstavligen att jag skulle få se ett UFO landa bakom huset vilken dag som helst.
Skrev spännande SF epos, drömde om att skapa ett nytt StarWars. Älskade Star Trek och liknande.
Det gick över, det där intresset. I alla fall blev det inte så extremt. Jag funderar fortfarande på om jag skulle kunna klara att att skriva SF. Bara ett litet epos...

Slutligen måste jag hålla med Tuve. Det är en intressant tanke.
Om utomjordingar en gång anländer till jorden, så är det kanske inte för att äta upp oss, göra hemska medicinska experiment på oss, suga ut jordens tillgånger i ett nafs, eller göra oss till slavar.

Nej, de kanske kommer för att frälsa oss...

8 kommentarer:

 1. Nå, om du nu talar för alla protestanter så måste jag konstatera att även jag tydligen hade fördomar mot dessa. Jag tycker mig ha hört många extremprotestanter som varken tror på evolutionen eller helgonen för att det inte förklaras utförligt i Bibeln. Det skulle ligga nära till hands för mig att tro att dessa etremprotestanter också avfärdar utomjordiskt liv med hänvisning till Skriften allena.

  Bra att du även ruckar på min världsbild en smula nu då.

  SvaraRadera
 2. Johan, det är klart att de finns, protestanterna du talar om.
  Men tänk egentligen så oerhört mycket som inte står i Bibeln. Demokrati, avancerad sjukvård,vetenskap etc etc. Det står väldigt lite om andra saker, tex miljöfrågor, även om det som står är ganska tydligt (i alla fall för mig).
  Bibeln är inte en faktabok eller Nationalencyklopedia för mig.Inte en historiebok heller, även om delar av Bibeln tillhör världshistorien.
  Skriften allena, javisst, när vi talar om trosfrågor, men jag upprepar, tänk så mycket som INTE står i Bibeln.

  Men frågan är intressant, som sagt.
  Kittlar tanken och inte minst fantasin.

  SvaraRadera
 3. Monica,

  Jag vet inte om jag tror att det finns liv på annat håll i rymden - men det vore ju dumt att förneka möjligheten av det.

  Tror inte att jesuiten i fråga gör annat än leker med tanken.

  Hittar vetenskapen liv nån annanstans en dag - så är utomjordingarna alltså välkomna (bl.a. till katolska kyrkan!) :-)

  Apropå SF så såg jag en fin film för några dar sen - Mimzy - som visar just på liv på andra ställen i universum. Och hur de räddas från undergång av en liten flicka.... (Se recension en bit ner i bloggen.)

  Snart på väg att skriva om ett annat universalt fenomen.... Märkligare än eventuella utomjordingar....

  SvaraRadera
 4. Ja, du Monica. Det är alltid nyttigt att få sina föreställningar och uppfattningar upp och nervända ibland. Fast när jag gick Alphakursen så upplevde jag att de bibeltroende verkligen uppfattade Bibeln tämligen ordagrant. Vi hade en hel del debatt om Big Bang och nog förnekades detta teori ganska häftigt hos ganska många. Jag uppfattar fortfarande inte att vår vän Funes riktigt förklarar huruvida dessa utomjordingar har en själ, även om de är intelligenta och högstående, som människan brukar kalla sig själv, samtidigt som djur på jorden inte anses ha denna själ. Människan skapades till Guds avbild, vad skiljer utomjordingar från katter i så fall?

  (Självfallet finns utomjordisk liv, med tanke på att det åtminstone finns 20 galaxer med miljarder solsystem för varje människa på jorden).

  Men, som sagt, det är kanske mina försök att tränga in i kristendomen genom Alphakursen som gett mig förstärkta fördomar...? Krossa dem gärna! Du har gjort goda försök, vilket uppskattas!

  SvaraRadera
 5. Som du ser, Birger, så lyckades jag även rucka världsbilden för bloggvännen, biologen och pingstvännen/blivande katoliken Johan,här ovan...
  Lite i alla fall...

  I kristna kretsar finns så klart många åsikter, men i gemen kan man väl ändå säga att vad man vänder sig emot är tanken på att livet har uppstått av en sk. slump (olycka, som Funes så komiskt uttrycker det!).
  Exakt HUR skapelsen har gått till har kristna många olika åsikter om.
  Precis som med så många andra saker (speciellt det som Bibeln inte skriver något om).
  Jag uppfattade det som om Fader Funes faktiskt såg det som möjligt att utomjordiska,(kanske även mer högtstående) har en själ.
  Tanken är svindlande, men den är inte ny.
  Även din antagonist CS Lewis var upptagen med den!

  Står det förresten i Bibeln att djur inte har någon själ?...
  Någon som vet?...
  Jesus sade i alla fall något om sparvar.

  Kanske den största fördomen mot kristna, även sk. bibeltroende kristna, är att de tycker LIKA.
  Det är kanske det jag reagerar mest mot, när du och andra ickekristna/sökare generaliserar för mycket!
  Och jag kan ibland tycka att du borde veta att människor tycker olika om allt mellan himmel och jord, du som är fd. politiker.
  :)

  Jag kanske borde gå en Alphakurs, för att veta vilka fördomar jag måste krossa, Birger!
  Jag har hört mycket gott om Alphakurser att ickekristna vänner, faktiskt...
  Kurserna präglas förstås av dem som leder dem (och deltar i dem).
  Främst vänder jag mig mot när man försöker hitta ALLA svar på ALLA frågor i Bibeln. Jag tror inte det går.

  SvaraRadera
 6. Birger:

  "Fast när jag gick Alphakursen så upplevde jag att de bibeltroende verkligen uppfattade Bibeln tämligen ordagrant. Vi hade en hel del debatt om Big Bang och nog förnekades detta teori ganska häftigt hos ganska många."

  Så synd att de på alphakursen inte berättade för er att katoliker tolkar bibeln genom (katolska kyrkans) katekes
  (Catholica bokförlag, finns som pocket)
  och inte "bokstavligt".

  Det är ju ändå majoriteten av världens kristna vi talar om (katolikerna). :)

  SvaraRadera
 7. Birger,

  Vem vet, nästa uttalande från Vatikanen kanske blir att även djur, som Guds skapelser, har själ.

  För mig är det självklart och mer än tydligt - man behöver inte vistas bland djur länge för att se att de inte bara är större eller mindre "köttberg" för att uttrycka det lite drastiskt.

  De är individer, personligheter.

  Och vad är det just som utmärker själen?

  Jo - det individuella och personliga - som inte kan ersättas av någon annana - och som det inte finns några kopior eller kloner av.

  SvaraRadera
 8. Frågan om liv på andra ställen i universum är en typisk "icke-biblisk" fråga. Eftersom bibeln handlar om människan, hennes framfart i denna världen och Guds vägar att nå henne.
  Det är dom frågorna man finner svar på i Bibeln om man ger sig tid att läsa på ett sådant vis att man ser detta.

  Som jag tänker så finns det inga teologiska svar på frågan om utom-jordingar. Det finns inget i vår tro som störs av om dom finns... inte av att dom eventuellt inte finns heller.
  Vi vet absolut ingenting om vad Gud har för sig utanför vår lilla avkrok av universum.

  Och jag håller med dig om att det ibland(läs:ofta)är enerverande med folk som vet vad ALLA kristna tror... som minsann vet PRECIS vad det står i bibeln och vilka onda handlingar ALLA kristna gör...

  Kristna är ingen homogen grupp. Har aldrig varit. Och eftersom ingen överkyrklig myndighet finns som kan varudeklarera alla som vill anta namnet om sig - så är det tillåtet att ha sin egen lilla kyrka, sekt och tro för den som vill.
  Men även inom kyrkorna är det högt i tak i regel... det finns allsköns varianter...

  Tror att på min AB-blogg finns i högerspalten några inlägg om vad som bör vara med om man talar om kristen tro i egentlig mening...

  SvaraRadera