fredag 5 december 2008

Pakjesavond - Presentafton

Pakjesavond, så kallar man kvällen när Sinterklaas kommer med alla presenter här i Nederländerna. Presentafton, eller bokstavligen Paketafton.
Egentligen kommer han och släpper ned dem genom skorstenen (så där förstår ni vad historien om Santaclaus som kommer med sina renar på himlen och släpper ned klappar genom skorstenen kommer ifrån).
Firas kvällen innan St Nikolausdagen, 6 dec, men det är lite flexibelt, en hel del holländare väljer att lägga pakjesavond på den närmast liggande helgen, varken 5 eller 6 dec är ju en ledig dag här.

De senaste dagarna, och veckorna, har väldigt många hittat till min blogg när de har googlat på Sinterklaas. I dag mer än någonsin. Det är bara Sinterklaas som gäller.

Och här hemma går ungarna på helspänn.


Förhoppningsvis kommer han också hem till oss

5 kommentarer:

 1. Kul :) har haft lite Dator kontakt med en kille som bor i venlo och han berätta lite om sinterklaas och att dom svarta medhjälparna han har (Zwarte Piet)att dom är lite kontroversiella för vissa holländare i dag. Sen snacka vi lite om "klompers" eller gloggs som han sa, fatta inte först och fick slå upp i lexikon och han menade så klart trätofflor (som finns rätt fina målade i Holland)

  hälsar Lars

  SvaraRadera
 2. Lars, det är sant att Zwarte Piet ibland är lite kontroversiellt.

  I vår lokala Sinterklaas-parad ingick en kille som liksom till naturen var mörk (av afrikansk härkomst med andra ord). Han var också svartsminkad. Det tycker jag var bra, då markerar man att det bara är NEP, holländska för påhittat, inte verkligt. En sagofigur, mao.

  (Legenden berättar att St Nikolaus hade en tjänare som var Mor, dvs nordafrikan.)

  SvaraRadera
 3. Vad kul ni har det där borta:) Du har fått en utmärkelse på min blogg. Grattis förresten till att ha skrivit färdigt! (För visst är det färdigt???)

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket för utmärkelsen, Inga-Lina!

  Visst har vi kul här!

  Jo, jag har skrivit färdigt, i alla fall andra utkastet. Det är och blir läst hos någon just nu.

  Har för övrigt fått kalla fötter (något som nästan alltid infinner sig efter det att ett utkast eller råmanus är färdigt) och är just nu fullkomligt övertygad om att romanen är usel...

  Förhoppningsvis går den känslan över så småningom.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Förra veckan försökte jag förklara Sinterklaas i Sverige. Jag bor nl sedan 5 år i norra Sverige men kommer ursprungligen från Holland. Kul att läsa!
  mvh
  Gwen

  SvaraRadera