fredag 28 augusti 2009

Liten miljönostalgitripp till 80-talet

Någon som minns hela kärnkraftsomröstningen, Harrisburg och allt däromkring, till exempel fredsrörelsen. Sent 70-tal, början av 80-talet.
Jag var så där tretton-fjorton år, var med i Svenska Freds och sprang i alla fall runt i fredsmarscher och var livrädd för att världen skulle gå under i ett kärnvapenkrig. Var givetvis envis motståndare till kärnkraft. Minns detta med lite ångest.

Ta en liten musikalisk och miljöpolitisk nostalgitrip tillsammans med Imperiet (Guld och gröna skogar) Aston Reymers Rivaler (Godis är gott), Ultravox (hade missat att de sjöng om en kärnkraftsolycka), Tage Danielsson(den berömda monologen om sannolikhet) och Birger Schlaug i Pop och Politik.

Världen består fortfarande och jag är inte lika rädd för att den helt ska gå under (jag tror inte att Gud kommer att överge sin skapelse), även om kärnvapenhotet inte är försumbart, snarare sannolikt (för att citera Tage Danielsson), och jag är inte så säker på att människan har blivit så mycket bättre på att ta hand om naturen (det finns ju till och med kristna som tycker att man ska suga ut så mycket ur jorden som möjligt, den ska ju ändå förtäras i eld ganska snart).

Som ett led i evangelisationen, i att sprida det glada budskapet, anser jag att omsorg om miljön ingår.


14 kommentarer:

  1. jag är inte så säker på att människan har blivit så mycket bättre på att ta hand om naturen

    Pessimismen på det området är utbredd, speciellt med alla "miljö"organisationer som sprider Doom & Gloom och budskap att om vi inte skickar pengar till dem nu så dör massor av gulliga pandor och kramvänliga (eh, kanske inte) tigrar.

    Då behövs nyheter som denna.

    Under de senaste 25 åren har världen genomgått en fantastisk utveckling. U-ländernas inkomster har fördubblats, den extrema fattigdomen och förekomsten av barnarbete har halverats. Medellivslängden har ökat och spädbarnsdödligheten minskat.

    ...

    Vi bad nyligen Demoskop att undersöka kunskapen om den genom att ställa åtta kunskapsfrågor till ett slumpvis urval svenskar. Frågorna samlar de bredaste och mest uppmärksammade indikatorerna på levnadsstandard och miljöförstöring: extrem fattigdom, kronisk undernäring och förstörelse av luft, skog och vatten. Den gemensamma nämnaren är att de speglar den positiva utveckling som har skett

    ...

    Okunskapen om den faktiska utvecklingen är överväldigande. Det svenska folket svarar faktiskt fel på samtliga åtta frågor. I genomsnitt svarar majoriteten i alla åldersgrupper, alla inkomstgrupper och alla utbildningsgrupper fel på alla frågor. Den genomsnittlige svensken svarar rätt på endast 2 av 8 frågor.


    Det får en att funder på om det var bättre förr, eller hur? ;)

    /Micke

    SvaraRadera
  2. Hej Micke och välkommen hit!

    Därom tvistar de lärda, som sagt.

    Hade dock inte förväntat mig att Johan Norberg skulle ha kommit fram till något annat, men visst har det blivit bättre på många sätt. Renare vattendrag,t ex.

    Men ökad konsumtion och ökad levnadsstandard kommer utan tvekan att fresta på naturen om inget görs för att utvecklingen (ökad levnadsstandard, inte nödvändigtvis ökad konsumtion) sker på ett naturvänligare sätt än tidigare.
    Det sker en hel del intressant på området, det finns hopp där också.

    SvaraRadera
  3. Därom tvistar de lärda, som sagt.

    På de områden jag nämnde ovan... nej. Där finns inga tvister. AGW (människapad global uppvärmning) är omtvistad, ja, men saker som spädbarnsdödlighet, fattigdom, utsläpp och deras karaktär, där är det ingen tvekan att det går åt rätt håll. Konsensus är att det blir överlag bättre och människan blir avgjort bättre på att ta hand om sig själv och naturen. På det området finns ingen tvist alls. Det finns arbete kvar att utföra men vi är inte sämre på det jämfört mot tidigare... utan tvärt om.

    Jag tror att en anledning till att vi stirrar oss blinda på AGW idag är för att det finns inte så mycket annat att vara upprörd över! De andra frågorna är redan på bordet och trenderna är definitivt på väg åt rätt håll, och det kan man inte skriva stora braskande rubriker om! "Goda nyheter är inga nyheter, inga nyheter är goda nyheter". Saker och ting ändras med tiden... och mycket blir bättre.

    Hans Rosling ger fantastiska föreläsningar på ämnet.

    Hans Rosling, TED Talk 2006
    Hans Rosling, TED Talk 2007

    /Micke

    SvaraRadera
  4. Därom tvistar de lärde...
    jag syftade egentligen på din sista mening, om det var bättre förr eller inte... Och lite mer i allmän mening.

    Människan måste bara ta tillvara sina kunskaper för att skydda naturen, visst har det gått framåt, men inte överallt, eller väldigt långsamt.
    Syrien, där jag bodde i tre år, var ett sorgligt exempel. Alla gamla bilar från Europa (som ersatts med nya, miljövänliga) skeppades dit, tex. Öknen var full av plastpåsar.

    Men jag håller med som du sade, när man inte längre behöver oroa sig för att mätta sina barn kan man ägna sig mer åt miljön.
    Hoppas bara att fattigare länder som nu får det bättre ekonomiskt, tidigare tar in miljön i sina beräkningar än vad vi gjorde.

    SvaraRadera
  5. jag syftade egentligen på din sista mening, om det var bättre förr eller inte... Och lite mer i allmän mening.

    Så vad menar du... att alla delar skulel bli bättre men helheten blir det inte?

    Nej, jag tror inte alls på det. Vi har det förbannat mycket bättre än tidigare, på så gott som alla områden. Hade vi exempelvis skruvat tillbaks tiden 20 år så att jag var född 1953 istället för 1973 hade jag inte haft någon far nu... men så var inte fallet och läkarna i Lund ryckte proppen från hans hjärta inom 1 timme efter att mamma ringde 112, och detta utan att ens öppna bröstet på honom... för att ta ett snabbt exempel.

    Skillanden är snarare att nu har vi lärt oss mycket bättre vad vi kan kräva för en dräglig tillvaro hellre än att bara stå med mössan i hand, skrapa med foten och tacka go'e Herrn för att han upplåter sin godsmark åt oss att arrendera. Nu har vi blivit kräsnare och mer kravställande. Vissa skulle säkert kalla det "gnälligare" men jag håller inte med. Det är inte gnäll att kräva sin rätt.

    Med detta minskar toleransen mot fel, och då ökar vår upprördhet när det är fel. Och då låter det som att vi har fått det sämre, när i själva verket har vi bara slutat att skiten under tystnad och/eller titta bort.

    Så var det bättre förr? Var vi lyckligare/friskare/bättre?

    Jag tillåter mig att tvivla på den hypostesen å det kraftigaste. ;)

    /Micke

    SvaraRadera
  6. Nej, Micke, du missförstår mig lite.
    I allmän mening; Jag tänker mer typ när äldre generationen klagar på den yngre generationen eller det moderna samhället (som de inte tycker är "säkert" längre) och suckar att det var bättre förr (när de i själva verket har glömt det som var sämre förr...)
    Egentligen vill jag inte alls dra in några "lärde" i det resonemanget. Jag är ganska övertygad om att alla "lärda" tycker att det har blivit bättre.

    Jag tycker definitivt att det är BÄTTRE nu.
    Friskare är vi också,lever längre i alla fall.
    Däremot kan jag inte uttala mig om ifall folk är LYCKLIGARE nu. Det är ju en svårare fråga att besvara. Är inte alltid kopplad till hälsa och bättre ställt. Och hänger på individens uppfattning av vad lycka är.

    SvaraRadera
  7. Ja det beror ju på vad du menar med frasen "[om] folk är lyckligare". Vilka är "folk" i det här fallet exempelvis? Och vad menar du med "lyckligare"? Vad är det för slags "lycka" vi mäter?

    SvaraRadera
  8. Kan man mäta "lycka"?

    Något som som gör en person "lycklig", påverkar inte alls en annan.

    En person blir lycklig av halsbrytande äventyr, en annan vill ha lugn och vill att allt ska vara förutsägbart.

    Dessutom är det som du är inne på, vanskligt att tala om "folk".

    SvaraRadera
  9. Kan man mäta "lycka"?

    Något som som gör en person "lycklig", påverkar inte alls en annan.


    ...vilket gör att jag tycker det är upp till den som ställer en fråga i stilen "är vi lyckligare nu?" att börjar med att definera "lycka" och "vi" så att vi vet vad det är vi frågar och var vi skall leta efter svaret.

    Så... tillbaks till usprunget för den här dialog-tråden:

    Det får en att funder[a] på om det var bättre förr, eller hur? ;)

    ...så blir det upp till mig att försöka fastställa vad "det" är... och hur man mäter om "det" har blivit "bättre" eller sämre. Och sedan kanske det är på sin plats att klura ut vad "förr" är. Är dte igår? Förra veckan? Förra året? Förra årtiondet eller förra seklet? :D

    SvaraRadera
  10. Tror jag avstår från det den här gången...
    :)

    SvaraRadera
  11. Hur sanningens vinkelpetter orkar vara "överallt" har jag svårt att förstå. Jag tror att han i hemlighet är försvuren åt den innersta kretsen. DVS CIA.
    Jag RL har hållit ut länge i monologen med honom liksom BS, CS, Realist, med många flera. Jag föreslog häromdagen att vi skulle turas om att punktera Karnerfors.
    Att också du blev utmattad är inte svårt att förstå.
    För övrigt var det väldigt trevligt att läsa din blogg. Hasse och Tage var några av mina idoler.
    Jag kommer inte att överge min skapelse. GUD. Nu råkar JAG vara bortbjuden till en sommarstuga några dagar och tar tillfälligt mina händer ifrån eder! Jag har en idé om att göra upp en Jourlista för Jordansvar för alla invigda vuxna Jordgummor och Jordgubbar.
    Vad tyx?
    Roland

    SvaraRadera
  12. Utmattad, jag vet inte.
    ;)
    Jag tyckte det inte fanns mer att diskutera.
    Man kan ju sväva ut i all oändlighet, men någonstans måste man ju säga stopp.

    SvaraRadera
  13. Materiellt har allt blivit bättre, men religiöst och moraliskt har det tveklöst blivit sämre. Var finns dagens helgon? Självuppoffring, dygd och fromhet anses väl snarast som fult.

    SvaraRadera