tisdag 2 februari 2010

Atmosfäriska störningar

Idag har ett blogginlägg av Carl-Henrik Jaktlund fått mig uppmärksam på ett faktum som jag tror jag har förnekat den senaste tiden:

Jag har nästan helt slutat "vara aktiv" på andra "kristna" bloggar. Med aktiv menar jag deltaga i diskussioner. Jag läser fortfarande en hel del, även om några av det mest välbesökta bloggarna i den kristna bloggosfären rök från min RSS-läsare för ett bra tag sedan.

Jag tror det har att göra med atmosfäriska störningar. Det faktum att lågtryck kan ge mig svår migrän, något som helt tar ur musten ur mig (även sedan migränen försvunnit).

Carl-Henrik skriver:
"På en del håll diskuteras och analyseras kristenhet och teologi med allt annat än en god atmosfär. Visst ska det få vara högt till tak, allt annat är otänkbart. Olika åsikter ska få uttryckas.
Men på sina håll trycks människor och församlingar åt med allt annat än "broderlig kärlek", ömsesidig aktning" lyser med sin frånvaro mellan kommentatorer (citat från Paulus, om du undrar). Allt i "den rena lärans namn". De hittar ständigt något att slå ned på, att avfärda utifrån. Alltid, jämt och hela tiden."

Jag inser att "Swärd-debatten" (där Stefan Swärd dissar Brian McLarens bok Kan man vara kristen?) som Carl-Henrik länkar till, i somras, var droppen för mig. Inte för att man inte ska få reagera om man tycker att någon har fel, som Stefan Swärd gjorde, och han inbjöd ju verkligen till diskussion.
Men atmosfären bland kommentarerna som följde var så tydligt ickeinbjudande att nästan inga "McLaren-anhängare" brydde sig om att ge sig in i diskussionen. Det var egentligen inte blogginnehavarens fel (Själv hade jag inte läst boken då, så jag gav mig inte in i sakdebatten. Tyvärr var det ju många andra som gjorde det, utan att ha läst den).

Så jag gjorde precis det som Carl-Henrik beskriver: Jag drog mig undan. Och jag blir lite chockad när jag ser att det har gått nästan ett halvår, och jag håller mig fortfarande borta.

Så här i efterhand antar jag att jag var feg. Men jag orkade inte. Jag orkade inte tjata med folk, som antingen inte hade läst något av det man diskuterade, eller som inte ens ville medge att vi var bröder och systrar i Kristus. Jag tyckte att det aldrig blev några reella diskussioner, man sade aldrig exakt vad det var som var fel, i tex McLarens böcker, för att ta ett exempel. För att kunna diskutera måste man ju kunna diskutera sakfrågan. Inte bara säga att "det är fel" och "punkt".

Summa summarum är att jag faktiskt mycket hellre diskuterar med ödmjuka ateister (som i Svårigheten att föra Himlen till Jorden), som tar till sig vad man vill säga och vill ha ett ärligt utbyte; än obstinata kristna (finns väl hur många exempel som helst på sådana diskussioner, men hittar ingen bra att länka till just nu) som inte lyssnar och bara vill föra fram sin egen agenda.

Okej, det finns en hel underbara högt-i-tak, öppna, tillåtande bloggar därute. Som tur är.
Jag älskar er allihop, ni betyder mycket för mig.

------

3 kommentarer:

  1. Du betyder mycket du också!

    SvaraRadera
  2. Jag tycker nog Du jämför äpplen och päron. "Vad är skillnaden mellan kristen tokhöger och islamism? Ingen."

    Är inte begreppet "tokhöger" en rallarsving av Guds nåde? Den når nämligen förmodligen alla med mer konservativ syn på bibeln än du själv.

    Det vet vi väl alla att bloggosfären är mycket fränare än böcker och artiklar. Det är främsst mediets fel.

    Tyvärr har nog de flesta, även den citerade Jaktlund, ofta svårt att förstå motståndarnas argument. Och det är då lätt att säga att man är missförstådd, i stället för att sakligt diskutera det som skrivs.

    Men rent generellt tycker jag att det överraskar mig att så många som kallar sig öppna och vänliga reagerar med sådan ilska och fördömanden när man hänvisar till bibeln. Man får inte säga att något är rätt eller fel. Det är illavarslande. Jag tycker nämligen att vi alltid skall samtala utifrån bibeln.

    Var jag elak nu? Det var INTE meningen.

    Vänligen

    SvaraRadera
  3. Hej Lelle!

    Jag måste säga att jag inte riktigt förstår vad du menar med denna kommentar på just detta inlägg.

    Det där med kristen tokhöger skrev jag ju om i ett annat inlägg, som handlade om en uppmaning i USA bland vissa kristna att be för Obamas frånfälle (bokstavligen).
    Tror nog att de flesta skulle säga att man måste tillhöra en tokhöger för att säga så.
    Se:
    http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/2009/11/kristen-tokhoger-och-islamism.html

    Att fösa in andra, som är mer "till höger" än mig i denna fålla är orättvist och det har jag heller aldrig sagt.

    SvaraRadera