måndag 28 september 2009

Musiklektioner


Något som jag alltid har ångrat är att jag aldrig brydde mig om att fatta hur kul det skulle vara att kunna spela ett musikinstrument ordentligt. Började en gång med blockflöjt, fortsatte med mandolin (urkorkat, givetvis) och körde genast fast.
Sedan blev det rösten som instrument som jag använde. Men även där missade jag chansen att utvecklas (genom sånglektioner) när jag fick chansen. Det ångrar jag också.

Så jag är glad när ungarna vill spela. Den äldsta har hållit på med tvärflöjt i drygt två år, fortfarande med entusiasm. Äldre sonen har haft en något trögare år med sin saxofon, men jag hoppas att han ska få större intresse när han har lärt sig mer. Det är ju ett fantastiskt mångsidigt instrument.

Yngre sonen ville spela harpa eller fiol. Vi har en god vän som är konsertharpist och hälsar vi på hos henne försvinner alltid sonen in i musikrummet med henne (där står säkert sex harpor!), för att få lite gratis lektion.
Fiolen blev han förälskad i på musikskolans Öppet Hus, då alla får prova på alla instrument. Vi övertalade honom och fick honom att inse att det kanske är lite mer praktiskt att spela fiol. Framför allt är det lättare att få plats i en orkester.

Nu ska han börja få lektion i eftermiddag och ser väldigt mycket fram emot det. Själv undrar jag hur det kommer att gå. Inte världens enklaste instrument. Men han får världens chans, privatlektion tills hans simlektioner är över om några veckor, då ska han börja i en vanlig grupp.

--

2 kommentarer:

 1. Vad väntar du på, det är bara att börja. Folk skyller på ålder men sanningen är att det är aldrig för sent att börja lära sig spela och sjunga om man är flitig och engagerad. Däremot lär man sig aldrig om man är lat och/eller inte har lust. Det gäller även barn.

  SvaraRadera
 2. Maja, :)
  Givetvis har du rätt!
  Jag antar att sånglektioner skulle ligga mig närmast.
  Men vad det gäller att lära mig ett instrument...

  Det är så mycket jag skulle vilja göra; skriva en bok till, läsa psykologi, lära mig franska, börja jobba...

  SvaraRadera