torsdag 14 januari 2010

Haiti: Det onda drabbar onda som goda

Katastrofen har knappast hunnit drabba Haiti förrän förmenta kristna börjar tala om Guds straff eller djävulens förbannelse.
Som det här med att jordbävningen skulle ha varit en konsekvens av en pakt med djävulen för 200 år sedan för att Haiti skulle bli fria från Frankrike. Landet skulle helt enkelt var förbannat.
Nåja, den där sagan om djävulspakten är något som amerikanske pastorn Pat Robertson slängt ur sig (som förklaring varför allt elände i världen tycks drabba Haiti), och han har ju inte gjort sig känd för kloka uttalandet. Tidigare har han skyllt både Katrinaorkanen och terroristattacker på  aborträtten.
Med andra ord, jag har svårt att ta honom på allvar.

För det första drabbar naturkatastrofer onda som goda, oavsett om man tror att det är Gud eller den Onde själv som skakar jorden. Hade det funnits någon logik i uttalandet att det är Guds straff så borde jordbävningen ha drabbat Haiti för 200 år sedan, när "pakten" slöts, och inte nu.
För det andra finns det inget som stöder teorin att detta skulle vara början av födslovåndorna (innan Jesus kommer tillbaka). Jo, jag tror att Jesus kommer tillbaka, men jag tror inte att vi kan förutsäga det. Jag har skrivit om det förut. Tror ni inte att folk under 1300-talet trodde att digerdöden var början till födslovåndorna? Men vi finns kvar, 700 år senare. Och världen är varken sämre eller bättre.

Det finns helt enkelt inga naturvetenskapliga bevis för att jorden drabbas av mer naturkatastrofer nu i vår tid än tidigare. Jorden har alltid drabbats av epidemier, vulkanutbrott, översvämningar, torka och jordbävningar. Tvärtom har det blivit bättre för många människor, eftersom man har lärt sig skydda sig, tex genom jordbävningssäkrare byggnader och enkla varningssystem (bla i Bangadesh mot orkaner).

Sanningen bakom "förbannelsen" kan man se i Haitis historia. Först en bestialisk slavkoloni, där medellivslängden för slavar var 21 år. Följden blev ett slavuppror, innan Haiti blev "självständigt" från Napoleons Frankrike. Självständighet mot att betalning. Det enda land som har varit tvunget att betala för sin frihet. Det var ett hopplöst företag för ett fattigt, krigshärjat land. Inte förrän 1947 var den ursprungliga skulden, plus ränta, betald. Men dessförinnan hade Haiti tagit lån, från USA, Tyskland och Frankrike, för att kunna betala den ursprungliga skulden.
Dessutom stoppade en del av den korrupta ledningen pengar i egen ficka. Och sedan kom diktatorer som Papa och Baby Doc, far och son Duvalier. Källa: TimesOnline
Följden; ett extremt fattigt land, med låg medellivslängd, hög barnadödlighet och dålig ekonomisk utveckling. Som man ser en följd av idag. Husen är väldigt dåligt byggda.
Om en jordbävning av samma magnitud skulle drabba USA eller Japan, så skulle följderna med stor sannolikhet inte bli så svåra som på Haiti.

Förbannelse? I så fall en skapad av människor. Och då inte enbart de som befinner inom Haitis gränser.

Och visst behöver Haitis invånare våra förböner. Men framför allt praktisk hjälp.


Tex genom Svenska Kyrkans Internationella Arbete
Läkare utan gränser
Rädda Barnen
Röda korset

1 kommentar:

  1. Intressant inlägg. Och du har helt rätt beträffande vikten av de praktiska insatiserna. Vilken enorm tragedi.

    SvaraRadera