fredag 16 juli 2010

Favorit i repris 9 - The Endtimers

Med anledning av Joachim Elsanders inlägg i dag Antikrist som fredsmäklare, tyckte jag att det var dags för ännu en Favorit-i-repris, den om Endtimers, och den effekt den har (eller har haft) på Mellanösternpolitiken. Bakom denna teologi, besläktad med "Left behind" (storsäljande romaner om den yttersta tiden, enligt en viss tolkning av Uppenbarelseboken i Bibeln) ligger en förskräcklig människosyn och speciellt en mycket skev bild av judarna.

---------------------

Jag är ingen bra apologet. Det kan vara svårt ibland att förklara och presentera vad jag tror på.
Ibland är det lättare att säga vad jag inte tror på.

På Tro&Tänk hittar jag länken till Doomsday Code, en mycket intressant dokumentär om "Endtimers", dvs de kristna, främst i USA som tror på den eskatologiska tolkningen av tex Uppenbarelseboken, som kännetecknas av bla "Left Behind". Med ett fint ord dispensationalistisk eskatologi. Jag skäms när jag säger att en gång, som tonåring, svalde jag denna teologiska tolkning nästan med hull och hår. Tack gode Gud för att Han omvände mig.

Pastor Astor sammanfattar vad de stora farorna med denna teologi är:
 • Det ensidiga ställningstagandet för Israel och motståndet mot vissa fredsträvanden
 • Avskyn för FN
 • Ointresset för klimatfrågorna
På Kolportören kastade jag ut en fråga häromdagen:
"Det sägs också att Livets Ord samlar in pengar för att hjälpa judar köpa egendom i östra Jerusalem, så att hela Jerusalem ska bli judiskt. Även egendomar från kristna araber köps upp.Är det sant? Nån som vet?"
Jag tror inte att jag kommer att få svar på den frågan. Däremot sägs det i Doomsday Code att judar får hjälp att köpa egendom i Östra Jerusalem med pengar från amerikaner. (ca 18.40 in i programmet).Och stödet är inte litet, enligt dokumentären. Men inslaget med den amerikanske drillern, som ämnar borra sig in i arabiska oljekällan (han talar om det som om det var en (1) källa), är nästan komiskt. Hur långt hade han tänkt borra? (Israel är ganska långt från stora oljetillgångar, vad jag förstår.)

Och "Endtimers" har inflytande ända in i Vita Huset.
Vad som skrämmer mig mest är att det för dessa kristna verkar vara viktigare att påskynda Jesu återkomst genom praktiska, moraliskt tvivelaktiga gärningar, än att praktisera och förkunna Jesu kärleksbudskap.
Vad hände med Jesus ord i Matt:5:43-48?
Älska era fiender
Och vad jag inte förstår är hur motivationen att förkunna evangelium grundar sig i att "snabba på" Jesu återkomst. I stället för att motiveras av att göra just det som det verkligen handlar om: Att förkunna det glada budskapet om Jesus Kristus. Utan baktankar.

Och jag reagerar också på (detta är ett tillägg skrivet efter det att jag tittade på filmen igen) att "Endtimers" egentligen inte alls stödjer Israel för att de älskar landet och judarna, utan därför att de vill påskynda Jesu återkomst. I den yttersta tiden kommer två tredjedelar av judarna att dödas i vilket fall som helst, enligt "Endtimers". Vilken hemsk människosyn generellt och vilken förfärlig syn på Israel och judarna! Bara medel för att påskynda Jesu återkomst.


Och jag reagerar omedelbart negativt när jag stämplas som motståndare till Israel och till och med som antisemit, bara för att jag ifrågasätter denna bibelsyn!


Jag kan bara reflektera och säga till er som undrar, min tro skiljer sig ljusår från den som "Endtimers" verkar ha. Döm själva. Jag ryser av obehag när jag ser filmen.

7 kommentarer:

 1. Bra rutet igen, Monica. Jag har inte sett filmen du skriver om, men inser efter din text att jag inte tänker kasta bort tid på att se den. Det du beskriver handlar om ett sätt att läsa fr a Uppenbarelseboken som i bästa fall är galenskaper av folk som inte har alla hästar hemma. I värsta fall ligger det en obehaglig politisk agenda bakom: Stödet till Israel handlar om att försöka omvända judar för att på så vis påskynda Kristi återkomst. Resultatet blir, precis som du skriver att åtskilliga bärande delar i Kristi budskap "glöms bort". I min roman, "Den stenlagda vägen", presenterade jag vad jag vill kalla en sansad kristens brottning med just Johannes uppenbarelse. Jag är varken antisemit eller fiende till Israel men kan inte acceptera de element i det landet som bosättarna representerar. Mest av allt för deras totala oförsonlighet. Författaren Johanna Schwartz (tyvärr inte i livet längre) sa efter en massaker på åttiotalet: "Hela Israels eistensberättigande tycks i praktiken vila på 6 miljoner lik!" Lägg då märke till att hon själv var judinna!
  Allan Willny

  SvaraRadera
 2. Allan, filmen är faktiskt värd att se. Tony Robinson (mer känd fr Blackadder) gör ett bra jobb.
  Skrämmande dokumentär, men bra.

  SvaraRadera
 3. Och nu har jag bäddat in den också, glömde det.

  SvaraRadera
 4. Tack ska du ha! Hittade det här ganska sent och orkade bara med en halvtimme nu. Men du har rätt - den är skrämmande sevärd.

  Allan W

  SvaraRadera
 5. Hej igen! Nu har jag sett hela filmen och ville mest tacka för hjälpen att komma åt den. Välgjord och skrämmande. Jag tar tillbaka det där "bara" från epitetet knäppgökar vilket jag menade även om jag inte skrev det. Med det inflytande de tycks ha är de snarast FARLIGA knäppgökar. Fick spontant lust att söka reda på någon av dem och leka Amos eller någon av de andra domsprofeterna. För mig är det så enkelt att endtimers inte har någonting med sann kristendom att göra. Och deras synd blir extra svår eftersom de påstår sig följa Guds vilja. Med såna löss bland de kristna är det inte konstigt att många sansade människor tar avstånd ifrån Gud - de tror ju uppenbarligen att dessa farliga galningar är representativa för kristendomen. Läge att be för dem med andra ord. För jag skulle inte vilja vara i deras kläder på domens dag.
  Allan Willny

  SvaraRadera
 6. Ska titta när regnet börjar...
  Har du förresten sett den här uppsatsen, skriven av en major inom US Army: www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA485511
  Hur millennialismen påverkar USA:s politiska inriktning. Intressant och även lite skrämmande.
  Ibland uttrycker en del kristna att det väl inte spelar så stor roll hur man tänker om "sista tiden", bara man älskar Jesus. Jag håller inte med. Vår gudsbild präglar oss mer än vi tror, och vår teologi hur vi tolkar det som sker.
  Följderna av en insidig och svart-vit syn på "sista tiden" avslöjas i dokumentet jag länkar till. Värt att läsa.
  / Thomas

  SvaraRadera
 7. Thomas, tack för länken, ska läsa.
  Intressant att det faktiskt har gjort undersökningar om det här.

  SvaraRadera