lördag 7 juni 2008

"Endtimers" och deras politiska inflytande

Jag är ingen bra apologet. Det kan vara svårt ibland att förklara och presentera vad jag tror på.
Ibland är det lättare att säga vad jag inte tror på.

På Tro&Tänk hittar jag länken till Doomsday Code, en mycket intressant dokumentär om "Endtimers", dvs de kristna, främst i USA som tror på den eskatologiska tolkningen av tex Uppenbarelseboken, som kännetecknas av bla "Left Behind". Med ett fint ord dispensationalistisk eskatologi. Jag skäms när jag säger att en gång, som tonåring, svalde jag denna teologiska tolkning nästan med hull och hår. Tack gode Gud för att Han omvände mig.

Pastor Astor sammanfattar vad de stora farorna med denna teologi är:
 • Det ensidiga ställningstagandet för Israel och motståndet mot vissa fredsträvanden
 • Avskyn för FN
 • Ointresset för klimatfrågorna
På Kolportören kastade jag ut en fråga häromdagen:
"Det sägs också att Livets Ord samlar in pengar för att hjälpa judar köpa egendom i östra Jerusalem, så att hela Jerusalem ska bli judiskt. Även egendomar från kristna araber köps upp.Är det sant? Nån som vet?"
Jag tror inte att jag kommer att få svar på den frågan. Däremot sägs det i Doomsday Code att judar får hjälp att köpa egendom i Östra Jerusalem med pengar från amerikaner. (ca 18.40 in i programmet).Och stödet är inte litet, enligt dokumentären. Men inslaget med den amerikanske drillern, som ämnar borra sig in i arabiska oljekällan (han talar om det som om det var en (1) källa), är nästan komiskt. Hur långt hade han tänkt borra? (Israel är ganska långt från stora oljetillgångar, vad jag förstår.)

Och "Endtimers" har inflytande ända in i Vita Huset.
Vad som skrämmer mig mest är att det för dessa kristna verkar vara viktigare att påskynda Jesu återkomst genom praktiska, moraliskt tvivelaktiga gärningar, än att praktisera och förkunna Jesu kärleksbudskap.
Vad hände med Jesus ord i Matt:5:43-48?
Älska era fiender
Och vad jag inte förstår är hur motivationen att förkunna evangelium grundar sig i att "snabba på" Jesu återkomst. I stället för att motiveras av att göra just det som det verkligen handlar om: Att förkunna det glada budskapet om Jesus Kristus. Utan baktankar.
Och jag reagerar också på (detta är ett tillägg skrivet efter det att jag tittade på filmen igen) att "Endtimers" egentligen inte alls stödjer Israel för att de älskar landet och judarna, utan därför att de vill påskynda Jesu återkomst. I den yttersta tiden kommer två tredjedelar av judarna att dödas i vilket fall som helst, enligt "Endtimers". Vilken hemsk människosyn generellt och vilken förfärlig syn på Israel och judarna! Bara medel för att påskynda Jesu återkomst.
Och jag reagerar omedelbart negativt när jag stämplas som motståndare till Israel och till och med som antisemit, bara för att jag ifrågasätter denna bibelsyn!
Jag kan bara reflektera och säga till er som undrar, min tro skiljer sig ljusår från den som "Endtimers" verkar ha. Döm själva. Jag ryser av obehag när jag ser filmen.

7 kommentarer:

 1. Jag håller med dej. Ett exempel, förra sommaren kritiserades den kristna hjälporganisationen Diakonia som bedriver hjälparbete i Palestina av dessa "endtimers". Denna teologi finns inte bara i Livets Ord utan även Pingströrelsen och även andra frikyrkor.

  Jag länkar till artikel i Dagen

  SvaraRadera
 2. Monica!

  Tack för att du finns och för att du reagerar så sunt.

  SvaraRadera
 3. Nå, FN har väl inte blivit någon succé precis. ;-)

  Bra skrivet Monica! Fortsätt skriva - även här i bloggosfären! och inte bara på manusen. :-)

  SvaraRadera
 4. Jo, jag har också reagerat på Endtimers, och förstås tagit detta fenomen som intäkt för den farlighet som religion kan utgöra. Det jag har så svårt att förstå är att man i detta fall haft 2000 år på sig att fundera, analysera, förstå kärnan i kristendomen men ännu inte ens kommit överens om centrala delar om liv och död, människans ansvar för jorden och vad kärnan i kristen etik är. Så många gånger under mina år i politiken har jag uppfattat valda företrädare för kristendomen, och andra religioner, som så uppfyllda av sin egen strävan att nå evigt liv att man avsäger sig ansvaret för miljö, fred och humanitet. Jag uppfattar inte att Monica, vars inställning jag uppskattar och känner djup respekt för, på något sätt i sina tolkningar av Bibel och kristendom utgör en majoritet. Tvärtom. Jag känner förtvivlat många kristna som menar att USA:s administration tjänar Gud, att döda är mer än godtagbart, att påven har rätt när han lär ha uttryckt sig negativt om de som tar miljö och klimat på allvar.
  Efter 2000 år tolkar man fortfarande sin religion på de mest skilda sätt i de för världen avgörande frågorna. Hur ska jag veta vem som har tolkningsföreträde när alla hänvisar med samma övertygelse till Jesus, Bibeln och sin kristna grundsyn.

  Och så går jag ut på sommarängen, än en gång, och vet, nej känner djupt i mitt bröst, att ju vackrare den är, ju mer smärta finns det, äta, ätas, lemlästa, skada för att överleva. Ju mer man lär sig om naturen- som skapats av en god Gud eller en vare sig god eller ond evolution - ju mer ohyggligt smärtsam inser man att den är. Ju mer man lär sig av människans historia, ju mer inser man hur ohyggligt ond och cyniska människan kan vara - inte minst i religioners namn. Är det märkligt att man blir förvirrad ju mer man söker? Inte blev det så mycket bättre när jag gick en Alphakurs, där tolkningarna gick våldsamt isär.

  Mycket lite tycks mig säkert. Mer än att Holland spelar en lysande fotboll och, om rättvisa råder, bör vinna EM.

  SvaraRadera
 5. Birger S. Kristen tro är inte som politik. Det är inte en åsiktsgemenskap.

  Det råder dock så gott som konsensus bland kristna om att helgonen manifesterar Jesu budskap (evangelierna). Varför inte studera helgonens liv?

  SvaraRadera
 6. Tack ALLA för era kommentarer! Det är kul att komma tillbaka efter en veckas bortavaro till bloggen!

  Under min vecka i England lyckades jag nästan få in foten mellan dörren på Lambeth palace, men ärkebiskopen var hemma,(och då ville vi liksom inte klampa in i vardagsrummet och säga hej, :)
  så vi fick nöja oss med att se Lambeth Palace Garden (inkl. den vilda ärkebiskopliga räven!). Det är sånt man lyckas med när man har "friends in high places", Varken Lambeth palace eller dess trädgård är öppet för turister.

  Vissa saker jag skrev om i detta inlägg fick jag också bekräftat, av samma person som visade oss runt sin arbetsplats, (alltså en god vän vi lärde känna i Damaskus som numera tillhör ärkebiskopen av Canterburys stab). Kan inte gå i in i detalj, tyvärr...
  ---
  JOHAN, nej inte har FN alltid varit någon succé, men att FN skulle vara Antikrist?... (Refererar till Doomsday Code-dokumenären om någon undrar).

  Jodå, jag ska fortsätta skriva även här på bloggen.
  ----

  BIRGER,
  Hur ska jag veta vem som har tolkningsföreträde när alla hänvisar med samma övertygelse till Jesus, Bibeln och sin kristna grundsyn? skriver du.
  Jag undrar faktiskt VEM som har tolkningsföreträde? Alla tolkar ju utifrån sin bakgrund, behov, åsikter och ännu värre blir det ju om man har en "hidden agenda".
  Använder religionen för egna syften, alltså.

  Jag menar, det är ju JAG som tror, och på Jesus, dessutom, inte på någons tolkning.
  (Däremot kan ju andras (sådana som är mer smarta än jag) tolkningar ibland hjälpa mig att förstå knepiga delar av tex Bibeln)
  Det här får jag nog fundera mer på...

  Kanske NÅGON ANNAN har funderingar på just detta om tolkningsföreträde?!?

  Håller med Johan om att kristen tro inte är en åsiktsgemenskap.
  Och inom ett och samma politiskt parti har man ju också olika åsikter om olika frågor, det tycks för mig vara rent mänskligt. Att alla skulle tycka lika är ju inte logiskt, speciellt i svåra moralfrågor.

  Jag tycker det är tråkigt att höra att du uppfattar att kristna med åsikter liknande mina är en minoritet, så uppfattar nämligen inte jag det! Absolut inte! Men kanske är vi för tysta. Skriker inte högst, utan sliter i det tysta. (fast ibland känns det som om man ville skrika, men man är ju en sån liten röst i mängden!)

  Men det finns så mycket positivt att upptäcka och det rör på sig i kristna kretsar, speciellt i USA och då inte bara inom den sk Emergent Church-rörelsen (som jag har skrivit en del om på bloggen)
  Jag vet inte om det är konstigt att säga att trots att naturen är smärtsam och människan ond, så kan jag se det vackra i dem. I alla fall att det var vackert och gott från början.
  Och människan kan ju göra så oändligt mycket GOTT också, eller hur?

  Birger, du tar upp så mycket i din kommentar som jag skulle vilja besvara, men det skulle bli så långt (och en del kan jag inte svara på). Jag har i alla fall försökt.

  Ps.
  Vad jag har förstått finns det fortfarande en chans att Sverige och Holland möts i kvartsfinal...

  SvaraRadera
 7. (1) "Vad jag har förstått finns det fortfarande en chans att Sverige och Holland möts i kvartsfinal..."

  Ja, kvarts- eller semifinal. Det vore verkligen festligt. Tyvärr har Sverige ingen chans mot ditt fantastiska Holland. Fast du är lyckligt lottad att få vara både svensk- och hollandsfan. Jag tror Holland vinner i en final.

  (2)"Och jag reagerar omedelbart negativt när jag stämplas som motståndare till Israel och till och med som antisemit, bara för att jag ifrågasätter denna bibelsyn!"

  "Left behind" är en sorglig story med böcker och videos, mest för dollarstinna spekulatörer. Sorgligt att behöva ha den typen av marknad i en sektor som kräver mera av seriositet. Den finalen går mera på enkla raka rör och inte det spekulativa skrämmande sättet man far fram. Omvändelse är viktigt, men det är som det står i Romarbrevet: Det är något som kommer av godhet och inte via skrämsel.

  Det tycks som bohusbandet fortfarande håller rätt väl i snålblåsten när vi nu snart går mot mörkare tider ;-) - menar tiden efter Midsommar och Misommarsolståndet... Vi ses!

  SvaraRadera