fredag 20 mars 2009

Jämföra sex- och andaktslivet?

Först tänkte jag att jag reagerade på grund av en fyndig rubrikssättning av någon i Dagens redaktion, för att locka läsare. Och de lockade mig, haha. Jag trodde givetvis att de hade hittat någon intressant amerikansk undersökning igen.
Sedan insåg jag att det bara var halva sanningen och att det inte enbart är en artikel där författarna vill propagera lite käckt för ett mer givande andaktsliv i familjen.
De jämför faktiskt sex- och andaktslivet. 
Den andliga biten har vi varken tid eller ork med. Även om sexlivet i kristna barnfamiljer många gånger går på sparlåga är sexlivet nog ofta både bättre och mer frekvent än andaktslivet.
Inget fel i denna iakttagelse, men på slutet säger de: 
Många föräldrar skulle upptäcka att det andliga livet i familjen kanske kan ge mer kraft och glädje i vardagen än sexlivet i bästa fall gör.

Jag måste säga, vad har det ena med det andra att göra? Och varför ställa dem emot varandra?Eller det är kanske precis det man ska göra?
Hur är ett äktenskap där man har ett levande andaktsliv, läser Bibeln och ber tillsammans, utöver att man går i kyrkan och barnen deltar i kyrkans aktiviteter, men inte ork över för sexlivet?
Knappast bra, det heller.

När jag läser sista meningen i debattartikeln så får jag lite känslan: 
Stackars småbarnsföräldrar (räknar mig inte riktigt dit längre), först ska de ha dåligt samvete för att de inte har ett bra andaktsliv i familjen, sedan ska de ha dåligt samvete efter att ha frampressat lite lust och ork för sex för att de lyckades göra just det sistnämnda i stället för att be tillsammans.

Givetvis tycker jag att man ska ha ett bra andaktsliv i familjen. Men det handlar väl om prioriteringar i vardagslivet? En stund efter maten, när ändå alla är samlade. Klassiska aftonbönen. Andra lämpliga tider.
Men snälla, dra inte in sexlivet i ekvationen. 
Stressade kristna par behöver både ock. Antagligen mer av båda.
5 kommentarer:

 1. Jag håller fullständigt med. Sannolikt behövs mer av båda, men det är bara dumt att säga att det ena är bättre än det andra. Jag tror Gud är tämligen mån om att trötta småbarnsföräldrars sexliv.

  SvaraRadera
 2. Well, jag är inte HELT övertygad om att det var det de menade. Tycker bara att exemplet var korkat.
  Det hade varit mer övertygande om de hade sagt att man skulle surfa på nätet mindre (!), shoppa mindre, se mindre på TV....

  Ja, är fullkomligt övertygad om att Gud vill att vi ägnar mer tid åt honom, men även varandra.

  Inget motsatsförhållande.

  SvaraRadera
 3. Nu har jag läst hela artikeln. Egentligen handlade den ju om hur familjens andaktsliv gör att våra barn lättare hittar till en kristen tro. Då förstår jag egentligen ännu mindre varför man jämför det med föräldrarnas sexliv. Som sagt inget jättebra exempel kanske, men rubriken fångar ju en del intresse.

  SvaraRadera
 4. Tänkte precis samma sak. Märkligt, undra hur de tänkte där?

  SvaraRadera
 5. Joachim, jag är kanske inte ensam om att reagera i alla fall.
  Trodde jag överreagerade.

  Men jag undrar om det ändå inte är så att det har funnits något dolt inbyggt i kristenheten genom långa tider att sexlivet inskränker andaktslivet. Att de står emot varandra.

  Visst är det bra att puffa för bättre andaktsliv i familjen, jag hoppas ingen missförstår mig där.

  Det blev bara lite galet formulerat.
  Hoppas jag.

  SvaraRadera