tisdag 1 december 2009

Monicas adventskalender 1 dec - Fördomar

Visst heter det adventskalender och inte julkalender?

Tycker jag i alla fall.
Och jag ska försöka skriva något varje dag fram till jul.


Jag blev nästan chockad i morse när jag upptäckte att det var första december. Den första riktigt kyliga morgonen dessutom. Och snart måste lyset på cykeln på, det blir mörkare för varje dag.

Sinterklaaspresenterna är nästan avklarade. Det gör dagarna innan jul lite lugnare. Men mer om det den femte december, när man firar Sinterklaas i Holland.
 -------

Igår började jag fundera på hur fördomsfull jag är egentligen.
Vi skulle på kvartsamtal (sju minuters samtal...) på dotterns högstadium. På hennes skola går det till så att alla lärare sitter i aulan, eller det sk. mediateket, vid var sitt bord. Varje elev får sju minuter per ämneslärare. Vid varje byte ringer en klocka och nya föräldrar tar plats vid respektive ämneslärare. Ingen för den som vill hålla sitt samtal privat alltså...

Problemet var bara att vi inte hade någon aning om hur dotterns tysklärare såg ut. Bara att han hette Muller. Varje lärare hade en namnskylt på sitt bord, men de gick inte att läsa på avstånd, eller de stod skymda.
"Vem ser mest ut som en tysklärare?" sa jag till min man. "Kanske han där, den blonde killen".
Min man gav mig en blick som sa något om "fördomar om tyskar".
Ja, men, han hette ju till och med Muller... (Visserligen ett ganska vanligt namn i Holland, men ändå. Får mig i alla fall att tänka på doktor Müller i Tintin...) han måste vara blond och se tysk ut (kommer inte ihåg om doktor Müller i Tintin var blond).

Klockan ringde, det var vår tur att få "sjuminuterssamtal" och vi gick på jakt efter rätt lärare.
Givetvis var det den där "blonde killen". Min man hade svårt för att hålla sig för skratt.
Under samtalet visade han sig vara en ännu typisk tysklärare. Inklusive brun manchesterkavaj (och han var yngre än jag, till och med...)

För att försvara mig kan jag berätta att när jag bodde i England kunde jag skymta svenskar på femtio meters avstånd på Oxford Street i London.Innan jag hörde dem tala. De är definitivt blondare än tyskar.
Numera kan jag skymta holländare lika lätt. Ofta på grund av längden. De sägs vara längst i Europa. Kanske beror det på mängden kool, spitskool, zuurkool, boerenkool och andijve som de äter (alla fyra är kål av olika sorter och former).
Är jag fördomsfull nu?
3 kommentarer:

 1. Naturligtvis heter det adventskalender. I svensk TV pratar alla redan jul, som om en stor händelse inte behöver förberedas. Och annonserna för överdådiga julbord tar upp flera sidor i tidningarna. Själv vägrar jag julbord innan julafton, och ska man vara strikt är också det en dag för tidigt. Men vem bryr sig om det i sekulariseringens tidevarv? Utom du, Monica, och dete är jag tacksam för. Müller i Tintin var för övrigt mörk och försedd med mustach och skägg. Tintin är min fasta inledning på semestern - då läser jag igenom allihop innan jag gör något annat. Skoj. Och fördomar kan vara kul att leka med, så länge man inte låter dem styra sig. Tycker i alla fall jag.
  Allan Willny

  SvaraRadera
 2. Hade känslan av att Tintins Müller var mörkhårig...

  SvaraRadera
 3. Tja bodde i Holand (nyss flyttat hem) och ute i Boerlandsområdena även DET bibelbältet skyllde man Holländarnas längd på att det var så mycke gödningshögar för att de skulle få en chans till frisk luft måste de växa över de fem meter höga gödselhögarna.

  SvaraRadera