söndag 14 oktober 2007

Muslimer i kristna friskolor

Jag har tidigare skrivit om att jag har mina barn på en kristen friskola här i Holland. Skolan ligger i ett område med ganska få invånade som har utländsk bakgrund. Men det finns ändå ett par muslimska familjer som har sina barn på skolan.

Igår kväll träffade jag en kvinna som berättade att hon var lågstadielärare på en kristen skola där 20% av eleverna kom från marockanska (muslimska) familjer. Jag blev naturligtvis intresserad och frågade varför de familjerna valde just deras skola. Enbart för att den höll hög kvalitet på undervisningen?
Nej, sade hon, hade hade intrycket av att många ville hellre ha en skola med en kristen profil därför att de tyckte att de hade mer gemensamt med vad den lärde ut än den kommunala. De hade inget emot att barnen lärde sig den bibliska historien, delar av den återfås ju helt enkelt i Koranen också. Nej, de tror inte att Jesus var Guds son, där ligger skillnaden, men det verkade inte vara ett hinder för att låta barnen vara med på bibelundervisning, morgonandakter och skolgudstjänster.

I Oman talade man om "people of the book" när man talade om judar och kristna. People of the book, hade inte hela sanningen, ansåg man, men skulle respekteras därför att de hade en del av den.

Ljusår från den muslimska tro som muslimska fundamentalister presenterar med vapen i hand, och som är den enda som de flesta västerlänningar känner till.
------------

Samma kvinna, som berättade om skolan hon jobbar på, berättade att en muslimsk kvinna i närheten där de bor brukar be dem att ta med hennes två döttrar när de går till kyrkan. Inför erbjudandet att själv komma med till gudstjänsten tackar hon dock nej.

3 kommentarer:

 1. Intressant, min fru berättade en liknade iaktagelse.Hon träffade en präst i en liten kristen kyrka i Gaza som berättade att en stor del av eleverna i hans kristna skola kom från muslimska familjer. Vid de stora högtiderna ( jul och påsk)i hans kyrka kom även muslimer på gudstjänsten. Vad jag förstår är förhållandet likadant även på västbanken. För ett par år sen hade vi i min pingstkyrka regelbundet besök av ett par älde muslimska kvinnor från Iran på våra gudstjänster ( tyvärr har de nu flyttat från stan )Öppenheten från muslimer mot oss i kristna kyrkor är nog större än vi förstår.

  SvaraRadera
 2. Samtidigt är jag orolig för att den aktuella situationen har försämrat de kristna-muslimska relationerna.

  Låt oss hoppas och be att muslimer ska komma på kristna gudstjänster i Gaza och Västbanken även i framtiden.

  SvaraRadera
 3. Verkligen intressant, Monica; här får det bli en länk till post om de svenska friskolorna. Tack //Dag Sr

  SvaraRadera