måndag 5 november 2007

Are we really awake?


Jag försöker bryta min bloggfasta, som ni ser. Lite i alla fall.
Behöver lite hjälp.


"Are we really awake?
Do we really get the good news of Jesus?
Or are we living out another story, using a lot of Jesustalk plastered onto it?" (Brian McLaren, se videon nedan)

21 kommentarer:

 1. Barian Mc Laren har rätt den kristna religionen är många gånger ett problem än en lösning för problem i världen.
  Nu slänger jag ut en brandfackla:
  Jämför dessa två hemsidor:
  Livets Ord har en historia av starkt stöd till Israel och det judiska folket. se länk:
  http://www.livetsord.se/default.aspx?idStructure=136
  Så här ser verkligheten ut:- Gravida kvinnor är särskilt utsatta. Palestinska Röda Halvmånen har dokumenterat över 50 födslar i vägspärrarna, när israeliska soldater vägrat låta de blivande mödrarna passera. Den fjärde Genèvekonventionen fastslår att civilbefolkningen, även under ockupation, har rätt till vård.
  se länk till röda korset:
  http://www.redcross.se/RKSF/sfdesign.nsf/main?openagent&layout=nyheter&docid=BED331F96FA26D2AC1257378003A9B6A&menu0=0&menu1=2
  "Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.” citat Martin Luther King

  SvaraRadera
 2. MONICA: En bra fråga är också Vad är de Goda nyheterna? Bloggosfären fylls kanske med mycket av annat liv men plastat med Jesus-snack... //Dag Sr

  EGON: Sorry, men vet du vad netikett är? Det handlar bl.a. om att hålla sig till ämnet. Det du skriver handlar om Palestina-Israel-frågan. Den berörs inte alls av bloggare Monica. Sorry, men jag blir sned på människor som inte kan hålla stilen. Gå hem och läs på, innan du klottrar vidare. Hårt sagt? Inte alls, bara sant! //Dag Sr

  SvaraRadera
 3. Egon!
  Även om din brandfackla är behjärtansvärd,och jag vet vad du brinner för, så sitter du på gränser vad det gäller att hålla sig till ämnet, där har Dag en poäng.
  Å andra sidan kan nog frågan om vad som är Good News få oss att associera ganska vilt.

  Dag!
  Jo, det är en bra fråga.
  mcLarens ord fick mig att hoppa till lite, tänk om jag lever ut "another story" och har snyggat till den med lite Jesus snack?

  Jag fortsätter min bloggfasta, jag vill undersöka vad som är de Goda Nyheterna, jag vill skala av allt annat, jag vill tillbaka till rötterna...

  SvaraRadera
 4. MONICA
  OK, det var alltså Brian du citerade... undrade just.

  Har kört igenom på 1an. Imorgon kör jag på 2an och 3an. Det är viktigt att inte köra på för höga växlar i bergen ;-)

  Var ska jag göra mina Kommentarer, tro. Rallykörning bör nog kommenteras internt. Hahaa Du är festlig! Hälsa maken!!

  SvaraRadera
 5. För ALLA ER som undrar vad i hela världen Dag talar om, så tror jag att han kommenterar en helt annan blogg;
  alltså, han håller sig inte alls till ämnet och borde förpassas en blogg bort, till min skrivarblogg.

  Dag! Länken finns här intill.
  Varför tycker du att jag är festlig och varför ska jag hälsa maken? VAD ska jag hälsa maken?
  Rallykörningskommentarer får gärna ske på respektive bloggar (rätt blogg alltså) om du inte ser något hinder.
  Är du lika personlighetskluven som jag, Dag? Det frestar på att ha två bloggar.
  Snart blir jag väl en av mina karaktärer och det vore ju synd.
  (Det där sista borde ha skrivits på min skrivarblogg, fy på sig, Monica!)

  Ps.
  Ursäkta om citeringen av McLaren var lite otydlig, ska ändra det.

  SvaraRadera
 6. Bäste Monica förlåt mej.
  Jag tog fasta på vad som jag uppfattade som budskapet i hans film ” den kristna religionen är oftast en del i problemet än en del i lösningen i vår värld” och ”religionen har blivit ett opium för folket istället för utmana orättvisorna i världen ” förlåt den dåliga översättningen/sammanfattningen. Det är där min kommentar kom in,när kyrkor i detta fall Livets Ord, välsignar en stat som har vägspärrar mellan de palestinska byarna och städerna som gör att mödrar får föda sina barn på vägen istället för på sjukhus. Paulus skriver: Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting. Vad menar Paulus?

  Förlåt mej om du tycker att min kommentar inte håller sig till ämnet i så fall ta bort den.
  PS.Det finns fler filmer av Brian Mc Laren Jesus och Guds rike , Rättvisa makt och Guds rike se länk:
  http://www.trotank.se/blog/index.php?/categories/32-Emergentmissional

  SvaraRadera
 7. Jag har haft mer videor med McLaren tidigare, klicka på länken till McLaren.

  Nej, jag tar inte bort din kommentar, Egon, jag sade att jag tyckte det låg på gränsen, men jag tycker också att det måste få finnas en chans att associera med frågan "Are we really awake?"

  Frågan "Vad menar Paulus?" är berättigad, liksom Jesu ord om älska sin nästa och älska sin fiende. Vad menade Jesus egentligen?

  Samtidigt berörde McLarens ord mig själv ganska djupt, eftersom jag insåg att jag först måste ta reda på vad i mitt utlevande av de Goda Nyheterna som bara är påklistrat Jesussnack.
  Jag är fullständigt övertygad om att alla "sidor" av kristenheten har påklistrat Jesussnack.
  Och det är alltid lättare att se när andra lever ut de Goda Nyheterna på fel sätt och verkar vara fullklistrade med Jesussnack.

  Jag måste börja med mig själv.
  ------
  Ps. Jag vet inte om "påklistrat Jesussnack" är en bra översättning från engelskan. Någon som har bättre förslag?
  Men ni fattar vad jag menar...

  SvaraRadera
 8. ”Och det är alltid lättare att se när andra lever ut de Goda Nyheterna på fel sätt och verkar vara fullklistrade med Jesussnack.”

  Ja Monica jag såg sista delen av filmen ytterligare en gång, det han pratar handlar om Jesu efterföljelse? Jag jobbar på det är inte framme än. Vem ger kristendomen mest respekt idag? Är det dessa som jobbar i det tysta, av tex. dessa av vissa kristna förtalade se bifogad länk, eller är det tex. en pastor i Uppsala ?
  Matt 25:35-46
  Ta bort min kommentar genast om den inte passar

  SvaraRadera
 9. Nej, jag tar inte bort någonting.

  Det är inte svårt att hitta "påklistrat Jesussnack".

  Men för att citera McLaren ur videon igen: "we better to pinch ourselves and say; are we really awake?..."

  Alltså; tillbaks till oss SJÄLVA FÖRST, det är det som betydde mest för mig i den här videon.

  SvaraRadera
 10. Videon men McLaren är tänkvärd och inte så lite tragisk.
  Sen vill jag bara säga välkommen tillbaka från bloggfastan.
  Tack också för din skrivarblogg! Spännande!

  SvaraRadera
 11. Jag segar mig in från bloggfastan, men skrivandet tar mest tid.
  Kul att du har hittat skrivarbloggen! Kommentera gärna!

  SvaraRadera
 12. Are we really awake?
  Det tåls att fundera på. Skall grunna några dagar innan jag kommenterar.

  SvaraRadera
 13. Grunna på, Johan
  Ingen idé att dra förhastade slutsatser...

  SvaraRadera
 14. Jag skall fundera lite mer, men rent spontant, efter ett par timmars grunnande, så tycker jag att B går för långt när han sågar Kristi Kyrka jäms med fotknölarna. Tycker han har fel i mycket av sin kritik. Han ger inte heller några exempel utan uttrycker sig ganska luddigt. Får mest intrycket av att han själv tycker sig stå för något mer äkta än det Kyrkan står för.

  Kyrkans med-lemmar är naturligtvis alltid i behov av väckelse för att hålla sig vakna. Men jag tror att Kristi Kyrka är mer betjänt av ödmjuka strävsamma tjänare än karismatiska pratmakare som pekar ut nya vägar. Med det sagt måste jag naturligtvis tillägga att jag inte läst eller hört något av B i övrigt så jag drar säkert för höga växlar av den här "MTV"-videon...

  Själv tycker jag att Kyrkan är fantastisk. Men vi enskilda med-lemmar skall naturligtvis ställa oss de frågor som B gör till oss själva. Men Kyrkan, som Kristi Kropp, borde få Nobels fredspris tycker jag.

  SvaraRadera
 15. Johan!
  Mitt intresse för McLaren väcktes just genom en sådan här "MTV"video, som kan hittas om man klickar på Mclaren under inlägget.
  Jag upplever att McLaren är mer en ödmjuk tjänare än en karismatisk pratmakare, i alla fall utifrån de jag har läst och hört (via video och podcast). Visst är han kyrkokritisk, men sågar kyrkan jäms med fotknölarna tycker jag inte att han gör, men då lutar jag mig inte enbart på vad han säger här.Missa inte att han alltid inkluderar sig själv. Han talar sällan om andra, mer ofta om "oss" och "jag".

  Jag tycker ofta att Kristi kyrka är fantastisk, speciellt när kristna ur olika sammanhang kan mötas och lära sig av varandra.

  Ibland tycker jag att Kristi kyrka är mindre fantastisk och det är det jag har så svårt för. Konflikter och polariseringar har jag speciellt svårt för. Jag vill vara med om att predika evangelium, inte diskutera allt sönder och samman och bli ovänner med mina syskon (kanske är jag konflikträdd...) Då har jag inga problem med att instämma i det som McLaren säger i just denna video.

  Missförstå mig inte, diskussioner kan vara viktiga för att komma vidare. Och för att lära sig något nytt.

  bloggtips! Jag tycker det har varit en ganska intressant diskussion på Jonas Lundströms blogg om att "Hjälp med McLaren tolkning" samt "Vem ska man krama?"

  http://blog.bahnhof.se/index.php?varLogin=wb938188

  SvaraRadera
 16. Jag skall nog checka lite fler videos med B. Självklart är han värd en chans!

  Fortsätter dock att hålla mig lite avvaktande till EC. Det gäller även den radikal-reformatoriska bloggen som jag känner en ganska rejäl distans till trots att jag är uppvuxen just i en sådan husförsamlings/bönegrupps-gemenskap som han verkar gilla.

  Jag har lite svårt för denna ständiga kritik och underkännande av Kyrkan som bla framförs på den radikal-reformatoriska bloggen. Om man underkänner Kristi Kropp så underkänner man ju även Kristus.(?)
  Dessvärre får jag mest associationer till dem som Paulus talar om som sprider förvirring och splittring i Kyrkan och som han råder oss att hålla oss borta från.

  Jesus sa att man känner trädet på frukten. Och om något är av Gud så kommer det att bestå. Jag väntar lite och hoppas få se fin bestående frukt i form av gemenskap, socialt arbete, och frälsning genom EC. Om denna frukt kommer får jag lämna min skepticism bakom mig. Men om det bara blir en snackis-klubb för inbördes beundran så håller jag mig till Kristi Kyrka som levererat fin frukt i Jesu anda i över 2000 år.

  SvaraRadera
 17. Johan!
  Vi tillhör alla Kristi Kropp som kristna, så att säga att någon underkänner Kristi kropp betyder egentligen att man underkänner sig själv. Eller? Om man underkänner Kristus vet jag inte, för Kristi Kyrka har ju inte alltid handlat som Kristus skulle ha gjort, vi är ju inte felfria.
  Jag tror inte på kyrkan (men jag älskar den!), jag tror på Kristus, och därför är jag en del av kyrkan. Jag tror man måste hålla i sär de två.
  Jag tror att man kan kritisera Kyrkan (alltså indirekt också sig själv) utan att underkänna den.

  Jag måste säga att jag är glad när jag hör hur du känner dig hemma i kyrkan. Jag känner mig också ganska hemma i min kyrka, men jag har inte alltid känt så.
  I Svenska Kyrkan har jag haft goda erfarenheter, och dåliga. Jag var med om den karismatiska förnyelsen (śom flörtade våldsamt med Livets Ord) som ofta gav mig mycket men där jag upplevde att man inte fick ställa frågor; då erkände man inte Guds auktoritet, jag har också erfarenhet av den "liberala" delen, som jag tycker är urvattnad och har så lite kött på benen.
  Nu tillhör jag holländska reformerta kyrkan, vilken är värd ett eget kapitel, måste vänja mig, men jag tillhör en ganska evangelisk församling, annars vet jag inte hur det hade gått. Reformerta kyrkan här är antingen väldigt liberal eller hemskt gammalkyrklig. (Obs! Jag generaliserar!)

  Jag har faktisk inget emot en "snackisklubb", där man kan ställa frågor och få hjälp att hitta svaren och omsätta dem i handling. EC vill ju inte heller kalla sig rörelse eller kyrka, utan konversation. Det mesta som jag har läst och hört kommer från folk som är församlingsaktiva, konkret förankrat alltså.
  MEN viktigt som du säger, blir det en klubb för inbördes beundran, då blir det så FEL!

  Läs Brian McLarens Generös Radikalitet, jag tycker det är den bästa introduktionen till B.
  Till och med min man tyckte den var bra, och han är ganska kräsen!

  SvaraRadera
 18. Monica,

  Det jag gillar med EC-folket är längtan efter att nå längre och djupare!! Det är verkligen bra och kanske kan EC vara ett bra gödslingsmedel så att den längtan når ännu längre.

  Det är väl också helt ok att skriva att man inte tror på "kyrkan", som du gör. Dock, det är ju inte bara sitt eget kristna liv, utan alla andras också som man underkänner. Jag förstår inte riktigt varifrån myndigheten att underkänna andras kristna liv kommer ifrån. Men, ok, så far so good.

  På en annan EC-blogg slås det däremot självsäkert fast att "det finns inget sådant som en Kyrka eller en Tradition". Det påståendet tycker jag inte är ok. Om det påståendet är helt riktigt så är det väl iofs ok... Men om det påståendet däremot är felaktigt så är det ju närmast antikristligt.

  SvaraRadera
 19. Det är sånt här som fick mig att inleda en bloggfasta; dvs jag ger mig in i diskussioner som jag inte kan ta mig ur, jag snurrar in mig och slår knut på mig själv...

  Nåja, Johan, ska försöka förtydliga mig;
  visst tror jag på kyrkan (tex som vi säger i trosbekännelsen, men det är en annan sorts tro än tron på Gud Fader som skapare, Jesus Kristus som frälsare och den helige Ande som livgivare. Jag tror ju inte att Kyrkan frälser mig, det gör ju Kristus.
  Däremot tror jag att Kyrkan (dvs vi alla kristna) genom att vara Kristuslika visar på Kristus.
  I alla fall tror jag att det borde vara så.
  Problemet uppstår ju snarare när Kyrkan inte är Kristuslik.

  Genom att säga att jag inte tror på Kyrkan, så menade jag givetvis INTE att jag underkänner andra kristnas liv.ABSOLUT INTE!
  Det finns ju ingen som har myndighet att säga så.

  Jag vet inte om jag med detta har förtydligat mig, kanske jag slagit ännu mer knut på mig själv.

  Jag borde kanske skriva ett inlägg om trosbekännelsen och fråga alla läsare vad var och en tror att man menar när man säger "Vi tror" i de olika delarna i trosbekännelsen.

  Jag har inte läst det där om att det "inte finns någon kyrka eller tradition" och förstår inte riktigt vad som menas. Hur kan man säga att det inte finns någon kyrka? Det är ju de kristna.

  Jag tror också att EC kan vara en bra gödslingsmedel!

  SvaraRadera
 20. Monica,
  Förlåt! Jag vet ju själv hur det känns när man försöker förklara något självklart för någon som till synes bara vill missförstå och bråka.
  Men tro mig, jag vill varken göra avsiktliga misstolkningar, bråka eller på något sätt sätta dit dig. Borde förstås mer uppmuntra det jag tycker är bra med EC snarare än att lufta det jag är lite avvaktande mot och som jag vet för lite om.

  Nu skall jag lyssna på en av mina favoritlåtar: Under en filt i Madrid.
  Hoppas du hämtar lite krafter under dagen!! :-)

  SvaraRadera
 21. Johan!
  Det är OK.
  Vi måste ju kunna diskutera även om det finns risk att trassla in sig.

  Jag blev på bättre humör efter det att jag fastnade i Youtubes samling av gamla Galenskap/After Shave pärlor. Ska nog beställa Macken DVDn som julklapp till mig själv!!
  Det är dags att familjen här lär sig lite om svenska högklassig humorkultur!!

  SvaraRadera