måndag 12 november 2007

Linda Skugge/Sigge Eklunds nya giv

Nu till något muntrare än världens ondska och evolutionsmördare...

Ja, lite tråkigt är det också, nämligen världens alla oupptäckta författare.
Nu ska de (jag menar VI) få sin chans!!

Linda Skugge och Sigge Eklund ska nämligen öppna en ny sajt ihop, Vulkan.se.
Den 15 nov är det premiär för sajten där vem som helst ska kunna lägga upp sina skrivna alster, gratis. I slutändan är det köparen som betalar för vad han vill läsa och eventuellt trycka. Prissättningsprocessen är jag inte helt klar över, det verkar som om upphovsmannen själv bestämmer vad det ska kosta. Mer information lär vi få den 15 nov.

DN frågar:
Men är inte risken stor att marknaden svämmar över av ännu fler dåliga böcker?
- Hittills har det fungerat så att svenska förlag bedömer huruvida ett antal hundra personer kommer att tycka att något är väldigt bra. Där har världen förändrats, det räcker med att en liten grupp människor tycker om en bok och då ska de väl få läsa den, säger Sigge Eklund.

Mycket klokt sagt tycker jag. Egentligen liknar det bloggosfären lite, en blogg kan ha femtusen trogna läsare, eller femtio, eller fem.
Vad spelar det för roll, det viktigaste är ju att det finns några som läser och kommenterar.
I första hand är det ju dem man skriver för, eller hur?
Sedan kan man ju ägna sig åt lite Twinglyhoreri emellanåt, för att få upp tittarsiffrorna. Kanske hittar några nya läsare till min blogg...
Det fina med bloggeriet är ju att man läser de bloggar man gillar, och struntar i de dåliga. Det är mitt eget val, inte en förläggares eller redaktörs!

Men om man skulle vilja ge ut en bok den gamla vanliga vägen, så slår majoriteten huvudet i väggen direkt. Endast ett par promille av alla tusentals manus som når de vanliga bokförlagen varje år ges ut. Bokförlagen måste ta hänsyn till om manuset är värt att ge ut (dvs. om det kommer att sälja) vid sidan av kvalitetsgranskning. Denna kombination gör att många intressanta manus aldrig blir lästa av andra än författarens morsa och farsa och bästa kompis och en redaktör på bokförlaget som kanske inte har något personligt intresse i det som manuset handlar om.
Eller man startar eget, som Tro och Tänk.

Så, för att återgå till Vulkan.se; i princip skulle det ju räcka att en (1) person vill köpa min bok, förutom morsan och farsan och bästa kompisen. Vill två köpa så blir jag ännu gladare.

Min fråga är; är någon intresserad? Skulle någon av er som läser detta köpa min bok? Vad är ett rimligt pris? Fem spänn eller femtio, eller en ask Alladin nästa gång jag kommer till Sverige?

Det återstår väl att se om Skugge/Eklund får se ett våldsamt utbrott av lysande manusinskick till sin nya sajt.

-----
Tipstack till Inga-Lina Lindqvist.
-----

Uppdatering:
För den som är ny på min blogg, så kan jag informera att lite prov på mitt skrivande ligger på min skrivarblogg.
Där fick jag med lite reklam också...

8 kommentarer:

  1. Vulcan & Skugge/Eklund, njaeäää, för mig känns det mest som 2 bloggare som tröttnat på sina bloggar år. Startar en bloggportal med sina erfarenheter & nätverk och...

    Nä, det verkar bara bli typ/gammal tris skåpmat av dessa "kändisar".

    Vore jag Monica, så gav dem inget manus. Man bheöver inte vara nobelpristagarinna för att nöja sig med sin egen blogg. Du börjar ha ett inarbetat varumärke. Det är bra nog. Både personnamn och loggonamn som är klart hyfsat:

    MONICA OLSSON-KOLKMAN
    på All I Want [AIW]

    SvaraRadera
  2. Jaja, Dag, men nu är det så att det är lite skillnad på blogginlägg /noveller på skrivarbloggar och en hel roman!

    Visst man kan göra som Tro&Tänk och starta eget, men... så himla enkelt är det inte.

    Som det ser ut för min del så förblir romanerna i den bokstavliga skrivbordslådan (alltså inte den på bloggen!)tills det dyker upp en väg för mig att dela med mig av dem till andra.

    Det är ganska opraktiskt att publicera en hel bok på en blogg.
    Nu vet jag ännu inte hur Skugge/Eklund har tänkt ut det rent praktiskt, det ser vi den 15 nov.
    Jag tycker det är ett intressant alternativ till bromsklossarna De Stora Bokförlagen, av orsaker jag har angett i inlägget.
    Jag ser det också som en sorts Blogger/Wordpress, man får en mall som man fyller i med egen text. Slipper tänka på det praktiska.

    Och... om jag ska vara helt ärlig... att publicera på bloggen ger inga inkomster.

    SvaraRadera
  3. Kul, Dag!
    Kanske skulle jag registrera mitt varumärke:
    ©AIWOlsson-Kolkman

    SvaraRadera
  4. Visst, jag förstår att du ju också behöver få in några skilling banco till hushållskassan. I den delen av saken backar jag givetvis ditt tänk.

    SvaraRadera
  5. Hjärtligt tack, Dag!

    Ärligt sagt, det skulle kännas hemskt skönt att dra in några slantar till hushållskassan och samtidigt göra det man älskar!

    Lite revansch också; att kunna visa att all tid vid datorn lönar sig...

    Nu sitter jag och drömmer, det märks...

    SvaraRadera
  6. Jag tycker detta låter väldigt ambitiöst men det känns också som att de uppfinner hjulet igen...

    Det finns massor av print-on-demand firmor ute i landet som erbjuder en enkel och billig lösning för alla författare att ge ut sin bok till en rimlig slant. Så ni som går i tankar om att äntligen få ge ut er bok, gör som jag sök på google efter print on demand, eller books on demand, och välj det företag som passar er! Lycka till

    /Norm

    SvaraRadera
  7. Print-on-demand har som sagt funnits.
    Men vulkan.se säljer du bara exakt det som folk vill ha. Allt du behöver göra är att lägga upp ditt alster.

    Och när man bloggar är det givetvis bästa sättet att göra reklam för sitt alster.

    SvaraRadera
  8. Det finns ett antal firmor som även sköter distribution och försäljning on-demand, som jag tror är det du menar? De trycker boken först när den är såld och därigenom små utlägg för författaren och inga lagerkostnader för någon part.

    Kolla runt lite ;)

    /Norm

    SvaraRadera