måndag 12 november 2007

Evolutionstroende blir mördare?

Jo, det är geovetaren och biologen Mats Molén antyder det i Dagen.
Han menar att den livssyn som ynglingen bakom skolmassakern i Finland hade "kan vara en underliggande förklaring till hans handlingar".
Andra bloggare talar om ekofascism.

Min reaktion till detta påstående är både ja och nej.
Jovisst, de senaste årens massmord och uppmärksammade mord har utförts av människor med en underliggande livssyn. Från WTC, via bomben i Oklahoma City, skolmassakrer i USA, mordet på filmaren Theo van Gogh och mordet på högerpolitikern Pim Fortuijn i Nederländerna. Det sistnämnde mördaren var förresten av en djurrättsaktivist.
Nu har jag inte ens nämnt på nazisternas dåd (eller Rwanda eller fd. Jugoslavien), de tyckte ju också alla människors liv inte var värda att behålla, som den 18-årige förövaren i Finland lär ha sagt.

Så mitt ja, blir en mja...
Jag tycker också att evolutionsteorin, utan en tro på en skapade makt, kan bli farlig, om man börjar luta sig mot evolutionen och tala om att människor inte har lika värde.
Nu tror inte alla som tror på evolutionen att det är så. Många evolutionstroende tror att livet är heligt, precis som kristna.
Sedan kan man ju tro att Gud ligger bakom evolutionen också, om man vill det...

Men jag säger nej, därför att Mats Moléns teori inte riktigt håller.
Jag tror nämligen att en förvirrad människa, som den unge finländaren, eller Mohammed B. som sköt och skar upp halsen på Theo van Gogh, eller den holländske djuraktivisten, osv, kan hitta stöd i vad som helst för att utföra sina dåd.

Du kan hitta stöd i Bibeln, Koranen, Mein Kampf, Karl Marx skrifter, grön ideologi, evolutionsteorin, i den märklige Pentti Rinkolas åsikter, i en uppsjö romaner (om en copycat härmar en mördare i en deckare, ska då deckarförfattaren straffas?).

Och i botten är det ondskan som får människor att begå förfärliga brott. Kom inte och säg att det inte finns ondska, med hänvisning till ovanstående exempel på skändningar av människovärde och människobrott.

Förvirrade människor, med snedvriden människosyn och med någon slags ideologi i botten, begår förfärliga brott.

Så har det ju alltid varit.
---------------------

Liten uppdatering: Funderade ett tag på varför inte Birger hade kommenterat denna tragiska händelse. Bara för att genast upptäcka att han hunnit före...
Men, min teori kvarstår. Jag tror att förvirrade människor kan begå hemska brott med vilken ideologi/livsåskådning som helst i botten. Även en sund, ickevåldspredikande grön ideologi. Även en sund, kristen tro med tyngdpunkt på kärleken till och omsorg om nästan.
Tyvärr, säger jag och tänker med sorg i hjärtat på de drabbade familjerna i Finland.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker det att är ett dåligt argument att komma med, om man försöker påstå att om man inte tro på en Gud, har man ingen etik, livet är inte heligt och okränkbart. Livets okränkbarhet omfattas av de flesta människor oavsett om man tror på en Gud eller inte. Det slår samtidigt tillbaka på oss som tror på en Gud. Hur ofta har inte kristna använt Gud eller bibeln som stöd för sitt handlande. Exemplen är skrämmande, även från vår tid, många av de som aktivt deltog i folkmordet i Rawanda ( en av Afrikas mest kristna land ) 1994 var kristna.
    Sådana artiklar bara späder på fördomar mot oss kristna. ”Vi måste också dras med kristna knäppskallar.”

    SvaraRadera
  2. Att man vet (eller "tror" som du kallar det) att saker faller neråt betyder inte att man måste slå ner allt.

    Det är inte mer avancerat än så.

    SvaraRadera