torsdag 6 november 2008

Halal-TV i holländskt original är strået vassare

Halal-TV har blivit rejält omskrivet innan utsändning. Att kritiken har varit ganska löjlig håller jag med om, och varför redovisas bättre av Birger Schlaug.
Återigen fastnar debatten i att public service TV har sina stora nackdelar, bland annat det omhuldade kravet på opartiskhet. Vem är egentligen opartisk? Ingen, enligt min mening, speciellt inte SVT.
Det är fånigt att tala om vad som är goda representanter för muslimer. Låt tjejerna i Halal-TV få representera sig själva! Och så kan vi döma dem efter det.
Kristendomen är också oerhört mångfascetterad, likadant är det med islam.

Programmet i sig var ingen höjdare och varför jag tycker det är för att det var en ganska blek kopia av sitt holländska original Meiden van Halal. De holländska Halal-tjejerna är betydligt vassare och ett par av dem har blivit ganska framstående samhällsdebattörer.Dyker till och med upp som sidekick i mer "högerkristet" präglade debattprogram (jo, det är holländsk TV, annorlunda organiserad än SVT, mycket högre till tak).  I Holland har de blivit något av en förebild för unga kvinnor med marockansk bakgrund; du kan vara muslimsk kvinna i huvudduk och ändå lyckas i samhället.


----
Bild lånad från NPS, visar Halal-tjejerna med Wouter Bos, holländsk finansminister och ledare för socialdemokraterna. Wouter Bos fick skaka hand med tjejerna, men det är inte alla muslimska kvinnor i Holland som gör det. Handskakning som hälsning är kanske en ännu större debatt här, där folk skakar hand i tid och otid, mer än i Sverige.
----

Direktlänk till ett avsnitt, på holländska, men ni kan nog få en idé av vad Halal-TV ville efterlikna:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar