onsdag 9 mars 2011

Askonsdag - Vända sig till Herren med uppriktigt hjärta

Min fasta är igång och nu måste jag få struktur på den andliga delen av fastandet. Sneglar lite på Taizés dagliga bibelord:
Nu, säger Herren, ska ni vända er till mig med uppriktigt hjärta. Vänd åter till Herren er Gud. Han är nådig och barmhärtig och rik på kärlek. Joel 2:12-13
Taizé får mig att tänka på ekumenik. För många kristna är det ett skällsord, tex extremkonservativa reformerta i Nederländerna. Andra driver välbesökta "kristna bloggar" i Sverige.
Min man och dotter tog med sig min svärmor på en stor Taizémässa i Rotterdam vid nyår.
Tusentals unga kristna från många olika samfund som firade gudstjänst tillsammans. Min svärmor var väldigt berörd, så berörd att hon två månader senare får tårar i ögonen när hon berättar om det:
"Det hade aldrig kunnat ske när vi var unga. Tänk att vi kan sitta tillsammans och be och sjunga lovsånger, trots att vi kommer från olika kyrkor, är katoliker och protestanter."

Taizémöte i Rotterdam. Bildkälla de Volkskrant


En del kristna tycks vara mer upptagna med att dra gränser om vad som är "rätt tro" än att med uppriktigt hjärta vända sig Gud. Och vad värre är; de tycks helt ha tappat förmågan att tillåta andra kristna vända sig till Gud med uppriktigt hjärta. De tycks till och med tro att de andra inte kan söka Gud med uppriktigt hjärta, eftersom de har "fel tro".

Nu är det där med att bedöma vem som verkligen har ett uppriktigt hjärta något för vår Herre själv. Så egentligen kan jag inte kritisera. Jag vet ju inte om dem jag kritiserar har ett uppriktigt hjärta eller inte. Om de har det, och de handlar fel, så tror jag vår Herre är nådig och full av kärlek, precis som Han är för mig, med mina tillkortakommanden.

UPPDATERING:
Det blir minestronesoppa (vegetarisk) idag. Den som vill följa den matiga delen av fastebloggandet, gå till bloggen
Fastebloggsrecept

2 kommentarer:

  1. Tänkvärt skrivet. En välsignad fastetid önskar jag dig!

    SvaraRadera
  2. Oh syster! Att läsa detta inlägg är som ljuv musik. Den samlade kristenheten har så mycket att ge för att hitta närmare Jesus att våra lärotvister egentligen skulle vara känslomässigt och intellektuellt engagerande samtal istället för de gräl på sandlådenivå som kyrkohistorien likaväl som nutiden visar alltför många exempel på. Urless på revirmarkerande besserwissrar inom de olika samfunden har jag själv börjat kalla mig en "ortodox katolik av luthersk tradition". Än så länge har jag inte exkommunicerats ur Svenska Kyrkan där jag tjänar...
    Allan Willny

    SvaraRadera