fredag 18 mars 2011

Bortflugen kyckling

Måltiden som jag bjöd familjen (äsch, i slutändan åt endast min man och han tyckte det var gott...) på i förrgår var en djupt symbolisk fasterätt.

En gryta av kikärtor och sötpotatis som är vanlig i mellanöstern, en traditionell rätt bland fattiga. I Marokko kallas den ungefär "bortflugen kyckling" eftersom det sägs att barnen tittade ned i gryta och frågade var kycklingbitarna var. Modern i familjen (som inte hade råd med kött) svarade att det fanns en kyckling i grytan, men den flög bort.
Saffran hör till originalreceptet (men jag är ingen fan av saffran, så jag tog bort det...) och eftersom det är en dyr krydda symboliserar det hur djävulen frestade Jesus med all världens rikedom och makt.
Kikärtorna symboliserar stenar och hänvisar givetvis till hur djävulen frestar Jesus att göra bröd av stenar.
Liknande recept är också populära bland sefardiska judar.

När muslimerna fastar är det delvis för att de ska få bättre förståelse för hur fattiga har det. Under Ramadan hör det till att bjuda in fattiga att bryta fastan på kvällen och att ge till välgörande ändamål.

I vår familj vill vi att fastan ska mana till eftertänksamhet och återhållsamhet. Avstå lite från livets goda. Vara tacksam för det man har (som är mycket i jämförelse med många andra).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar