torsdag 27 mars 2008

Wilders anti-Koran film

Så ligger den alltså ute på Internet, filmen som alla diskuterade utan att någon hade sett den; Geert Wilders Fitna.
Geert Wilders, politiker från holländska extremhögern, har bland annat sagt att Koranen bör förbjudas.

Givetvis blev internetsajten LiveLeak.com överbelastad, den holländska versionen hade 1.6 miljoner besök under de första två timmarna. Själv har jag i skrivande stund bara lyckats se ett par minuter av den 15 minuter långa filmen, samt en del klipp som vistats på holländsk TV.
Och de första minuterna är bara ett hopklipp av redan kända filmsekvenser som man kan få tag i på Intenet, från terrorattackerna i New York, Madrid och London, döda amerikanska soldater som släpas på marken i Irak, muslimska småflickor som berättar att det står i Koranen att Allah säger att judar är apor och grisar, osv, osv.

I slutet av filmen hör man hur en sida rivs ur något. Koranen? Nej, det uppges att det är en sida ur telefonkatologen, men att det är upp till muslimerna att riva ur de hatfyllda sidorna ur Koranen.

Holländsk TV, där alla kanaler vägrat sända Fitna, var snabba att kommentera i olika diskussionsprogram. Den första reaktionen var ganska samstämmig, det var inte så extremt, som man kanske hade förväntat sig.

I aktualitetsprogrammet Netwerk, fick arabisten Leo Kwarten (som jag träffat personligen, före det att vi flyttade till Syrien 2003, han är en av de främsta islamkännarna i Nederländerna.) frågan om han skulle sätta sig på ett flygplan till Teheran i morgon.
-Jodå, inga problem, sa han.
-Men vågar du säga att du är från Nederländerna?
-Javisst, folk i allmänhet i Mellanöstern har inga problem att skilja mellan idioter och vanligt folk.

Ungefär så kände jag också, när jag bodde i Syrien.

Jag lovar att uppdatera här så fort jag har sett hela filmen. (Lär få vänta hela natten...) Dessutom ska jag försöka återge reaktionerna i holländsk media.
-----------
Uppdatering 28 mars 10.00
"Det var inte så illa som vi hade förväntat", är den allmänna reaktionen här i Nederländerna, även från muslimska organisationer.
Ja, vad hade de egentligen förväntat? För omvärden är det kanske svårt att förstå, men i Nederländerna förvånar Geert Wilders inte mer. Han lägger inte fram något nytt i sin film.
Nederländska muslimer reagerar lite som "vi har hört den förut" och "vi är lite trötta på att alltid vara tvungna att påpeka att vi inte vill ha något med extrem islamism att göra".

Geert Wilders, vem är han egentligen? En vilsen politikersjäl på yttersta högerkanten, men inte att förringa, hans parti har åtta platser i parlamentet. Mängder av holländare är missnöjda med den inhemska integreringspolitiken.
"Geert utan politik är som en bok utan bokstäver. Tom." säger en parlamentsledamot ur holländska VVD, Wilders gamla parti, i De Volkskrant idag.
Mitt intryck är att Wilder bara har en sak på sin agenda, han har inte mycket att säga om andra saker.

Rent spontant om filmen, jodå, Gudmundson, den existerar, (och det är Gudmundson numera också medveten om...) efter att ha hackat mig fram genom den, sajten är fortfarande överbelastad; Fullt av hemska hopklippta scener om vad extrem islamism har ställt till med, varvat med Koran-citat och uttalanden från divers imaner och politiska ledare i den muslimska världen. Alla filmsnuttar finns i princip redan att tillgå på Internet.
Jag är inte heller förvånad, hade kanske förväntat mig värre.

Det är egentligen en klassisk propagandafilm. Jag kan förstå att etablerade TV-kanaler inte ville visa den.
Wilders har bara en sak att säga; stoppa islamiseringen annars kommer den att ta över västvärlden. Han ger inte alls några förslag hur det ska ske.
Att han sedan är helt onyanserad (tar bland annat upp kvinnlig omskärelse, som inte alls har något stöd i Koranen) är inte heller förvånande, helt i linje med Wilders. Och han drar alla muslimer och alla ideologiska riktningar inom islam, över en kam, och det är det som i första hand upprör holländska muslimer.

Hur muslimer i andra länder kommer att reagera återstår att se. Muslimer här rycker kanske på axlarna och är arga, men de känner Nederländerna och de känner Wilders.
I länder utan yttrandefrihet, kan man inte förstå hur någon överhuvudtaget får göra så här. Det är lätt att tolka det som om hela landet Nederländerna står bakom Wilders, av den enkla anledningen att han kunde göra filmen och sända den.

Det finns oräkneliga progagandafilmer som denna i den muslimska världen, med den skillnaden att den vänder sig mot judar och västvärlden givetvis. Fulla av hat.
Nu gör en västerländsk politiker precis samma sak. I yttrandefrihetens namn. Ger igen med samma mynt. Uppmanar muslimer att riva det hatfyllda ur Koranen. Han skildrar hatfylld extrem islamism på ett mycket hatfyllt sätt.
Full av hat och rädsla är nämligen denna film.

----
Tillägg:
Kurt Westergaard, mannen bakom den danska Muhammed-teckningarna, är sur på Wilders för att han har använt hans teckningar utan tillstånd, enligt en intervju i TV-programmet Nova som sändes här i går kväll. Profeten Muhammed med en bomb i turbanen är nämligen med i filmen, både i början och i slutet.

5 kommentarer:

 1. Jag väntar med stort intresse på din rapport.

  SvaraRadera
 2. Alltså, jag tror du missuppfattat en del (avsiktligt?).

  Geert Wilders är nog inte så missnöjd med INTEGRATIONSpolitiken.

  Han är nog mer missnöjd med INVANDRINGSpolitiken.

  Hur svårt är det att fatta???

  Hur många i Sverige och Holland och många andra europeiska länder är egentligen nöjda över att bli kolonialiserade av människor med en så pass intolerant, aggressiv, frihets och kvinnohatande religion som islam är?

  Varför ska vi ha massinvandring överhuvudtaget när majoriteten gång på gång i op-undersökningar säger nej!

  Demokrati=folkstyre nåt vi inte har när det gäller att säga nej till massinvandringen.

  Filmen Fitna är ju för övrigt något av ett propagandanummer MEN man kan inte förneka att det finns rätt starka strömningar inom de muslimska kretsarna som tex är för sharialagar även här i väst.

  25% av muslimerna i UK är faktist för införandet av sharia enligt opinionsundersökningar.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle tro att Wilders är missnöjd med integrations - OCH invandringspolitiken.

  Någon massinvandring av muslimer är det nog inte fråga om i NL längre. Det flesta muslimer här är
  ättlingar av turkiska och marockanska gästarbetare, välkomnade med öppna armar när deras arbetskraft eftertraktades.

  Det finns många som är missnöjda här med ovan nämnda politik.
  De flesta är dock inte så onyanserade som Wilders, men det flesta tycker att han ska ha rätt att säga vad han tycker.

  Att filmen inte visades i holländsk TV tycker jag var ganska självklart. Ingen annan skulle ha fått visa en så propagandisk film, inte ens i valtider.

  SvaraRadera
 4. Det är naturligtvis osmakligt, men yttrandefriheten är och måste vara okränkbar. I vårt samhälle måste ALLA tåla att utstå både rättvis och orättvis kritik, liksom hån och blasfemi.

  SvaraRadera
 5. Johan, jag håller med till 100% givetvis. Det är också den allmänna meningen här i Nederländerna. "Tycka vad man vill om Wilders åsikter, men han har rätt att ge uttryck för dem".

  Problemet är snarare att människor i länder som inte har yttrandefrihet inte förstår hur den fungerar.

  Men försvara yttrandefriheten, det kommer jag att göra tills jag dör, sa inte Voltaire eller någon något liknande.

  SvaraRadera